Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Десикація (хімічне підсушування рослин) – є найбільш надійним і ефективним агрозаходом, що дає змогу своєчасно проводити збиральні роботи за вологої погоди. Десикація посівів є незамінним заходом під час збирання врожаю сої.

   Ця процедура дозволяє не тільки пришвидшити збір культури, уникаючи непотрібних втрат врожаю, а й запобігти поширенню хвороб та бур’янів на полях.
   Особливістю сої є різноякісність дозрівання її насіння у бобах та на різних ярусах рослин, яка в свою чергу залежить як від фізіологічних властивостей культури, так і погодних умов і висоти розміщення бобів на рослині.

Soi1

   З метою зменшення втрат врожаю культури та запобігання негативній дії вищевказаних факторів, передзбиральна десикація посівів є обов’язковим заходом спрямованим на збереження високого та якісного врожаю сої.

Soi2

   Завдяки десикації посівів прискорюється дозрівання сортів сої різних груп стиглості орієнтовно на 5-10 діб і скорочується період їх вегетації. На посівах пізньостиглих сортів сої, а в дощові роки – середньостиглих здійснюють десикацію під час побуріння більшості бобів на нижніх і середніх ярусах.
   Особливо ефективна десикація за відносно низької вологості повітря та теплової температури не менше як 15°С. Вплив препаратів на рослини відбувається швидко – протягом 20-30 хвилин. Після закінчення цього часу навіть дощ не знижує ефективність обробки. Збирати врожай з оброблених посівів розпочинають через сім-десять діб після її проведення.

   Сучасний ринок засобів захисту рослин пропонує досить великий асортимент хімічних речовин – десикантів, для застосування на сої згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Вони різняться за дозою і формою внесення препарату, а також швидкістю дії, тобто інтенсивністю підсушування рослин. Зокрема, препарати, рекомендовані до застосування при вологості зерна сої до 35-40%, діють повільніше, м’якіше, ніж ті, що рекомендовано використовувати за 10-14 днів.
   В фазі початку побуріння бобів нижнього та середнього ярусу при вологості зерна – до 35-40% рекомендовано використовувати такі препарати, як Агрощит Супер з нормою 1,7-1,9 л/га; Вулкан Плюс – 3,0 л/га; Гефест – 3,0 л/га; MON79351 – 2,25 л/га; Торнадо 500 – 2,0 л/га; Річард – 3,0 л/га; Везувій – 2,0-3,0 л/га; Десикант – 2,0-3,0 л/га; Дикват – 2,0-3,0 л/га; Юстон – 2,0-3,0 л/га, а за 10-14 днів до збирання сої такі препарати, як Раундап Макс з нормою 2,4 л/га; Баста 150 SL – 2,0 л/га; Асталон 150 SL – 2,0-3,0 л/га; Реглон Супер 150 SL – 2,0-3,0 л/га; Ретро 150 SL – 2,0-3,0 л/га; Суховій – 1,5-2,5 л/га.
   Головне при хімічному підсушуванні рослин сої – це чітке дотримання строків проведення цього агрозаходу та норми внесення препарату. Засоби для внесення препаратів можуть бути різними – як наземні обприскувачі, так і авіація. Обприскування рекомендовано здійснювати у ранкові (краще в ясну, але не сонячну або похмуру погоду) чи вечірні години у безвітряну погоду, не допускаючи знесення препаратів на сусідні культури. В умовах жаркої, сонячної погоди десикація відбуватиметься швидше, але менш ефективно. На норму витрати препаратів впливають розмір листкової поверхні культури, засміченість посівів, вологість, а також терміни збирання культури. Норма витрати робочого розчину повинна бути достатньою для рівномірного й повного змочування всієї листкової поверхні.       Для наземних обприскувачів норма витрати робочої рідини повинна становити від 150 до 300 л/га з тиском 2-3 атм., для авіаційних обробок – 30-70 л/га із 1,5-2,0 атм. Більш точна інформація зазначена в рекомендаціях до препарату, який буде вибрано як десикант.
   Щоб не було стікання препарату з обробленої поверхні, обприскування повинно бути дрібно-крапельним із нормою витрати робочого розчину за наземного застосування 250-400 л/га та авіаційного 50-70 л/га. Для обприскування потрібно використовувати тільки чисту нежорстку воду. Робочий розчин необхідно використати одразу після приготування, у крайньому разі, не пізніше ніж через 24 години.
   Десикація посівів є невід’ємним елементом технології вирощування сої, особливо за умов дощової погоди. За її допомогою швидко і якісно проводиться збирання врожаю культури, що сприяє зниженню витрат на доведення його до технологічних і посівних кондицій. Цей технологічний захід, крім перерахованих переваг, також сприяє зниженню витрат на сушку насіння, а за певних умов може бути єдиною можливістю зберегти весь врожай.

Олійник М., головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні

сайт зроблено в adgrafics