Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Gripp

   Грип – гостре гарячкове захворювання, яке супроводжується загальною інтоксикацією та ураженням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів – відомий з 1173 року.

   Учені вважають, що людство перенесло 90 епідемій та 15 пандемій грипу, із них 10 – дуже важких. Всесторонньо описана в літературі пандемія іспанки, під час якої протягом 1918 – 1920 років померло понад 20 млн людей. В останні десятиліття ми майже щороку зустрічаємося з епідеміями з різною інтенсивністю ураження.
   До 75 % всієї інфекційної захворюваності припадає на грип та ГРВІ. Під час пандемії хворіє 25-40 % населення.
   В структурі загальної захворюваності питома вага грипу та ГРВІ складає 20-24 %, перевищує в 3-4 рази травми, отруєння, онкологічні та серцево-судинні захворювання.
   Десятки мільйонів захворювань на грип, гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) щорічно завдають великої шкоди здоров’ю населення та значних економічних збитків.
   Нині відомо три типи вірусу грипу: А, В, С. Усі вони антигенно різні. Найбільш стабільними є віруси С і В. Особливістю вірусу А є велика мінливість його антигенів Н та N, що зумовлює різні варіанти вірусу. І саме віруси грипу А дають пандемічне поширення захворювання. Пандемій, пов’язаних з вірусом грипу В, не описано. Вірус грипу С є етіологічним агентом спорадичних захворювань, або обмежених спалахів.
   Вже в нашому столітті пандемії були етіологічно пов’язані з різними варіантами вірусу А.
   Віруси грипу термолабільні. В умовах кімнатної температури гинуть протягом декількох годин. Особливо швидко знезаражуються розчинами хлорвмісних дезінфектантів.
   На третьому тижні поточного року (13.01-19.01.2020) на грип та ГРВІ в Хмельницькій області захворіло 5801 особа, інтенсивний показник нижче порогового рівня на 29,2 % і у всіх регіонах області активність грипу та ГРВІ знаходиться на неепідемічних рівнях. Серед тих, що захворіли 62 % становлять діти віком до 17 років, в тому числі від 0 до 4 років захворіло 1490 дітей, у віковій групі 5-14 років – 1622; 15-17 років – 476 дітей. Госпіталізовано 4 % від загальної кількості захворілих. Серед дітей найбільше госпіталізовано віком 0-4 років; найменше – серед осіб 65 років і старше. Летальних випадків та важких ускладнень не зареєстровано.
   Небезпечнiсть грипу не тiльки в тому, що хвороба має властивiсть швидкого епiдемiчного розповсюдження серед всiх груп населення та тяжкого перебiгу, а й те, що вiн часто провокує важкi ускладнення, якi можуть призвести навiть до калiцтв.
   Профілактика:

  • регулярно мийте руки з милом;
  • уникайте людних місць;
  • не стійте та не сидіть поруч із людьми з ознаками респіраторної інфекції, витримуйте хоча б мінімальну захисну відстань 1-1,5 метра;
  • харчуйтесь повноцінно, вживайте м’ясні, рибні, молочні страви, збагачуйте їжу вітамінами (капуста, морква, червоний буряк, цитрусові);
  • не забувайте про природні фітонциди – часник, цибуля, хрін;
  • постійно провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання;
  • при появі перших ознак захворювання – залишайтесь вдома, адже Ви є джерелом інфекції для інших здорових осіб;
  • не займайтесь самолікуванням, а терміново звертайтесь до лікаря!
сайт зроблено в adgrafics