Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   В ефірі радіо Городоччини 106.9 FM відбулась розмова з лікарем із загальної гігієни Городоцького районного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Костянтином Омельчуком про б о т у л і з м…

   Ботулотоксини належать до найсильніших отруйних біологічних речовин. Вони швидко всмоктуються в кишківнику, проникають у кров і розносяться по всьому організму. Перші ознаки хвороби з’являються вже через декілька годин після вживання отруйної їжі. Виникають головний біль, запаморочення, слабкість, безсоння, біль у животі, нудота, блювання, спрага. Пізніше з’являються скарги на порушення зору: поява «туману», або «сітки» перед очима, нечітке чи подвійне зображення предметів. Згодом порушується ковтання, мова стає нерозбірливою, гугнявою, з’являється хрипкість голосу і настає його повна втрата. Хвороба може закінчитися летально через гостру дихальну недостатність і зупинку дихання.
   При появі ознак отруєння не можна зволікати, слід відразу звернутися до лікаря. Хворого з підозрою на ботулізм негайно госпіталізують. Успіх лікування залежить від своєчасного звернення за медичною допомогою.
   Щоб запобігти захворюванню на ботулізм, слід суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних норм при виготовленні консервів, стерилізувати посуд для заготовлення продуктів тривалого зберігання. Рибні і м’ясні продукти слід консервувати виключно в свіжому і ретельно очищеному від частинок ґрунту вигляді. Консервація переспілих плодів є неприпустимою.
   Консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти у відкритому для доступу повітря посуді.
   Не можна вживати в їжу сумнівні харчові продукти (в’ялену, копчену рибу, консерви) особливо такі, що придбані на стихійних ринках і у невідомих осіб. Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити ніж лікувати.
   Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

84003378

сайт зроблено в adgrafics