Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Vognyk

   Під час вибору гірлянд головне не дизайн, а безпека! Адже немалу частку "новорічних" пожеж провокує саме святкова ілюмінація. На жаль, в наших магазинах, супермаркетах та речових ринках ми можемо побачити великий асортимент гірлянд, але лише китайського виробництва.

   Є дешеві гірлянди, що коштують 60-100 грн. Це гірлянда на 100 кольорових ліхтариків, з тоненьким дротом і з тендітною вилкою. Адаптера, який має гасити напругу з 220 вольт у мережі до 3-12 вольт, потрібних світлодіодам, не має взагалі. І на цих же полицях поруч коробки із геть іншими екземплярами – потужна вилка, немов на електрочайнику, адаптер із твердого пластика, добре ізольовані дроти.     Ціна, щоправда, на порядок вища – під 480 грн. Але за якість треба платити!
   Під час покупки гірлянд потрібно прочитати інструкцію або керівництво щодо експлуатації товару. Це може звучить дуже банально, але обираючи гірлянду нині справді варто читати інструкцію.
   І перше, що вас має зацікавити – чи це вулична гірлянда чи хатня? Ілюмінацію для закритих приміщень у жодному разі не можна використовувати надворі. Пластик, не розрахований на холоди, лусне, у негерметичні лампочки потрапить волога, а в результаті – закорочення дротів. І добре, якщо згорить лише гірлянда.
   Ілюмінацію для вулиці – не варто використовувати у закритому приміщенні. Не виключено, що виробник заощадив на екологічності пластмаси, безпечна на холоді – у теплі вона здатна на шкідливі випари.
   Утім, існують гірлянди, придатні для використання як на вулиці, так і в квартирі. Про це виробник пише в інструкції приблизно так: використання внутрішнє і зовнішнє. На упаковці має бути вказано клас захисту: ІР **. Чим вищі цифри – тим краще гірлянда захищена від пилу, вологи і води. У вуличних гірлянд клас захисту повинен бути не нижчим за ІР 44.
   У якісної гірлянди мають бути якісна вилка і адаптер. Благенька вилка з тоненькими штирями через поганий контакт із розеткою буде грітися і може навіть зайнятися та спровокувати пожежу. Адаптер (невелика прямокутна коробочка, на якій монтують кнопку перемикання сценаріїв ілюмінації) надзвичайно важлива річ для безпеки гірлянди. Адаптер зменшує напругу. Світлодіодам на звичайній ялинковій гірлянді досить напруги 5-6 вольт. А в розетці маємо 220 вольт. Відчуваєте різницю? Обираючи гірлянду – попробуйте адаптер руками. Якщо коробочка вгинається під пальцями – то це ненадійний пластик і довіряти йому не варто.
   При покупці потрібно перевірити контакти – місця з’єднань мають бути добре ізольованими і міцно закріпленими. Не соромтеся зігнути дріт гірлянди і навіть легенько смикнути. Нехай неякісний товар зламається ще в магазині!
   Дроти гірлянди мають бути якісно ізольованими. Але виявилось, що з цього правила є винятки. Зараз у продажу з’явилися гірлянди з голими дротами. Виглядають вони незвично: жмут тоненького мідного дроту, у який впаяні світлодіоди. Вилки така гірлянда не має, бо живиться від батарейок, ті дають занадто малу нарпугу. Продавці запевняють, що двох пальчикових батарейок досить, щоби гірлянда цілодобово горіла від Нового року до Різдва. Втім, на ній є і вимикач.
   Гірлянди на батарейках – це новинка останніх років. Продавці пояснюють, що виробники дбають передовсім про безпеку. Мовляв, через низьку напругу і нездатність світлодіодів до нагріву – спричинити займання така ілюмінація практично не здатна. Натомість можна освітити об’єкти, віддалені від електромережі. Гірлянди на батарейках бувають й інтер’єрними, і вуличними.
   Під час покупки попросіть у продавця сертифікат якості (посвідчення якості, гігієнічний висновок). Щоб переконатись у якості товару потрібно роздивитись упаковку і прочитати інструкцію. На товарі вартому довіри ви знайте букви СЄ – це європейський сертифікат якості.
   Він свідчить, що гірлянду таки перевірили в сертифікованій лабораторії – аналізували, підпалювали, плавили, – і дійшли висновку, що вона безпечна для людей, майна і довкілля.
   Веселих та безпечних вам свят!

сайт зроблено в adgrafics