Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Пшениця

За інформацією Департаменту АПР Хмельницької ОДА: аграріями Хмельниччини розпочато посів озимих зернових культур під урожай 2020 року. Станом на 17 вересня поточного року, посіяно 33,5 тис. га озимини (14 % до запланованого), а саме: пшениці – 31,0 тис. га, ячменю – 1,7 тис. га та жита 0,8 тис. га.

Прогнозована потреба в насінні озимих зернових культур для засіву запланованих під урожай 2020 року площ складає 45,2 тис тонн. В тому числі 42,4 тисяч тонн озимої пшениці, 0,3 тисяч тонн озимого жита, 2,4 тис. тонн озимого ячменю. Крім того, для забезпечення посіву запланованих площ необхідно 0,34 тис. тонн озимого ріпаку.

Наразі, в області продовжується процес сертифікації насіння озимих культур. Суб’єктами господарювання, що занесені до Державного реєстру і проводять свою виробничу діяльність на території області, а також підприємствами, що здійснюють оптову та роздрібну торгівлю насінням, станом 19.09.19 року сертифіковано 11996 тонн озимих зернових культур. Це складає 26 % необхідного. В тому числі, сертифіковано 7973тонни озимої пшениці, 3039 тонн озимого жита, 984 тонни озимого ячменю. Крім того, проведено сертифікацію 125 тонн озимого ріпаку.

Агроформуванням області, які на сьогодні не мають достатньої кількості насіння для проведення посіву, рекомендуємо в найкоротші терміни його придбати.

Для того щоб не придбати неякісне «контрафактне» насіння, звертаємо увагу на наступне: 

- виробник має бути включеним до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, який формує Міністерство аграрної політики і продовольства України (Даний реєстр Ви знайдете за посиланням; кожна компанія-оригінатор має своїх дистриб’юторів (перевірте чи поцікавтесь у компанії); 

- до продажу не може пропонуватися насіння сорту, котрий не занесено у Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні;

- з’ясуйте, як виглядає оригінальний мішок. Для цього потрібно зайти на сайт компанії-виробника. Радимо Вам з підозрою відноситися до мішків, які прошиті декілька разів. 

Відповідно п.  28 «Порядку проведення  сертифікації, видачі та скасування  сертифікатів на насіння та/або садивний  матеріал» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017  року N 97, кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися:

1) сертифікатами: насіння — сертифікатами, що засвідчують його сортові якості, та сертифікатами, що засвідчують його посівні якості; садивний матеріал — сертифікатами, що засвідчують його сортові якості, та сертифікатами, що засвідчують його товарні якості;

2) документами  згідно з ДСТУ 4138 - 2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості». Згідно ДСТУ 4138 - 2002 до супровідних відносять ті господарські документи, які видає споживачеві виробник насіння (ДСТУ 2240): - «Атестат на насіння» - на добазове (оригінальне) та базове (елітне) насіння; - «Свідоцтво  на насіння» - на насіння категорії сертифіковане (репродукційне); - «Свідоцтво на гібридне насіння» - на насіння першого покоління гібридів.

При купівлі насіння обов’язково перевіряйте відповідність інформації у супровідних документах (Атестаті або Свідоцтві на насіння), Сертифікатах та на етикетці у мішку. Номер партії та країна виробництва насіння повинні співпадати. Не слід довіряти незасвідченим копіям Сертифікатів. Кожному сертифікатові присвоюється індивідуальний реєстраційний номер. Якщо виникають сумніви щодо Сертифікатів – Ви завжди зможете перевірити  Сертифікат, який надає Вам продавець насіння через електронний доступ до «Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» за посиланням .

Реалізація насіння, яке не забезпечено супровідними документами про їх походження та якість забороняється законодавством України. Власник насіння повинен гарантувати відповідність посівних якостей насіння даним, зазначеним у відповідних документах.

Лише після такої ретельної перевірки можна бути впевненим, що Ви купуєте якісне насіння.

Декілька слів про придбання насіння, яке вироблене за межами території України.

Ч. 4 статті 20 Закону, встановлено, що насіння і садивний матеріал, що ввозяться на територію України та на які видані Сертифікати ОЕСР та Сертифікати ISTA, не потребують додаткової перевірки показників, зазначених у цих Сертифікатах. При цьому, ч. 5 ст. 20 Закону, визначено, що насіння і садивний матеріал, що ввозяться для реалізації на території України, повинні відповідати вимогам, встановленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва. Водночас необхідно врахувати, що відповідно до п. 32 Порядку, визнання Сертифікатів, що видані органами із сертифікації інших країн, здійснюється на підставі угод та шляхом прийняття органом із сертифікації рішення про їх визнання. 

Також слід відмітити, що у разі дотримання вимог, зазначених у п. 32 Порядку, орган із сертифікації приймає рішення про визнання іноземного сертифіката та на підставі його даних видає Сертифікат згідно із законодавством України.

З метою врегулювання спірних питань між суб’єктами господарювання стосовно посівних якостей придбаного насіння і товарних якостей придбаного садивного матеріалу визначена офіційна процедура проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (Постанова Кабінету міністрів України № 615 від 18 серпня 2017 «Про затвердження Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу» та «Порядку оформлення заяв для проведення  арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу»). На вимогу споживачів, суб’єктів насінництва та розсадництва у разі встановлення невідповідності посівних якостей насіння або товарних якостей садивного матеріалу акредитовані лабораторії Держпродспоживслужби здійснюють арбітражне аналізування.

Для отримання більш детальної інформації, роз’яснень, пропонуємо звертатись до спеціалістів Відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва. Довідки за телефоном: (0382) 67-41-55. Адреса: м. Хмельницький, вул. Купріна 48,  е-mail:seed&Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

сайт зроблено в adgrafics