Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   На земній кулі розповсюджено близько 2,5 млн. видів живих організмів. Особливе місце серед них займають регульовані шкідливі організми, що становлять потенційну економічну загрозу рослинним ресурсам певного регіону.

   Чи не потрапляють до нашої країни рослини та продукція рослинного походження, уражені хворобами чи шкідниками? І чи ставить хтось заслін проникненню з-за кордону небезпечних «диверсантів»? Держпродспоживслужба зокрема виконує цілий комплекс важливих і досить складних завдань. Адже чимало країн, звідки нині завозиться різноманітна продукція. Це створює постійну загрозу проникненню на нашу територію нових видів шкідників, хвороб рослин та бур’янів. А їх чималий список…

Komaha1
   До прикладу візьмемо західний квітковий трипс (лат. Frankliniella occidentalis Perg.). Це широкий поліфаг, один із найнебезпечніших шкідників овочевих, квіткових та декоративних культур закритого ґрунту, а також зрізу живих квітів та вазонів. Хімічна боротьба з ним досить ускладнена. Ця дуже дрібна комаха веде прихований спосіб життя, поселяючись у квіткових бруньках, пуп’янках, квітах, під різними лусочками на рослинах. Тому більша частина популяції є неуразливою для звичайних хімічних обробок. Личинки і дорослі особини висмоктують клітинний сік з рослинної тканини. Спочатку це викликає появу жовтих некротичних плям, своєрідної штрихуватості. Поступово ці штрихи і плями зливаються.

   Пошкоджена рослинна тканина відмирає, листя в’яне і опадає. За масового заселення на рослинах помітні сріблясті ділянки, часто відмічається викривлення стебел. Пошкодження квіткових бруньок викликає деформацію квіток. Кучерявість квітів і скручування зав’язі – основна ознака заселеності західним квітковим трипсом. Живляться трипси не тільки рослинною тканиною, але й пилком квітів. Це також може перешкоджати формуванню повноцінних квіток. Західний квітковий трипс небезпечний не лише тим, що завдає пошкоджень рослинам. Він також здатний переносити віруси – збудники небезпечних захворювань рослин. Імаго західного квіткового трипса добре літають і , потрапивши у нове місце швидко там заселяються. Дорослі комахи можуть переноситися вітром, на одязі та на волоссі персоналу теплиць чи магазинів. В даний час західний квітковий трипс розповсюджений майже по всьому світу.
   Оскільки дві стадії трипса обов’язково розвиваються в ґрунті і доросла комаха там і зимує, слід приділити особливу увагу таким знезаражувальним заходам:

  • обробка ґрунту в теплицях 2% розчином формаліну;
  • зливання водою (t 80-900С) ґрунту в теплицях на глибину 30 см на 1,5 години. При цьому ґрунт накривають термостійкою плівкою;
  • обробка ґрунту у теплицях парою під термостійкою плівкою (не менше 2-х годин);
  • обкурювання приміщень сіркою;
  • дезінсекція ґрунтообробного інструменту, тари, робочого одягу та взуття;
  • знищення бур’янів у теплицях, оранжереях та навколо них;
  • спалювання або закопування рослинних решток.

   Для того щоб знищити західного квіткового трипса наприкінці вегетаційного періоду влітку, у теплицях підвищують температуру повітря понад +400С за максимального зниження вологості до 25-30% не менш як на 12 годин при зачинених вікнах, а якщо взимку – відключають опалення та відчиняють вікна в теплицях на 7-10 днів. Існують також і народні засоби боротьби: обмити або обприскати добовим настоєм цибулі або часнику (1 чайна ложка подрібненої цибулі або часнику на 1 склянку води) чи настоєм лушпиння цибулі. Для рослин, які не можна обприскувати, рекомендується наступний метод: нарізаний часник або баночку з невеликою кількістю скипидару помістити біля рослини і на кілька годин накрити їх разом з препаратом поліетиленовим мішечком.
   Серед препаратів, які дозволені для використання в Україні для боротьби з цим карантинним шкідником можна відмітити фосфорорганічні інсектициди, перитроїди та неонікотиноїди на основі таких діючих речовин: піриміфос-метил, альфа-циперметрин, імідаклоприд, ацетаміприн.
   Розв’язання проблеми з західним квітковим трипсом полягає, перш за все, в профілактиці. Ретельний контроль продукції, що завозиться і високий рівень агротехніки — економічно набагато ефективніше використання будь-яких, навіть найсучасніших винищувальних заходів.
   Перед тим як придбати у магазині зріз живих квітів чи вазон, поцікавтеся у продавця, чи проводилася фітосанітарна експертиза даної продукції і який її висновок?
   Хай завжди цвітуть прекрасні здорові квіти на вашому підвіконні!

   Людмила Козерацька – головний спеціаліст відділу карантину рослин

сайт зроблено в adgrafics