Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Картопля

   16 серпня 2019 набув чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12.07.2019 № 384 «Про затвердження Методичних вимог у сфері насінництва щодо збереження сортових та посівних якостей насіннєвої картоплі».

   Вони встановлюють норми сортових та посівних якостей насіннєвої картоплі, застосовуються підприємствами, установами, організаціями, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України, науково-дослідними установами, аудиторами із сертифікації (агрономами-інспекторами), суб’єктами насінництва на сортах, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.
   Вимоги розроблено з метою імплементації положень Виконавчої директиви Комісії 2014/20/ЄС від 06 лютого 2014 року про визначення класів базової та сертифікованої насіннєвої картоплі та умов та позначень, застосовних до таких класів, Виконавчої директиви Комісії 2014/21/ЄС від 06 лютого 2014 року про визначення мінімальних умов та класів      Співтовариства для добазової насіннєвої картоплі, Директиви Ради 2002/56/ЄС від 13 червня 2002 року про торгівлю насіннєвою картоплею.
Даним документом визначено вимоги до сортових якостей насаджень насіннєвої картоплі при польовому оцінюванні та зазначені вимоги до посівних якостей бульб для добазової, базової та сертифікованої насіннєвої картоплі і базової та сертифікованої насіннєвої картоплі, призначеної для експортно-імпортного постачання.
   Крім того, ними визначені вимоги, що розглядаються підчас польового оцінювання насаджень насіннєвої картоплі. Зокрема, щодо типовості за морфологічними ознаками для певного сорту, вирівняності за висотою і розвитком, ураженості шкідниками, хворобами, бур'янами, норм просторової ізоляції. Наведено нормативи відбору проб для проведення бульбового аналізу та вимоги до розмірів та якісних показників бульб насіннєвої картоплі.
   Звертаємо увагу, що Методичні вимоги щодо збереження сортових та посівних якостей насіннєвої картоплі значною мірою змінюють нормативні вимоги зазначені в таких документах як ДСТУ 4013-2001 «Сортові та посівні якості картоплі насіннєвої. Технічні умови», ДСТУ 4014-2001 «Картопля насіннєва. Відбір проб і методики визначення посівних якостей» та Інструкції з інспектування сортових посівів картоплі.
   В зв’язку з цим, рекомендуємо керівникам та агрономам суб’єктів насінництва та розсадництва, що здійснюють виробництво насіннєвої картоплі, провести ознайомлення з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12.07.2019 № 384 «Про затвердження Методичних вимог у сфері насінництва щодо збереження сортових та посівних якостей насіннєвої картоплі». Наказ можна переглянути за посиланням

сайт зроблено в adgrafics