Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Scoolbg

Напередодні 1 вересня турботливі батьки готуються до нового навчального року, тому зараз саме вчасно нагадати батькам як правильно підібрати шкільну форму, щоб ця продукція не погіршила стан здоров’я школярів. На щастя, в більшості шкіл вимоги до неї носять рекомендаційний характер, хоча все ж передбачається, що для хлопчиків це будуть костюми, а для дівчаток - сукні, сарафани, спідниці та блузи.

 

Шкільна форма це - найнеобхідніша річ для учня, це спеціальний одяг, в якому дитина має відчувати себе комфортно і максимально безпечно протягом тривалого часу: близько 9 годин на день та 5 днів на тиждень. Тому під час підготовки до нового навчального року дуже важливо правильно обрати шкільну форму, яка не шкодитиме здоров’ю, працездатності та психологічному стану дитини.

Серед великого та різноманітного асортименту шкільної продукції батькам разом з дітьми дуже важливо зробити правильний вибір: придбати не лише гарні, а й якісні речі. Здійснюючи покупку, насамперед, слід ознайомитися з маркуванням на товарному ярлику, яке обов’язково має містити наступну інформацію:

  • назва країни - походження;
  • товарний знак (за наявності), назва та місце розташування виробника;
  • позначення нормативного документа, обов’язковим вимогам якого повинен відповідати товар/виріб;
  • назва товару/виробу;
  • артикул товару/виробу;
  • модель товару/виробу;
  • розміри;
  • вміст сировини;
  • дата виготовлення;
  • символи щодо догляду;
  • штриховий код товару/виробу;
  • специфічна та додаткова інформація про товар/виріб для споживача (за потреби).

Потрібно оглянути товарний ярлик, стрічку з зображенням товарного знака і контрольну стрічку, які вшиті в бічний шов і всередину горловини спинки, що містять інформацію про товар та його виробника. Відсутність або невідповідність зазначеного маркування свідчать про фальсифікацію продукції і недобросовісності виробника перед споживачем.

Під час покупки споживач має право вимагати від продавця документи, що підтверджують належну якість та безпечність речі, а саме: документ, що засвідчує якість та безпеку продукції, а також гігієнічний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Рекомендуємо споживачам ретельно оглянути товар. Щоб огляд речі став по-справжньому результативним, потрібно знати, яким вимогам мають відповідати, шкільна форма. Насамперед слід звернути увагу на такі основні характеристики виробу:

  • гігієнічність;
  • естетичність;
  • якість;
  • конструкцію;
  • маркування;
  • матеріал.

Дотримання цих характеристик забезпечує щоденний комфорт дитини. Адже незручна шкільна форма може створювати дискомфорт і, як наслідок, позначатися на навчанні дитини.

Обирайте такий покрій шкільної форми, що не обмежуватиме вільні рухи дитини та забезпечить тепловий комфорт організму відповідно до сезону року.

Оскільки шкільна форма буде основним одягом більшу частину року, потрібно переконатися, що вона не тільки якісна з пошиття, але і зроблена з натуральних тканин. На щастя, пішли в минуле дешеві "скляні" костюми, яким не було зносу, але які погано тримали форму, топорщились і не давали тілу дихати. Зараз хімічна та текстильна промисловість зробила крок так далеко, що зрозуміти, з яких матеріалів зроблена тканина, дуже складно, оскільки синтетика може імітувати все. Залежно від видів переплетення волокон і товщини ниток можна отримати різні фактури матеріалу, які будуть нагадувати льон, вовну і навіть шовк.

Найпростіший тест - це зім'яти матерію: чим простіше і легше вона набуває первинної форми, тим більше в ній синтетики. Потрібно знати, що повністю натуральний костюм навряд чи можна знайти. Проте це не особливо потрібно: практичніше носити одяг зі змішаних тканин, в яких відсоток вовни або бавовни не менше 50%.

Непоганий матеріал для шкільної форми - полівіскоза (суміш поліестеру з віскозою), в неї можуть домішувати ще шерсть або еластан. Вона тримає форму і дуже зносостійка. За якістю нагадує бавовну, але при цьому еластична, не деформується з часом і не розтягується. Важлива і підкладка, яка контактує безпосередньо зі шкірою дитини. Вибирайте з віскози. А поліестр - найдешевший і найгірший варіант: електризується і не пропускає повітря.

Блузки і сорочки для дітей молодших і середніх класів обов’язково мають бути виготовлені з натуральних тканин, а для дітей старших класів можуть містити  синтетичні волокна, вміст яких не повинен перевищувати 40%.

Покупцям потрібно звернути увагу на те, що шкільна форма, виготовлена з хімічних волокон і ниток, може викликати хронічні алергії, провокувати захворювання шкіри, впливати на періодично повторювані симптоми лихоманки, хронічний нежить, астматичні напади, екземи, головні болі.

У шкільній формі важливо все: і дизайн, і матеріал. І є деталі, на які варто звернути увагу, щоб купити якісну форму, яка прослужить весь рік. Для цього потрібно звертати увагу на такі особливості:

­якість пошиття: рівні рядки, хороший крій, обробку країв і якість фурнітури. Наприклад, укріплені тасьмою кишені допоможуть запобігти деформації піджака, а ярличок, вшитий безпосередньо в шов, означає, що це фабричний, а не кустарний виріб;

­потрібно перевіряти, як проклеєні лацкани і які підплічники у піджака: чим "ніжніший" дублерин і менші "подушечки" на плечах, тим комфортніша річ;

­при купівлі штанів для учнів молодших класів потрібно звертати увагу на модель з широкою м'якою гумкою і регулюючим шнурком всередині. По-перше, вони набагато комфортніше сидять, а по-друге, перші дні в школі - величезний стрес, і не варто його посилювати тим, що в туалеті доведеться боротися з блискавкою і ґудзиками на брюках;

­діти швидко ростуть, а щоб заощадити, потрібно звертати увагу на моделі, в яких подбали про "запас" - добросовісний виробник може залишити на рукавах до 4 см, а в спідницях, сарафанах і брюках навіть 6-8 см, які можна подовжувати кілька разів. Спасибі моді - можна відразу купувати штани "з підкатами". Коли дитина підросте, достатньо їх розгорнути, і штани знову будуть за розміром;

­важливий і зручний нюанс - вже прострочені стрілки на штанях. Так дитина не тільки виглядає акуратно весь день, але й у мами зменшується клопоту - не потрібно їх нагладжувати;

­дивлячись на велику кількість сарафанів, багато хто забуває, що є ще й шкільні плаття - самодостатня і дуже красива річ, яка подобається багатьом дівчаткам і зручна в носці. Зверніть увагу на спідницю: чим молодша ваша дівчинка, тим вільніша і комфортніша вона повинна бути. Наприклад, зараз в моді строгі спідниці-олівці, які дуже красиві і стильні, але незручні для активних першокласників;

­при покупці переконайтеся, що форму можна прати, а не тільки здавати в хімчистку.

сайт зроблено в adgrafics