Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

   За звітний період проводилась поточна робота по 5 плановим перевіркам, що здійснювались з відбором зразків та по 4 позаплановим заходам, які були отримані з електронного реєстру рішень органів ринкового нагляду національної інформаційної системи, що функціонує з метою автоматизованої підтримки заходів ринкового нагляду і контролю продукції по ланцюгу постачання щодо походження продукції на ринок України, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції».
   Проведено 2 планові виїзні перевірки характеристик законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки та характеристик без інерційних водонагрівачів газових та інших приладів на газовому паливі або на газовому та інших видах палива.
   Відповідно Річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік, проводиться планова перевірка щодо додержання законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності в частині додержання вимог щодо періодичної повірки засобів вимірювальної техніки, відповідно Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».
За результатами проведених перевірок по ринковому нагляду суб'єктам господарювання видано 3 Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо формальної невідповідності та 1    Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо тимчасової заборони надання продукції на ринки.
   За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, скасовано 2 Рішення.
   При здійсненні заходів по ринковому нагляду застосовувалась відеофіксація.

Відділ захисту споживачів

   За період з 06.12.2019 р. по 13.12.2019 р. відділом захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області одержано 18 звернень громадян: 15 усних і 3 письмових    Крім того, згідно телефонного зв’язку 10 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.
   Проведено 3 позапланових перевірки, про що складено відповідні документи. Перевірки проводились із застосуванням засобів відеоспостереження.
Головним спеціалістом відділу захисту споживачів Левкун Т. О. підготовлено статті на сайт Головного управління «Що має знати споживач при отриманні у відділенні ТОВ “Нова пошта”», «Що має знати споживач: особливості огляду деяких видів відправлень у відділенні ТОВ “Нова пошта”», «Що має знати споживач: рекомендації щодо полегшення процедури отримання компенсації та можливі причини відмови у виплаті компенсації у відділенні ТОВ “Нова пошта”»
11 грудня 2019 року головний спеціаліст відділу Левкун Т.О. виступила на радіо висвітливши питання «Як діяти споживачу, коли його змушують залишити свої речі в камері схову супермаркету».

Фітосанітарна безпека

   Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 2215 га.
   Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в зимовий період 2019 року в господарствах області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 0,8 тис.га.
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;
  • орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.
  • Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:
  • фітосанітарних сертифікатів – 222;
  • карантинних сертифікатів – 52;
  • Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:
  • транспортних засобів – 384 одиниць;
  • насіннєвої та товарної картоплі – 212 тонн;
  • насіння овочевих і квіткових культур, лікарських, газонних трав – 18 тонн;
  • зеpна і зернопродуктів – 6786 тонн;
  • продуктів харчування – 424 тонн;
  • зрізи квітів – 243 тис.шт.;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 608 тонн;
  • свіжих овочів та фруктів – 231 тонн;
  • лісоматеріалів – 4605 м3;
  • пиломатеріалів – 612,3 м3;
  • вироби з деревини – 46 тонн;
  • пакувальної тари з деревини – 5096 одиниць.
  • інші об’єкти регулювання 109 тонн.
    Розміщено 1 статтю на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

   Проведено нараду-навчання спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва, під час якої здійснено аналіз законодавства з охорони прав на сорти рослин та господарської діяльності з біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання ГМО у відкритій системі. Інформацію про проведене навчання висвітлено на сайті Головного управління.
   На сайтах Красилівської, Новоушицької, Кам’янець-Подільської, Шепетівської районних державних адміністрацій розміщено статтю «Права людини та механізм їх захисту» в якій висвітлено інформацію щодо реалізації захисту прав людини під час придбання насіння та садивного матеріалу. Проводилось надання первинної допомоги з питань реалізації і захисту прав людини в сфері насінництва та розсадництва.
   На сайті Головного управління розміщено інформаційно-роз’яснювальний матеріал «Насінницькі посіви озимих і ярих зернових культур».
   Проведено роз’яснювальну роботу з 16 суб’єктами господарювання. В тому числі, щодо порядку введення в обіг насіння та садивного матеріалу, дотримання вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО з 9 суб’єктами, щодо порядку здійснення роздрібної торгівлі насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів з 7 суб’єктами. По завершенню вручались «Методичні рекомендації щодо придбання насіння сільськогосподарських культур» та рекомендаційний матеріал «Суб’єктам оптової і роздрібної торгівлі насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів».
   Надавалась консультативна допомога агроформуванням області по питанням ведення насінництва, порядку сертифікації насіння та садивного матеріалу, рекомендації щодо проведення сортозаміни та сортооновлення, придбання насіння ярих культур для посіву під урожай 2020 року.

Відділ безпечності харчових продуктів

   Державними інспекторами області протягом тижня проведено 51 плановий та 47 позапланових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів.
   Для цілей державного контролю продовжується відбір зразків харчових продуктів в дошкільних та шкільних навчальних закладах області. На протязі тижня відібрано 36 зразків кулінарних страв, які направлені для дослідження на показники безпеки до Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.
   Продовжується відбір молочних продуктів на фальсифікацію немолочними жирами в закладах роздрібної торгівлі, дошкільних та шкільних навчальних закладах області. Відібрано та направлено на дослідження 308 зразків молочних продуктів.
   Спеціалістами відділу взято участь у семінарі з питань організації харчування дітей, учнів, вихованців та додержання вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти.

Відділ державного контролю

   Надано погодження на здійснення експорту чотирнадцяти партій шроту соєвого, двох партій молочної продукції та двох партій яєць курячих в асортименті за межі держави.
   Погоджено вивіз непродуктивних тварин за межі держави в кількості 9 голів.
Відповідно до плану заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік та з метою дотримання норм законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на території області протягом тижня проведено 51 плановий захід. Також, було проведено 58 позапланових заходів з них 47 було здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 11 заходів у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 39 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності, або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.
   На території області розміщується для подальшого експорту одна партія ДРХ у кількісті 340 голів до Ліванської Республіки, одна партія ВРХ у кількісті 50 голів до Республіки Узбекистан та одна партія ВРХ у кількісті 38 голів до Республіки Узбекистан. Також завезено поголів’я птиці в загальній кількості 86 тис. голів з Республіки Польща.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

   Працівниками відділу опрацьовано 4 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин і птиці по території Хмельницької області.
   Лікарнями ветеринарної медицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка, лейкоз і туберкульоз. Всього з початку року щеплено проти:

  • сказу – 248357 голів;
  • сибірки – 187924 голови;
  • класичної чуми свиней – 358463 голови;
  • досліджено на туберкульоз – 209484 голови.

   В ході роз’яснювальної роботи з профілактики АЧС з початку року проведено 94232 бесіди, роздано 21023 листівки, надруковано 56 статей в газетах та розклеєно 9324 інформаційних матеріали.
   В 1 територіальній установі Держпродспоживслужби проведено перевірку та аналіз виконання комплексу обов’язкових осінніх протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних заходів.
   Ведеться аналіз заходів по зменшенню популяції червоної лисиці та проведенню діагностичних відстрілів для встановлення якості пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.
   Підготовлено 2 листи до керівників територіальних установ Держпродспоживслужби щодо звітності та аналізу з питань організації протиепізоотичних заходів.
За рахунок коштів державного бюджету організовано отримання та розподіл каустичної соди.
   Надано відповідь на запит щодо надання публічної інформації.
   Ветеринарними фахівцями у складі 24 мобільних поліцейсько-ветеринарних груп з початку року перевірено 2883 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 419 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

   За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства районних, міськрайонних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, проекти зон санітарної охорони, розгляд документів і оформлення – «Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету(зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів, згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280, розгляд та узгодження перспективних меню, режимів роботи реєстрових карт.
   Проведено: 7 планових обстежень об’єктів, 2 позапланових та 69 комісійних обстежень. З них: 5 об’єктів централізованого водопостачання, 11 дитячих навчальних закладів, 5 загальноосвітніх навчальних закладів, 10 об’єктів торгівлі, 45 криниць громадського користування. У 32,1% обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил. Керівникам і відповідальним особам надані приписи та пропозиції по усуненню виявлених недоліків та надані рекомендації.
   Підготовлено 4 статті в пресу.
Взято участь:

  • в засіданні комісії Хмельницької ОДА з питань ТЕБ та НС «Про ситуацію з станом питного водопостачання в м. Полонне»;
  • у відеоконференції «Ботулізм типів Е та В асоційований з вживанням непатраної сушеної риби»;
  • у семінарі-навчанні з працівниками харчоблоків загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів Віньковецького району з питань запровадження системи НАССР;
  • у навчанні ТЕБ та НС у Віньковецькому і Старосинявському районах.
сайт зроблено в adgrafics