Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Начальник Славутського районного управління Колесник Л.В. взяла участь у засіданні координаційної ради з питань розвитку підприємництва Славутської міської ради. В своєму виступі акцентувала увагу підприємців на важливості прийнятого Закону України від 20.09.2019 р. № 128-ІX «Про внесення змін до податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

   За цим законом споживач матиме законне право наявності розрахункового документа, на державний захист і право оскарження при купівлі недоброякісного товару.
   Звертаючись до Закону України «Про захист прав споживачів» вже в першій статті ми бачимо, що договір – усний чи письмовий правочин між споживачем і продавцем (виконавцем) про якість, терміни, ціну та інші умови, за яких реалізується продукція.
   Підтвердження вчинення усного правочину оформляється квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, талоном або іншими документами.
   Отже, в усіх випадках купівлі товару, замовлення роботи чи послуги необхідно отримати письмове підтвердження цього факту.
   Коли ми купуємо щось в магазині ми здійснюємо правочин купівлі-продажу, факт якого фіксується розрахунковим документом, найчастіше – чеком.
   Чек – це розрахунковий документ, який підтверджує факт придбання товару або послуги у даного продавця (виробника, виконавця). Зокрема, він є формою усного договору між споживачем та продавцем, що встановлює між ними передбачені законом післяпродажні відносини.
   В чеку обов’язково присутня така інформація: найменування підприємця, адреса, за якої він здійснює свою діяльність, вартість та найменування проданого товару, а також дата його продажу. На відмінну від касового, товарний чек завіряється підписом керівника (його довіреною особою) та печаткою (за наявністю).
   Стаття 8 Закону України «Про захист прав споживачів» вказує на дві важливі речі:

  • по-перше, «вимоги споживача розглядаються після пред’явлення споживачем розрахункового документа»;
  • по-друге, «під час продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу».

   Отже, завжди необхідно зберігати документи, що підтверджують факт купівлі-продажу (замовлення).
   Не маючи таких документів в своєму розпорядженні, громадяни свідомо позбавляють себе права на державний захист.

сайт зроблено в adgrafics