Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   За 2019 рік проведено 10 перевірок, з них 6 – планових та 4 позапланових. В 4 випадках встановлено порушення, що складає 40 % від загальної кількості перевірених.

До порушників застосовано санкцій на суму 1700 грн. Проведено перерахунки із споживачами на суму 8221,65 грн., попереджено обрахунок споживачів в розрахунку на рік на суму 16443,30 гривень.
   З метою усунення та недопущення в подальшому порушень порядку формування, встановлення і застосування цін (тарифів) до підприємств-порушників спрямовано 3 приписи, 3 з яких виконано.
   За допущені порушення вимог чинного законодавства 1 посадову особу притягнуто до адміністративної відповідальності на суму 510 гривень.
   Найбільш характерними порушеннями були:

  • застосування вільних тарифів на послуги, за умови запровадження для них державного регулювання, а саме медичних послуг;
  • надання недостовірної інформації про рух лікарських засобів при їх роздрібній реалізації;
  • завищеної планової виробничої собівартості тарифу на вивезення твердих побутових відходів за рахунок включення до калькуляції на вивезення твердих побутових відходів завищеного розміру адміністративних витрат.

Приклади суттєвих порушень

   В ході перевірки приватного підприємства з питань дотримання чинного законодавства при реалізації лікарських препаратів, встановлено надання недостовірних відомостей шляхом надсилання на електрону пошту звіту про рух лікарських засобів із збитою нумерацією позицій реалізованих лікарських засобів, що свідчить про приховування інформації про реалізацію лікарських засобів із завищеними граничними торговельними (роздрібними) надбавками. Звіти про рух лікарських засобів із зазначенням недостовірних відомостей були надіслані із 6 структурних підрозділів приватного підприємства.
   За надання недостовірних відомостей до приватного підприємства застосовано адміністративно-господарські санкції з вилученням у дохід державного бюджету у розмірі 1700 гривень та складено протокол на директора приватного підприємства за статтею 1883 КУпАП.
   Так, при здійсненні планової перевірки комунального підприємства на предмет дотримання законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на вивезення твердих побутових відходів. За результатами проведення планової перевірки встановлено факт завищеної планової виробничої собівартості тарифу на вивезення твердих побутових відходів за рахунок включення до калькуляції на вивезення твердих побутових відходів завищеного розміру адміністративних витрат, що призвело до завищення тарифу на послуги з вивезення побутових відходів.
   Комунальному закладу надано припис про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін шляхом приведення тарифів у відповідність із чинним законодавством, а також повернути на рахунки споживачів (в розрізі груп) кошти в розмірі 8221,65 грн. як зайво нараховані їм до оплати за послуги з вивезення твердих побутових відходів та затвердити в органі місцевого самоврядування. Підприємство здійснило перерахунки та повернуло на рахунки споживачам кошти в повному обсязі.
   За період з січня по грудень 2019 року сектором контролю за регульованими цінами опрацьовано 10 звернень громадян області, з них:

  • 3 – надіслано поштовим зв’язком;
  • 2 – надійшло з урядової «гарячої лінії»
  • 5 – надійшло з Хмельницького обласного контактного центру

   Поряд з тим, щомісячно на протязі січня-грудня 2019 року здійснювався постійний моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, вартість яких підлягає відшкодування, затвердженого відповідно до наказу МОЗ від 03.04.2017 року №360, шляхом отримання інформації від суб’єктів господарювання, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки».
   Так, за звітній період проаналізовано та опрацьовано інформацію від 98 аптечних мереж області, проаналізовано 44759 цін на лікарські засоби з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

Ольга Яремчук, завідувач сектору контролю за регульованими цінами

сайт зроблено в adgrafics