Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Phone

Мобільні телефони змінили світ – немає потреби аргументувати очевидність цього факту. Мобільний телефон давно став для людини предметом однієї з перших потреб. Багато хто з нас вже навіть не уявляє собі, як можна жити і взагалі просто існувати, не маючи мобільного телефону.

Часто доводиться чути, що мобільні телефони негативно впливають на здоров’я. Однак вчені стверджують, що поки не існує достовірних досліджень, які беззаперечно доводили б шкоду стільникових телефонів для здоров’я.

ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області, зокрема відділ ринкового та метрологічного нагляду звертає Вашу увагу на те, як обрати якісний мобільний телефон та убезпечити своє життя та здоров’я від негативних наслідків використання пристрою. 

Вимоги до мобільних телефонів в Україні встановлює Технічний регламент радіообладнання, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24.05.2017 року № 355. У цьому Технічному регламенті вказується, що радіообладнання повинно бути розроблено таким чином, щоб забезпечити: захист здоров’я, безпеку людей і домашніх тварин, захист власності, в тому числі з урахуванням вимог безпеки, викладених в Технічному регламенті низьковольтного електричного обладнання, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1067, але без застосування обмеження за напругою; відповідний рівень електромагнітної сумісності, встановлений у Технічному регламенті з електромагнітної сумісності обладнання, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1077.

Радіообладнання повинно бути розроблено таким чином, щоб ефективно використовувати і підтримувати ефективне використання радіочастотного ресурсу України у відповідній радіотехнології та уникати шкідливих завад.

Для того щоб забезпечити виконання зазначеної вимоги, радіообладнання повинно бути сконструйовано таким чином:

- якщо передавач встановлений належним чином, обслуговується та використовується за призначенням, то він випромінює радіохвилі, які не створюють шкідливих завад, та одночасно небажані випромінювання, які створюються передавачем (наприклад, у сусідніх каналах, позасмугові випромінювання тощо) з імовірним негативним впливом забезпечення електромагнітної сумісності між радіообладнанням різних категорій користувачів радіочастотного ресурсу України, обмежені до такого рівня відповідно до стану розвитку техніки конструювання, щоб уникнути шкідливих завад іншому радіообладнанню;

- приймач повинен мати такий рівень чутливості, вибірковості, інших характеристик, які дають змогу йому працювати належним чином і захищати його від ризику впливу шкідливих завад, зокрема на цьому ж або на сусідніх каналах, від випромінювань тощо і, таким чином, підтримує ефективне використання виділених каналів, смуг радіочастот для відповідних радіо технологій.

Радіообладнання певних видів повинно бути розроблено таким чином, щоб воно відповідало таким основним вимогам:

1) взаємодія з аксесуарами, зокрема із зарядними пристроями загального призначення;

2) взаємодія радіообладнання через мережі з іншим радіообладнанням;

3) підключення до інтерфейсів (пунктів закінчення телекомунікаційної мережі загального користування) відповідного типу на всій території України;

4) стала робота мережі (під’єднання пристрою не повинно завдавати шкоди телекомунікаційній мережі загального користування, заважати її функціонуванню або призводити до зловживання ресурсами цієї мережі, тим самим погіршуючи характеристики якості послуг);

5) забезпечення захисту особистих даних і конфіденційності користувачів і абонентів;

6) підтримання певних функцій, що забезпечують захист від шахрайства;

7) підтримання певних функцій, що забезпечують доступ до служб екстреної допомоги;

8) підтримання певних функцій, які полегшують можливість використання таких пристроїв користувачами з обмеженими можливостями;

9) підтримання певних функцій, які забезпечують завантаження у радіообладнання тільки такого програмного забезпечення, яке у відповідній комбінації з радіообладнанням підтвердило відповідність вимогам цього Технічного регламенту.

Технічним регламентом радіообладнання визначено обов`язки виробників, уповноважених представників, імпортерів та розповсюджувачів. Виробники під час введення в обіг радіообладнання повинні забезпечувати, щоб це радіообладнання було розроблено і виготовлено відповідно до суттєвих вимог.

Виробники повинні гарантувати, що радіообладнання розроблено так, що воно може експлуатуватися в Україні за призначенням, не порушуючи установлені умови користування радіочастотним ресурсом України. Виробники повинні скласти технічну документацію відповідно до вимог вищевказаного Технічного регламенту і провести оцінку відповідності радіообладнання за однією із процедур, передбачених у цьому Технічному регламенті, або мати результати такої оцінки.

Якщо за результатами оцінки відповідності радіообладнання буде доведено його повну відповідність вимогам Технічного регламенту радіообладнання, виробники повинні скласти декларацію про відповідність та нанести маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Якщо зазначене радіообладнання становить ризик, виробники з метою захисту здоров’я і безпеки споживачів (користувачів) повинні проводити випробування зразків радіообладнання, що надається на ринку, досліджувати його і, при необхідності, вести реєстр скарг, невідповідного вимогам радіообладнання, відкликаного радіообладнання, а також інформувати розповсюджувачів про будь-який такий моніторинг.

Виробники повинні гарантувати, що радіообладнання, яке вони надають на ринок, має позначення типу, моделі, партії або серійного номера тощо, що дасть змогу його ідентифікувати, або у разі неможливості або невиправданості через характер радіообладнання це зазначити надається інформація на пакуванні або супровідних документах.

Виробники повинні зазначити на радіообладнанні назву своєї компанії, зареєстровану торгову назву або зареєстровану торгову марку та поштову адресу, за якою з ними можна зв’язатися, або, якщо розмір або характер радіообладнання не дає змоги це зробити, - на упаковці радіообладнання або в супровідному документі. Зазначається лише одна адреса, за якою можна зв’язатися з виробником. Контактні дані наводяться відповідно до закону про порядок застосування мов.

Виробники повинні забезпечити супроводження радіообладнання інструкціями та інформацією про безпеку відповідно до закону про порядок застосування мов.

Інструкції повинні включати інформацію, необхідну для використання радіообладнання відповідно до його призначення. Така інформація містить за наявності опис компонентів та аксесуарів, у тому числі програмного забезпечення, які дають змогу радіообладнанню працювати за призначенням. Такі інструкції та вказівки з техніки безпеки, а також будь-яке маркування повинні бути чіткими, зрозумілими і розбірливими.

Інструкція до радіообладнання, яке призначене для випромінювання радіохвиль, додатково повинна містити: смугу (смуги) радіочастот, в якій (в яких) працює радіообладнання; максимальну потужність випромінювання в смузі (смугах) радіочастот, в якій (в яких) працює радіообладнання.

Виробники повинні забезпечити супроводження кожної одиниці радіообладнання копією декларації про відповідність або спрощеної декларації про відповідність. Спрощена декларація про відповідність, повинна містити точну інтернет-адресу, за якою можна отримати повний текст декларації про відповідність.

У разі наявності вимог щодо отримання дозволу на експлуатацію радіообладнання виробник зобов’язаний надавати у товаросупровідній документації або на упаковці відповідну інформацію, визначену НКРЗІ, або шляхом надання такої інформації у декларації про відповідність.

НКРЗІ може визначити нормативно-правовими актами інший спосіб інформування про умови отримання дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та інші параметри використання радіочастотного ресурсу України.

Державний ринковий нагляд радіообладнання здійснюється Держпродспоживслужбою України та її територіальними органами відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» з урахуванням спеціальних вимог, визначених у пунктах 92-96 Технічного регламенту радіообладнання.

Шановні споживачі, підводячи підсумок хочемо зауважити, що мобільний телефон в умовах сьогодення є не тільки нашим незамінним помічником, а й супроводжує нас 24 години на добу, тому надзвичайно важливо вміти обирати якісний і безпечний пристрій.

сайт зроблено в adgrafics