Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період, проводилась поточна робота по 2 плановим перевіркам, що здійснювались з відбором зразків та по 5 позаплановим заходам, які були отримані з електронного реєстру рішень органів ринкового нагляду національної інформаційної системи, що функціонує з метою автоматизованої підтримки заходів ринкового нагляду і контролю продукції по ланцюгу постачання щодо походження продукції на ринок України, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

Проведено 2 планові виїзні перевірки характеристик мийних засобів для прання або чищення які містять поверхнево-активні речовини та характеристик – електричного та електронного обладнання; - техніки для використання в побуті; - приладів для приготування та підігрівання їжі на газовому паливі або на газу та інших видах палива, відповідно секторального Плану ринкового нагляду на 2019 рік. 

За результатами проведених перевірок по ринковому нагляду суб'єктам господарювання видано 1 Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо формальної невідповідності та 4 Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, скасовано 2 Рішення.

За введення в обіг продукції, що не відповідає встановленим вимогам Технічних регламентів до суб'єкта господарювання застосовані штрафні санкції в сумі 8,5 тис. грн., відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

На сайті ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області висвітлено інформацію на тему: «Як обміняти товар належної якості».

При здійсненні заходів по ринковому нагляду відеофіксація застосовувалась.

Відділ захисту споживачів

За період з 08.11.2019 р. по 14.11.2019 р. відділом захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області одержано 9 звернення громадян: 4 письмових і 5 усних. Крім того, згідно телефонного зв’язку 20 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав. 

Проведено 4 позапланові перевірки згідно звернень громадян, про що складено відповідні документи. Позапланові перевірки проводились із застосуванням засобів відеофіксації.

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 3420 га.

Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в осінній період 2019 року в господарствах області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 53,8 тис.га. Закуплено ЗЗР. – 12,6 тонн.
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;
  • орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 188;
  • карантинних сертифікатів – 41.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 326 одиниць;
  • насінневої та товарної картоплі - 212тонн.
  • зеpна і зернопродуктів – 4000 тонн;
  • продуктів харчування –719 тонн; 
  • зрізи квітів - 236 тис.шт.
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 461 тонн;
  • свіжих овочів та фруктів – 340 тонн;
  • лісоматеріалів - 2147 м3;
  • пиломатеріалів - 388 м3;
  • пакувальної тари з деревини –7326 одиниць.
  • інші об’єкти регулювання 441 тонн.

Опубліковано 2 статі на сайті ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Проведено 2 перевірки додержання законодавства у сфері захисту рослин, виявлено порушення.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

Підготовлено та надано пропозиції до проекту Інструкції з відбору контрольних проб насіння сільськогосподарських культур та їх лабораторних досліджень (випробувань) при здійсненні заходів державного нагляду контролю.

В газету «Край Кам'янецький» подано для розміщення статтю «Час реабілітувати жито». На сайтах Головного управління та Шепетівської РДА розміщено інформаційні матеріали «Сертифікація насіння ярих культур під урожай 2020 року» та «Компенсація вартості закупленого насіння».

Проводилась інформаційно – роз’яснювальна робота з 11 суб’єктами господарювання щодо дотримання вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва, ГМО, запобігання поширення контрафактного насіння, з врученням «Методичних рекомендацій щодо придбання насіння сільськогосподарських культур». Надавалась консультаційна допомога з питань очистки, доведення до посівних кондицій, зберігання та сертифікації насіння ярих культур, порядку ввезення на митну територію України декоративних лісових рослин.

Відділ безпечності харчових продуктів

Державними інспекторами області протягом тижня проведено 93 планових та 27 позапланових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів.

Продовжується відбір зразків рослинної продукції на виконання Плану державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження при внутрішньодержавному обігу.

Для цілей державного контролю продовжується відбір зразків харчових продуктів в дошкільних та шкільних навчальних закладах області. 

На протязі тижня відібрано 62 зразки води питної та кулінарних страв, які направлені для дослідження на показники безпеки до Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. Продовжується відбір молочних продуктів на фальсифікацію немолочними жирами в закладах роздрібної торгівлі, дошкільних та шкільних навчальних закладах області. Відібрано та направлено на дослідження 186 зразків молочних продуктів.

Спеціалістами відділу прийнято участь у проведенні аудитів систем безпечності харчових продуктів, заснованих на принципах НАССР в операторів ринку, які здійснюють виробництво харчових продуктів на території області.

Відділ державного контролю

Надано погодження на здійснення експорту двох партій молочної продукції, та трьох партій яєць курячих в асортименті за межі держави. 

Відповідно до плану заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік та з метою дотримання норм Законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на території області протягом тижня проведено 96 планових заходів. Також, було проведено 32 позапланових заходи, з них 27 було здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 5 заходів у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 25 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності, або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

На території області розміщується для подальшого експорту одна партія ДРХ у кількісті 340 голів до Грузії та одна партія ВРХ у кількісті 50 голів до Республіки Узбекистан. Також завезено поголів’я птиці в кількості 83 тис. голів з Чеської Республіки та 65 тис. голів з Республіки Польща.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 2 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин і птиці по території Хмельницької області.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка, лейкоз і туберкульоз. Всього з початку року щеплено проти:

  • сказу – 217332 голови, 
  • сибірки – 99988 голів, 
  • класичної чуми свиней – 298054 голови;
  • досліджено на туберкульоз – 195342 голови.

В ході роз’яснювальної роботи з профілактики АЧС з початку року проведено 68022 бесіди, роздано 16004 листівки, надруковано 47 статей в газетах та розклеєно 7412 інформаційних матеріалів.

Працівники відділу готували, зводили і корегували плани протиепізоотичних заходів на 2020 рік.

Проводиться аналіз проведення комплексу обов’язкових осінніх протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних заходів.

Ведеться аналіз заходів по зменшенню популяції червоної лисиці та проведенню діагностичних відстрілів для встановлення якості пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.

Організовано розподіл дератизаційних, дезінфекційних засобів та біопрепаратів, отриманих за кошти державного бюджету. 

Ветеринарними фахівцями у складі 24 мобільних поліцейсько-ветеринарних груп з початку року перевірено 2465 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 388 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства 

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, проекти зон санітарної охорони, розгляд документів і оформлення – «Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету(зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів, згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян. 

Проведено: 4 планових, 9позапланових обстеження об’єктів та 225 комісійних обстежень. З них: 6 дитячих навчальних закладів, 2 загальноосвітніх навчальних заклади, 5 полігонів/сміттєзвалищ, 217 криниць громадського користування. У 33,9% обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил. Керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи та пропозиції по усуненню виявлених недоліків та надані рекомендації.

Підготовлено 1 стаття в місцеву пресу. 

Взято участь:

  • в семінар- нараді із керівниками закладів освіти та директорами професійно-технічних навчальних закладів області на тему «Організація безпечного та збалансованого харчування дітей у закладах освіти»;
  • в семінар-нараді із керівниками закладів освіти, працівниками харчоблоків та медпрацівниками Білогірської ОТГ на тему: "Санітарно-гігієнічні вимоги щодо організації харчування дітей у навчальних закладах";
  • в 3-хсемінар-нарадах: «Організація безпечного та збалансованого харчування дітей у навчально-виховних закладах» в Нетішинській, Улашанівській та Берездівській ОТГ, Славутського району;
  • в 2-х семінар-нарадах з працівниками дошкільних та загальноосвітніх закладів та закладу інтернатного типу з питань організації харчування та дотримання вимог санітарного законодавства управління освіти виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради та відділу освіти, молоді та спорту Старокостянтинівської райдержадміністрації;
  • в засіданні комісії ДНПК Старосинявського району з профілактики сказу.

Проведено: 

  • семінарське заняття з працівниками харчоблоків та медичним персоналом Голенищівської спеціальної школи Чемеровецького району з питань запровадження системи НАССР та з питань дотримання санітарно-гігієнічних вимог при організації роботи загальноосвітніх навчальних закладів; 
  • семінар-навчання з працівниками загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів Меджибізької ОТГ, Летичівського району. 
сайт зроблено в adgrafics