Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Bug5

   Захист лісів являє собою діяльність, спрямовану на виявлення в лісах шкідливих організмів. При обстеженні лісонасаджень та огляді лісопродукції завдання державних фітосанітарних інспекторів полягає в тому, щоб вчасно виявити і визначити регульований шкідливий організм, розробити заходи з недопущення його подальшого розповсюдження, встановити межі, організувати заходи з локалізації та ліквідації виявленого вогнища.

   Лісові шкідники, хвороби та нематоди пошкоджують усі органи і частини дерев: листки, хвою, бруньки, плоди, кору, луб, коріння, а також заготовлені лісоматеріали та пиломатеріали. Це призводить до зниження приросту та товарної якості дерев, а лісо- та пиломатеріали стають непридатними для використання. Тому, вся лісопродукція, яка завозиться, вивозиться чи переміщується в межах України підлягає інспектуванню. Серед карантинних шкідників на території України небезпеку становлять: лісовий похідний шовкопряд, азіатський вусач та смолівки.
   Лісовий похідний шовкопряд (Thaumetopoeidae), трапляється повсюдно. Пошкоджує сосну звичайну, в рідкісних випадках – інші хвойні породи. Шкідники відкладають яйця не лише на лісову продукцію, що збільшує небезпеку розповсюдження яйцекладок разом із тарою, контейнерами; на вагонах, автомобілях та розповсюджується іншими шляхами, ускладнюючи їх виявлення.
   Азіатський вусач (Monochamus s.p) широко поширений в Китаї та сусідніх із ним державах. Пошкоджує листяні породи дерев (до 50 видів), здебільшого це різні види клену, каштану, в’язу, берези. Він пошкоджує здорові дерева, спричиняючи їхню загибель. Більшість листяних порід, що складають ліси України, є кормовими для цього шкідника, а кліматичні умови низки південних областей сприятливі для адаптації та поширення виду. Найімовірніший і швидкий шлях проникнення вусачів на територію України – перевезення личинок, лялечок та імаго з різноманітними лісоматеріалами під час торгівлі.    Це деревина, дерев’яна тара, пакувальні матеріали, необроблені вироби з дерева, садивний матеріал, який є рослиною-господарем для вусача.
Смолівки (Pissodes): ялицева, соснова, стовбурова смолівки. Уражують породи всіх видів сосни, ялини, ялиці, модрини, а також кедр. Смолівки заселяють ослаблені та звалені дерева, часто в жердняковому віці. Оселяються під тонкою корою. Нападаючи на дерева, заселяють їх верхівки, через що в таких лісах часто спостерігається суховерхівковість. За один-два роки ці дерева засихають.    Дорослі комахи пошкоджують бруньки та молоді пагони. Личинки смолівок прокладають звивисті ходи між корою і деревиною молодих дерев.
Держпродспоживслужба України вживає різноманітних фітосанітарних заходів, аби запобігти проникненню на територію нашої країни цих небезпечних шкідників лісових багатств країни. Не дозволяється ввезення на територію України пиломатеріалів з корою. Уся лісопродукція та пиломатеріали, що імпортується в Україну, підлягає ретельному догляду та лабораторній експертизі, а також, у разі потреби, іншим фітосанітарним процедурам.

Віктор Буджерак, головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні

сайт зроблено в adgrafics