Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Fly

   Ceratitis capitata Wied – середземноморська плодова муха – широкий поліфаг, пошкоджує близько 200 видів рослин із різних родин, однак найбільше – апельсини, мандарини, грейпфрути, авокадо, хурму, інжир, банани, лимони, суниці, гранати, манго, мушмулу, груші, яблука, сливи, черешні, виноград, фініки, томати, баклажани, перець.

   На плодах видно місце проколу, який робить самка під час яйцекладки. За розміром середземноморська плодова муха трохи менше звичайної домашньої мухи – 4,5 мм, має специфічне забарвлення. Це один з найшкідливіших видів.
   Батьківщиною середземноморської плодової мухи є Марокко, але вона значно поширена у всіх країнах Середземномор’я, де вирощують цитрусові культури. Її неодноразово завозили до Одеської області та АР Крим з Туреччини, Сирії та Єгипту. В Австрії цей шкідник з’явився у 1954 році, а вже у 1956 році в садах, на околицях Відня муха пошкодила 90-100 % плодів. На півдні Німеччини втрати абрикос від середземноморської плодової мухи досягли 80 %, персиків – 100 %. Останнім часом муха поширилася також у Південній та Північній Америці. Збитки від цього виду, завезеного в Каліфорнію в 1980–90-х роках, оцінюються в сотні мільйонів доларів США щорічно. В Україні муху виявлено восени 1964 року у Севастополі, де вона пошкодила 100 % персиків і 40-70 % груш (вогнище ліквідоване). На сьогодні виявлено нове вогнище в м. Чорноморськ Одеської області на площі 9,9 га.
   Ушкоджені плоди зовні не відрізняються від здорових, при натисканні вони продавлюються. Розрізавши пошкоджені плоди, всередині можна виявити білувато-кремових личинок мухи. На шкірці персиків, в місцях проколів з’являються краплини камеді. На апельсинах, айві, яблуках ушкоджені місця тверднуть і темнішають; частіше ушкоджені місця виявляють з нижнього боку висячих плодів. На плодах цитрусових культур в місцях проколу тканини розм’якшуються, набувають інтенсивного червоного кольору і утворюється горбик. В стиглих плодах личинки розвиваються швидше ніж в зелених. Дорослі особини з’являються через 6-11 днів. Середземноморська плодова муха відноситься до групи найбільш небезпечних і шкодочинних видів практично у всіх країнах світу, де вирощуються рослини, які вона пошкоджує. Імаго живе 6-8 місяців – за цей період може відкласти до 1000 яєць, а в середньому до 300. Середземноморська плодова муха при ввезені може акліматизуватись в південній частині країни, тому продукція із країн її розповсюдження підлягає огляду. Обстеження на виявлення середземноморської плодової мухи проводиться в місцях можливої акліматизації за допомогою феромонних пасток.

Віктор Буджерак, головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні

сайт зроблено в adgrafics