Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Potato

   Бульба в Україні по праву вважається другим хлібом та найбільш масовим продуктом харчування. За даними статистики, Україна за обсягом валового виробництва картоплі стабільно входить до п’ятірки найбільших її світових виробників.

   Нині як в країні, так і в області майже вся картопля вирощується на присадибних ділянках. На жаль, на відміну від зернових, картоплю не можна закласти на довготривале (на кілька років) зберігання. Насінництво картоплі відрізняється від інших рослин саме через вегетативний спосіб розмноження бульб. Щорічно для одержання високого врожаю картоплі потрібний здоровий, якісний насіннєвий матеріал високих генерацій.
   Сьогодні, коли промислове виробництво бульб практично припинилось, цього оновлення не відбувається, тож насіннєвий матеріал, який населення продовжує саджати з року в рік, вже давно виродився. У бульбах накопичилась і розмножується інфекція, зокрема вірусна, яка передається до наступного покоління, насіннєвий матеріал фізіологічно старіє і втрачає продуктивність. Це відображається і на якості, і на врожайності.
   З огляду на це посадковий матеріал потрібно періодично замінювати на високоякісний – еліту або першу генерацію (так відбувається сортооновлення та сортозаміна). Необов’язково купувати інший сорт, можна придбати той самий, проте насіннєвий матеріал картоплі цього сорту вже буде оздоровленим, вільним від хвороб. Здійснювати придбання необхідно у суб’єктів насінництва, які спеціалізуються на її вирощуванні і володіють правом його реалізації.
   Сучасне картоплярство важко уявити без ретельного відбору сорту відповідно до умов вирощування та напряму використання. Доведено, що сорт – найефективніший і найдоступніший засіб одержання стабільно високих врожаїв картоплі. Він є біологічним фундаментом, на якому базуються всі інші складові врожайності.
   При виборі нового сорту необхідно враховувати його потенційні можливості. Вирішальну роль можуть відігравати сорти, що не тільки виділяються великою продуктивністю, а й більш толерантно витримують подовжені бездощові періоди – сорти з підвищеним адаптивним потенціалом.
   На території України законодавчо дозволено використовувати лише ті сорти, які включені у Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Це означає, що навіть якщо ви є власником патенту на сорт, але його не внесено у Державний реєстр сортів рослин України, ви не можете його використовувати на території України (за винятком наукових цілей). У 2019 році до реєстру включено 194 сорти ранніх, середньоранніх, середньостиглих і середньопізніх сортів картоплі різних напрямів використання для вирощування в різних зонах нашої країни. Такий сортовий потенціал дає змогу широко застосовувати сортозаміну як основного чинника високопродуктивного і рентабельного картоплярства і значною мірою може задовольнити товаровиробників усіх форм власності.
   Це також дає можливість вирощувати конкретні сорти для конкретного споживача, а саме: як для харчування, так і для виготовлення різноманітних продуктів. Придатними до переробки на окремі харчові продукти вважаються сорти: Обрій, Повінь. Підвищеними смаковими властивостями відзначаються сорти: Забава, Луговська. Червона рута, Лілея, Обрій, Віра, Фантазія – сорти, що мають підвищену крохмалистість та вміст сухих речовин.
   Використання високоякісного насіннєвого матеріалу в першу чергу необхідне тому, що картоплярство зосереджене практично в умовах монокультури. За вирощування десятиліттями на одному місці картопля у плані насінництва потребує до себе особливої уваги. Актуальність цієї проблеми полягає ще й у тому, що внаслідок вирощування картоплі без сортозаміни та сортооновлення в багатьох населених пунктах з’явилися вогнища картопляної нематоди. За такої ситуації єдиним ефективним засобом виробництва може стати сорт. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, є багато сортів, стійких щодо картопляної нематоди (Повінь, Обрій, Слов’янка, Фатазія, Водограй та інші). Відносну стійкість проти вірусних хвороб показали сорти Явір, Серпанок.
   За сортовими та посівними якостями насіннєва картопля повинна відповідати ДСТУ 4013 – 2001 «Сортові та посівні якості картоплі насіннєвої. Технічні умови».
До відома, на Хмельниччині правом виробництва і реалізації картоплі володіє Хмельницька ДСГДС ІКСГП НААНУ. Вона має право реалізовувати картоплю супереліти – сортів ІВАНКІВСЬКА РАННЯ, Княгиня, Мирослава та еліти – сорт Щедрик.
   ІВАНКІВСЬКА РАННЯ. Середньостиглий, столового призначення. Урожайність: Лісостеп- 215,5 ц/га, Полісся-226,3 ц/га. Вміст крохмалю: Лісостеп – 16,9 %, Полісся 14,4 %. Смакові якості: Лісостеп – 9,0 балів, Полісся – 7,2 бала. Стійкість до пошкодження нематодою: не стійкий. Стійкість до звичайного патотипу збудника раку: стійкий. Морфологічні ознаки: бульби червоні, м’якуш кремовий. Рекомендовані зони вирощування: Лісостеп, Полісся.
   Княгиня. Середньостиглий, столового призначення. Урожайність: Лісостеп- 202,1 ц/га, Полісся-165,3 ц/га. Вміст крохмалю: Лісостеп – 14,2 %, Полісся 15,1 %. Смакові якості: Лісостеп – 8,5 балів, Полісся – 7,9 бала. Стійкість до пошкодження нематодою 1 бал. Стійкість до звичайного патотипу збудника раку: стійкий. Стійкість проти макроспоріозу та фітофторозу 9 балів. Морфологічні ознаки: бульби рожево-коричневі, короткоовальної форми, м’якуш кремового кольору. Рекомендовані зони вирощування: Лісостеп, Полісся.
   Мирослава. Середньостиглий, столового призначення. Урожайність: Лісостеп- 223,0 ц/га, Полісся-191,3 ц/га. Вміст крохмалю: Лісостеп – 16,0 %, Полісся 15,5 %. Смакові якості: Лісостеп – 9 балів, Полісся – 9 бала. Стійкість до пошкодження нематодою 9 балів. Стійкість до звичайного патотипу збудника раку: стійкий. Морфологічні ознаки: бульби рожево-коричневі, овальної форми, м’якуш кремового кольору. Рекомендовані зони вирощування: Лісостеп, Полісся.
   Щедрик. Ранньостиглий, столового призначення. Урожайність: 18,0 т/га на 40-45-й день після сходів, 60,0 т/га в кінці вегетації. Вміст крохмалю: 13,0-14,0 %. Споживчі якості: 7,8 бала. Стійкість проти хвороб: стійкий до звичайного і двох агресивних патотипів раку, відносно стійкий до вірусних та бактеріальних хвороб. Морфологічні ознаки: бульби кулясті, жовті, м’якуш білий. Рекомендовані зони вирощування: Лісостеп, Полісся.
   Вдало підібраний сорт складає левову частину успіху при вирощувані сільськогосподарських культур та дозволяє без особливих затрат підвищити рентабельність виробництва.    Отже, вибір за виробником.

сайт зроблено в adgrafics