Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Gusin

   З 16 вересня по 16 жовтня поточного року спеціалісти у сфері фітосанітарної безпеки в базових та інших господарствах області проводили ґрунтові розкопки та обстеження полів, садів, лісосмуг, неорних земель, інших сільськогосподарських угідь на виявлення зараження їх шкідниками та хворобами відповідно до статей 5, 6, 16, 17 Закону України «Про захист рослин» та Методичних рекомендацій зі складання прогнозу та обліку шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин.

   Осінні обстеження та розкопки сільськогосподарських угідь проводяться з метою встановлення зимуючого запасу шкідливих організмів, прогнозу їх поширення та визначення потреби у засобах захисту рослин в області на 2020 рік. Обстеження сільськогосподарських угідь ще продовжуються, а результати ґрунтових розкопок вже зроблені.
   Дротяники і несправжні дротяники заселяють 42 % обстеженої площі в чисельності 0.8 екз. кв. м, що менше по заселеності та по чисельності ніж в попередньому році. Осередки підвищеної чисельності не виявлені. Личинки травневих та червневих хрущів за матеріалами осінніх обстежень виявлені на 63 % обстежених площ в чисельності 0,9 екз. кв. м, теж менше минулого року.
   Підвищена чисельність шкідника виявлена в Волочиському, Віньковецькому, Ізяславському, Красилівському районах. Гусениці підгризаючих совок при обстеженні виявленні на площі 51 % за чисельності 0,9 екз. кв. м, що майже на рівні по заселеності та чисельності ніж в попередньому році. В посівах озимини врожаю 2020 року шкідника виявили на 61% обстеженої площі за чисельністю 0,8 екз. кв. м, що більше по заселеності ніж в попередньому році. Найбільше шкідника виявлено в Кам’янець Подільському, Полонському районах. Личинки хлібної жужелиці були виявлені на 24 % обстежених площах за чисельності 0,8 екз. кв. м,. що менше минулого року. Осередки підвищеної чисельності не виявлені.
   Зменшення чисельності ґрунтових шкідників в агроценозах області відбулось за рахунок міграції в понижені вологі шари ґрунту ( через тривалу низьку вологість ґрунту, недобір опадів в період липня-жовтня місяців поточного року).
   Ґрунтові шкідники були поширені в усіх районах області, шкідливість їх була помірною, це пов’язано із недостатнім та нестійким зволоженням ґрунту. В період вегетації сільськогосподарських рослин шкідники пошкодили 3-6% рослин, в приватному секторі – 9-15% рослин.
   Враховуючи значний зимуючий запас та за умов доброї перезимівлі в 2020 році, існує помірна загроза шкідливості вищезгаданих шкідників в посівах зернових, просапних, технічних, овочевих культур.     Тому необхідно обов’язково провести весняні контрольні обстеження для своєчасного захисту сільськогосподарських рослин.
   Всю необхідну інформацію щодо проведення обстежень можуть надати спеціалісти фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

сайт зроблено в adgrafics