Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

В 2019 році слід відмітити посилення контролю додержання законодавства в сфері насінництва та розсадництва, порівняно з попереднім роком, під час якого, в зв’язку з дією мораторію, заходи державного нагляду (контролю) не проводились.

Впродовж року, відповідно до Річного плану, спеціалістами відділу проведено 9 планових заходів державного нагляду (контролю), що складає 90 % від запланованих. Проведення однієї із перевірок не відбулося на заплановану дату по причині встановлення факту викрадення документів з господарства, що підтверджується копією витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що у свою чергу унеможливило її виконання.

За результатами перевірок у 7 суб’єктів (78 %) виявлено порушення законодавства в сфері насінництва та розсадництва. Як наслідок складено 7 Приписів про усунення виявлених порушень. 

З метою перевірки виконання суб’єктами Приписів, відповідно до ст. 6 ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» проведено 5 позапланових заходів державного нагляду (контролю), під час яких проконтрольовано усунення зазначених у Приписах порушень.

За порушення вимог законодавства, передбачених ст. 1041 Кодексу України про адміністративні правопорушення, спеціалістами відділу складено 2 Протоколи про адміністративне правопорушення та накладено 2 адміністративні стягнення у вигляді штрафу. До порушників застосовано санкцій на суму 1020 грн. В зв’язку з несплатою в встановлені терміни штрафу одну Постанову у справі про адміністративне правопорушення було передано до Державної виконавчої служби, державним виконавцем якої у порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягнуто подвійний розмір штрафу сумою 680 грн. 

Найбільш поширеними порушеннями законодавства в сфері насінництва та розсадництва, які виявлялись під час перевірок були:

 

  • введення в обіг несертифікованого насіння;
  • недотримання вимог ведення насінницької документації;
  • недодержання порядку пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння і садивного матеріалу;
  • порушення вимог до зберігання дублікатів проб насіння.

Серед першочергових завдань була роз’яснювальна робота щодо запобігання поширення контрафактного (фальсифікованого) насіння та садивного матеріалу, яка проведена з 587 суб’єктами усіх форм власності і господарювання. Розглядались питання дотримання вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, заборони використання насіння сортів сільськогосподарських культур, створених на основі генетично модифікованих організмів до їх державної реєстрації, тощо. У 80 фізичних осіб-підприємців, що здійснюють продаж насіннєвого та садивного матеріалу овочевих культур на ринках та інших місцях продажу області, проведено моніторинг реалізації насіння. 

447 суб’єктам господарювання вручено «Методичні рекомендації щодо придбання насіння сільськогосподарських культур» та рекомендації «Суб’єктам оптової і роздрібної торгівлі насінням овочевих, баштанних рослин та кормових коренеплодів».

Здійснено перевірку розташування посівів зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не занесених до Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні та/або до Переліку сортів рослин ОЕСР, для селекційних, дослідних робіт і експонування у 4 з 5 суб’єктів господарювання, які отримали підтвердження Держпродспоживслужби України для ввезення зразків та розташували їх на території області.

З початку року на сайті Головного управління та вебсайтах райдержадміністрацій розміщено 47 інформаційних матеріалів, крім того 11 статей розміщено в друкованих засобах масової інформації.

Спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва взяли участь у 27 навчаннях, нарадах, колегіях, семінарах та інших заходах, під час яких висвітлювалась робота відділу та зверталась увага на питання дотримання законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Всі спеціалісти відділу пройшли курси підвищення кваліфікації в Навчально-науковому інституті післядипломної освіти Національного університету біоресурсів і природокористування України та отримали відповідні сертифікати. Рівень професійної компетентності підвищили шляхом проходження онлайн-курсів Prometeus та отримали 13 сертифікатів.


Наталія ГРАБАР, начальник відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва

сайт зроблено в adgrafics