Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Що важливо знати про менінгіт? Це запалення захисних оболонок головного або спинного мозку людини. Бактеріальна або вірусна інфекція, що потрапляє до спинномозкової рідини (ліквору), яка циркулює у порожнинах головного та спинного мозку, та зазвичай викликає запальний процес.

   Однак причинами менінгіту можуть стати і певні травми, рак, вживання деяких лікарських препаратів, а також інші види інфекцій. Тому важливо виявити причину менінгіту, адже це найважливіший фактор для призначення правильного та ефективного лікування.
   Вірусний менінгіт досить небезпечний, однак в цілому протікає легше, ніж бактеріальний. Як правило, якщо імунна система організму функціонує нормально, хворі на цей тип менінгіту не обов’язково потребують особливого лікування та швидко одужують. Крім того, існують вакцини для профілактики деяких типів вірусного менінгіту.
   Бактеріальний менінгіт – це один із найбільш небезпечних видів хвороби, що характеризується невідкладним станом та найвищим ризиком смерті. Смерть від цього типу менінгіту може настати протягом декількох годин. Більшість людей виліковується від бактеріального менінгіту без наслідків. Проте досить часто виникають серйозні ускладнення, що призводять до певних розладів та навіть втрати дієздатності (пошкодження мозку, втрата слуху та нездатність до навчання). Існують вакцини, що запобігають виникненню деяких типів бактеріального менінгіту.
   Як правило, мікроорганізми, які є збудниками бактеріального менінгіту, передаються від однієї людини до іншої. Деякі бактерії розповсюджуються через їжу. Однак, часто форма поширення бактерій залежить від їхнього типу.

ОЗНАКИ ТА СИМПТОМИ БАКТЕРІАЛЬНОГО МЕНІНГІТУ

   Зазвичай першими симптомами менінгіту є підвищення температури, головний біль та збільшення тонусу потиличних м'язів. До інших поширених симптомів належать:
нудота, блювання, фотофобія або світлобоязнь (хвороблива чутливість ока до світла),зміни психічного стану (розгубленість).
   На відмінну від дітей старшого віку, новонароджені та немовлята відносяться до групи підвищеного ризику розвитку бактеріального менінгіту. Найбільш поширеними симптомами менінгіту у малюків є дратівливість, блювання, втрата апетиту, спад активності, можливі висипання на шкірі. Крім того, лікарі завжди оглядають стан великого тім'ячка та перевіряють рефлекси для діагностики причини захворювання у дітей. Якщо ви помітили один із перерахованих вище симптомів у свого малюка, негайно проконсультуйтеся із лікарем. Симптоми бактеріального менінгіту можуть розвиватися раптово та миттєво, а можуть і з'явитися через кілька днів (у більшості випадків, протягом 3-7 днів після зараження збудником).
   Пізніше можуть розвиватися і такі небезпечні симптоми менінгіту, як судоми чи кома. Тому кожен, хто помітив у себе симптоми менінгіту, повинен якнайшвидше звернутися до лікаря.
   На сьогоднішній день вакцинація є найкращим способом захистити себе та своїх дітей від бактеріального менінгіту. Існують такі вакцини проти збудників менінгіту:
менінгококова вакцина, пневмококова вакцина, Hib-вакцина від гемофільної інфекції.
   Лікарі можуть призначати антибіотики тим, хто контактував з хворим на менінгококову інфекцію. Як правило, це робиться з профілактичною метою.
   Ви можете дізнатися у вашого лікаря або у місцевих закладах охорони здоров'я, чи потрібна профілактика даного захворювання вам та членам вашої сім’ї. Важливо пам’ятати, що здоровий спосіб життя є одним із найважливіших методів захисту від бактеріального менінгіту.

сайт зроблено в adgrafics