Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Ботулізм – це інфекційне захворювання, дуже тяжке, як правило, виникає на фоні повного благополуччя здоровя. При отруєнні в першу чергу страждає нервова система.

   Збудник ботулізму - мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, який є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів. При сприятливих умовах паличка ботулізму переходить в спорову форму, яка широко розповсюджена в навколишньому середовищі, та знаходиться в грунті , на фруктах, овочах та грибах, в водоймищах, в кишковому тракті деяких тварин та риб. Зовнішньо доброякісні продукти становляться причиною ботулізму, якщо в них потрапляє збудник, слабка термічна обробка або погане просушування, недостатня концентрація солі, цукру, кислот та інших консервантів, створення анаеробних (без кисневих) умов та довгого зберігання в теплі. Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування: овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окорочка, солена, в’ялена та копчена риба. Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення вищевказаних продуктів в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: неякісному очищенні та промивці риби, овочів, фруктів перед консервуванням.
   Профілактика ботулізму при виготовлені та вживанні рибних продуктів, грибних продуктів, та овочевих консервів включає в себе комплекс правил головними із яких є: рибу яку тільки впіймали негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом; дотримуватися правил технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше10% зупиняє виділення ботулотоксину; ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів; не їсти консерви з бомба жом або при підозрі на недоброякісність; не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю; їсти грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура виготовлення продуктів промислового виробництва розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням лабораторного контролю.
   Як правило клінічні прояви починаються від кількох годин до декількох днів. Першими симптомами є: загальна слабкість, головний біль, відчуття туману або сітки перед очима, подвоєння в очах. Потім наступає параліч м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою.
   При перших проявах захворювання негайно викликайте лікаря. Для збереження життя та здоров’я пропонуємо утриматися від придбання в’яленої чи копченої в домашніх умовах риби та м’яса, консервів домашнього виготовлення в місцях стихійної торгівлі.

   Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Волочиського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області
М. П. Табалюк

сайт зроблено в adgrafics