Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Ambrosia

Амброзія полинолиста – злісний карантинний бур’ян, який завдає значної шкоди сільському господарству. Розвиваючи потужну кореневу систему та велику надземну вегетативну масу, швидко заселяє сільськогосподарські угіддя та пустирі, витісняючи місцеві види рослин. Крім того, вона містить речовини, які погіршують смакові якості молока і молочних продуктів при поїданні її коровами

Сходи цього бур’яну масово з’являються наприкінці квітня – на початку травня. 

Молоді рослини амброзії за зовнішнім виглядом дуже схожі на чорнобривці, а тому часто залишаються на газонах та клумбах. Відрізнити їх можна за інтенсивністю забарвлення листків та формою сім’ядольних листочків, які в амброзії еліптичні та м’ясисті, з темно-фіалковими цяточками по краях. Поверхня листків темно-зелена, а нижній їх бік сіро-зелений і густо опушений. Рослина має слабкий аромат полину та гірка на смак.

У червні починається інтенсивний ріст рослини. На початку липня вона може досягти розмірів 30-45 см заввишки. За сприятливих умов зростання амброзія може досягти 2 м у висоту. Цвітіння бур’яну спостерігається з середини липня до жовтня, а насіння дозріває в період від серпня до жовтня.

Крім великої шкоди для сільського господарства, амброзія полинолиста псує естетичний вигляд територій населених пунктів, а у період цвітіння її пилок дуже шкодить здоров’ю людини. Він може викликати алергічну хворобу, так звану «осінню пропасницю», яка супроводжується підвищенням температури, набряком слизової оболонки верхніх дихальних шляхів і очей, погіршенням зору та приступами бронхіальної астми.

За останні роки площа поширення значно зростає завдяки швидкому її розповсюдженню. Причинами є висока насіннєва продуктивність, потужна коренева система, здатність витримувати підтоплення, утворюючи при цьому додаткові корені, дозрівання насіння молочної та воскової стиглості і отримання повноцінних сходів, висока життєздатність насіння (до 40 років), висока відновлювальна здатність. Амброзія поширюється лише насінням, з насіннєвим матеріалом, відходами, сіном, транспортними засобами, тваринами та людиною. Насіння її легко розноситься водою під час повені, злив і при зрошенні. Амброзія полинолиста значно пригнічує в рості культурні рослини. Цей злісний бур’ян розвиває потужну стержневу кореневу систему, відбираючи в культурних рослин поживні речовини та сонячне світло. Насіння зберігає схожість 10-40 років.

При виявленні амброзії полинолистої необхідно її негайно знищити, щоб не допустити цвітіння та утворення насіння. На необроблюваних землях амброзію та інші бур’яни треба знищувати механічним методом, а також застосовувати гербіциди суцільної дії. Зокрема, такі препарати, як «Раундап», «Ураган», «Вулкан», «Глісол» із дозою витрати 3-4 л/га.

На землях із високими санітарно-гігієнічними вимогами (сіножаті, пасовища, прифермські ділянки) потрібно створювати штучні фітоценози з багаторічних бобових і злакових трав або їх суміші (люцерна із стоколосом та кострицею). Такі суміші за два-три роки добре розростаються й практично повністю пригнічують амброзію полинолисту. Узбіччя доріг за наявності на них амброзії треба обробляти гербіцидами суцільної дії.

Сергій Пептюк - головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики і аналізу ризиків 

сайт зроблено в adgrafics