Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

DSCN4734

   Протягом листопада-грудня на території області спостерігались погодні умови від помірно-холодних до теплих. Температура повітря на +50С …+140С вище норми. Опади відмічались слабкі у вигляді дощу, снігу, мокрого снігу, мряки, туманів. Сніговий покрив, який утворився висотою 2-4 см., розтанув.

Запаси вологи в ґрунті недостатні. Ґрунт мерзлий, талий. У рослин озимих культур не відмічалось глибокого зимового спокою, продовжувався вегетаційний період. Такі погодні умови позитивно впливали на розвиток, поширення шкідливих організмів.
   За даними обстежень проведених спеціалістами фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницької області в грудні місяці на площі 7,5 тис.га, вказує на те, що рослини озимих зернових культур перебувають у фазі 3-й листок-кущення. На листі рослин озимої пшениці виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу 1-2,5% з розвитком хвороби 0,5%, кореневих гнилей 1,5% рослин. За сприятливих погодних умов осені (тепло, волога) можливе поширення хвороб.
   Враховуючи запас інфекції за сприятливих погодних умов навесні, у період відновлення вегетації, зокрема відносної вологості повітря 85 % та помірної температури 16-220 С, що є оптимальною для розвитку хвороб слід очікувати розвиток і поширення хвороб від помірного до епіфітотійного. Для оздоровлення посівів проти вищезазначених хвороб, слід застосувати фунгіциди згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» (далі – Перелік).


   При вибірковому обстеженні озимого ріпаку на площі 3,8 тис.га в грудні місяці виявлено, що рослини знаходяться у фазі 6-8 листка-розетки. На листках культури виявлений інфекційний запас інфекції пероноспорозу 1,5-4 % з розвитком хвороби 1%, альтернаріозу 1,5 % з розвитком хвороби 1 %. Враховуючи запас інфекції з осені та за сприятливих погодних умов навесні, у період відновлення вегетації, для пероноспорозу (прохолодна, дощова весна та перша половина літа); для альтернаріозу (підвищена вологість та помірна температура не нижче 220С); посіви слід оздоровити дозволеними у Переліку препаратами відповідно до регламентів застосування.
   Посіви озимих культур засмічені бур’янами в чисельності 5-24 екз.кв.м. Такі посіви слід в весняний період обробити гербіцидами. Вибір гербіцидів залежить в першу чергу від видів бур’янів на конкретному полі, перевагу слід надавати гербіцидам з відносно широким спектром дії на бур’яни.
   Температурний режим та достатня кількість кормів на більшій території області забезпечують осередкову заселеність мишоподібними гризунами посівів озимих культур та багаторічних трав. Аналіз матеріалів моніторингу, який проводять спеціалісти фітосанітарної безпеки свідчить про середню заселеність та шкідливість гризунів. Так, на посівах озимих зернових та ріпаку заселення складає 35-50 % обстежених їх нараховується від поодиноких нір до 4 жилих колоній га., у кожній 2-3 жилих нори. На 30-100% площ багаторічних трав, садах, неугіддях мишоподібних гризунів обліковується по 3-6 мак. жилих колонії на гектарі у кожній по 4-6 жилих нір. У подальшому загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимих культурах, ймовірна в разі не ущільненого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження.

   Станом на 20 грудня 2019 року захист від мишоподібних гризунів в області проведений на площі 137,6 тис.га, з яких озимих зернових культур оброблено 67,9 тис.га; озимого ріпаку – 59,5 тис.га; багаторічних трав – 9,8 тис.га.; сад, неорні землі – 0,4 тис.га. Хімічними препаратами оброблено 129,9 тис.га, біологічними 7,7 тис.га.

   Захисні роботи на озимих культурах та інших стаціях слід продовжувати за наявності 3-5 і більше жилих колонії на гектарі, застосовуючи головним чином хімічні та біологічні засоби. Землекористувачам під час проведення захисних обробок посівів сільськогосподарських культур необхідно суворо дотримуватись препаратів згідно Переліку, а також регламентів застосування та техніки безпеки.

сайт зроблено в adgrafics