Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

   6-го серпня 2019 року набув чинності Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі - Закон). Дія даного Закону поширюється насамперед на операторів ринку харчових продуктів і харчові продукти (зокрема для громадського харчування).

   Закон 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» передбачає:
- обов’язковість зазначення точної, достовірної та зрозумілої інформації для споживача;
- визначення однакових вимог до надання інформації про продукти харчування, що реалізуються як у магазинах, так і дистанційно;
- можливість використання виробниками позначки “без ГМО” за умов підтвердження відсутності ГМО в харчових продуктах відповідно до чинного законодавства;
- вимоги до надання інформації про використання у харчових продуктах олій та жирів рослинного походження, з обов’язковим зазначенням переліку рослин, з яких вони походять;
- мінімальний розмір тексту для зазначення обов’язкової інформації про харчовий продукт на упаковці;
- встановлення вимог до переліку інгредієнтів харчових продуктів, зокрема і щодо використання ароматизаторів, наноматеріалів та продуктів, що викликають алергію;
- визначення інформації, яка є обов’язковою для надання, а також додаткової обов’язкової інформації;
- необхідність зазначення відомостей про обробку, якій піддавався харчовий продукт, наприклад, сушка чи заморозка;
   Законом забороняється:
- використання у назві молочних продуктів слова “натуральний”, якщо складові молока замінюються, використовуються жири або білки немолочного походження або будь-які стабілізатори та консерванти;
- введення споживачів в оману через зазначення характеристик харчових продуктів, що їм не властиві, в тому числі і медичних або лікувальних цілей.
   Законом вводиться штраф за порушення встановлених законодавством вимог до надання інформації для споживачів щодо харчових продуктів, надання неточної, недостовірної та незрозумілої для споживачів інформації про харчовий продукт у розмірі:
15 мінімальних зарплат – на юридичних осіб;
10 мінімальних зарплат – на фізичних осіб-підприємців.
   Також, п. 2 Прикінцевими та перехідними положеннями встановлено, що харчові продукти, які відповідають вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, що діяло до введення в дію цього Закону, але не відповідають вимогам цього Закону, можуть вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років після введення в дію цього Закону. Такі харчові продукти можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.

сайт зроблено в adgrafics