Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду 

За звітний період спеціалістами відділу проведено 1 планову виїзну перевірку характеристик електричних ламп розжарення, в тому числі галогенових; ламп люмінесцентних з умонтованим пускорегулювальним пристроєм, двоцокольні та одноцокольні. Освітлювальної апаратури. Проводів ізольованих (включаючи емальовані чи анодовані), кабелів (включаючи коаксальні) та інші. Проводиться поточна робота по 12 позаплановим заходам по ланцюгу постачання щодо походження продукції на ринок України, отриманих за допомогою національної інформаційної системи державного ринкового нагляду, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції». 

Відповідно Річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік, проведено 2 планові перевірки щодо додержання законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності в частині додержання вимог щодо періодичної повірки засобів вимірювальної техніки, відповідно Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

За результатами перевірок по ринковому нагляду, суб'єктам господарювання видано 4 Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, з яких: 2 Рішення щодо усунення формальної невідповідності, 2 Рішення щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, скасовано 5 Рішення.

За розповсюдження продукції, що не відповідає встановленим вимогам Технічних регламентів до суб'єкта господарювання будуть застосовані штрафні санкції, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

Під час перевірок проводилась відеофіксація.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 15 звернень громадян, з них: 3 письмових і 12 усних. Крім того, 10 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 2 позапланових перевірки, про що складено відповідні документи. 

Під час проведення перевірок застосовувалась відеофіксація.    

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану озимих культур на площі  3605 га.

Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в весняний період 2019 року в господарствах області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 20 тис.га.
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;
  • орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 78;
  • карантинних сертифікатів  - 34.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 7203 одиниць;
  • зеpна і зерно продуктів – 1278 тонн;
  • продуктів  харчування – 103 тонн;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 668тонн;
  • свіжих овочів та фруктів – 170 тонн;
  • лісоматеріалів  - 2269 м3;
  • пиломатеріалів  - 344 м3 ;
  • вироби з деревини – 45 тонн;
  • пакувальної тари  з деревини –1869 одиниць;
  • інших об’єктів регулювання – 135 тонн.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

З 10 суб’єктами господарювання проведено роз’яснювальну роботу щодо дотримання вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО, запобігання поширення контрафактного (фальсифікованого) насіння та садивного матеріалу, дотримання прав інтелектуальної власності на сорти рослин, а також можливих негативних наслідків від розповсюдження ГМО рослин у відкритих системах, зокрема, шляхом: - проведення використання для посівних цілей лише кондиційного насіння; - аналітичних досліджень посівних якостей насіння та садивного матеріалу в фітосанітарних лабораторіях. 6 суб’єктам  вручались «Методичні рекомендації щодо придбання насіння сільськогосподарських культур».

На сайт Красилівської райдержадміністрації підготовлено статтю на тему: «Сортове насіння в сільськогосподарському виробництві». На сайті Головного управління розміщено інформаційний матеріал «Ділянки  для селекційних, дослідних робіт і експонування». 

На виконання Доручення Першого заступника Голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів України спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва здійснили заходи з встановлення достовірності розташування, за фактичним місцезнаходженням дослідних господарств, де було заявлено проведення висіву ділянок для селекційних, дослідних робіт і експонування. За результатами проведеної роботи було достовірно підтверджено їх розташування у чотирьох з п’яти суб’єктів насінництва.

Спеціаліст відділу взяв участь в проведенні колегії Новоушицької РДА по питаннях проведення жнив, зберігання і реалізація зерна врожаю 19 року та підготовки до посіву озимих культур.

Надавалась консультативна допомога агроформуванням області з питань ведення насінництва, порядку визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу шляхом польового оцінювання посівів або наладжень, підготовки матеріально - технічної бази до приймання насіння нового врожаю.

Відділ безпечності харчових продуктів

Державними інспекторами області протягом тижня проведено 26 планових та 21 позапланових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. 

Спеціалістами відділу прийнято участь у перевірці дотримання норм проживання та харчування у закладах оздоровлення та відпочинку дітей, а саме: дитячий оздоровчий табір «Подолянчик» (смт. Антоніни, Красилівський район), позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Калинівка» (с. Калинівка, Старокостянтинівський район), дитячий оздоровчий табір «Світанок» (с. Білогородка, Ізяславський район).

З метою недопущення харчових отруєнь та розповсюдження інфекційних захворювань тварин, які несуть загрозу життю і здоров’ю людей, структурними підрозділами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проводяться навчання із забійниками тварин (реалізаторами м’яса на агропродовольчих ринках, павільйонах) щодо дотримання ветеринарно-санітарних правил при подвірному забої тварин, згідно «Ветеринарно-санітарних правил для боєнь, забійно-санітарних пунктів господарств та подвірного забою тварин», затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини № 4 від 14.01.2004 року.

Відділ державного контролю

Надано погодження на здійснення експорту двох партії молочної продукції, однієї партій шроту соєвого та чотирьох партій яєць курячих в асортименті за межі держави.

Погоджено вивіз непродуктивних тварин за межі держави в кількості 2 голови.

Відповідно до плану заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік та з метою дотримання норм Законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на території області протягом тижня проведено 32 планових заходи. Також, було проведено 42 позапланових заходи з них 21 було здійснено з метою перевірки  дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 21 захід у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 25 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності, або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

На території області розміщується для подальшого експорту одна партія ДРХ у  кількісті 300 голів до Туреччини. Також завезено поголів’я птиці в кількості 90 тис. голів з Республіки Польща.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 2 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин і птиці по території Хмельницької області.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка, КЧС, туберкульоз. Всього за тиждень  щеплено проти:

- сказу –4998 голів, 

- сибірки – 1406 голів;

- КЧС – 3845 голів;

- досліджено на туберкульоз – 2066 голів;

Протягом тижня в ході роз’яснювальної роботи з профілактики АЧС  проведено 1464 бесіди, роздано 295 інформаційних матеріалів, розклеєно 137 листівок та надруковано 1 статтю у пресі..

Підготовлено звернення до Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства з організації обліку мисливських тварин, а також взято участь у нараді з питання відкриття полювання на пернату дичину в сезоні 2019 року.

Узгоджено питання щодо отримання діагностикумів за рахунок коштів державного бюджету.

Виконано доставку зразків крові для моніторингових досліджень на ящур і нодулярний дерматит.

Ведеться обробка інформації щодо наявності господарств по утриманню ВРХ, ДРХ, свиней на території області.

Надано відповідь на 2 офіційних запити органів державної влади. 

Ветеринарними фахівцями у складі 24 мобільних ветеринарно-поліцейських груп з початку року перевірено 1610 одиниці автотранспорту, за виявлені порушення при перевезенні тварин і продуктів харчування тваринного походження 247 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства   

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького  міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, проекти зон санітарної охорони,   розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на  право експлуатації рентгенівського кабінету (зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів )» , розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання,     розгляд генеральних планів забудови населених пунктів,   узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів,  згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280, розгляду та узгодження перспективних меню, режимів роботи  закладів відпочинку для дітей та закладів оздоровлення для дітей.

Проведено: 

  • 6 позапланових обстежень об’єктів та 96 комісійних обстежень. З них: 5 об’єктів централізованого водопостачання, 2 дитячих навчальних закладів, 4 закладів оздоровлення та відпочинку дітей, 14 об’єктів торгівлі, 5- громадського харчування, 59 криниць громадського користування. У 59,8% обстежених об’єктів виявлені порушення санітарних норм і правил. Керівникам, балансоутримувачам та іншим відповідальним особам надані приписи та пропозиції по усуненню виявлених недоліків та надані рекомендації.

Взято участь:

  • в засіданні архітектурно- містобудівної ради при відділі містобудування та архітектури облдержадміністрації по розгляду генеральних планів с.с. Сербинівка, Йосипівка, Левківка, Калинівка, Радківці  Старокостянтинівського району .

сайт зроблено в adgrafics