Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Rynok

Продаж продовольчих товарів споживачам суб’єктами господарської діяльності на ринках здійснюється відповідно до Правил торгівлі на ринках (наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 26.02.2002 № N 57/188/84/105) та інших нормативних документів.

Ви купуєте продовольчі товари на ринках

Купівля продуктів - заняття майже щоденне. І «потрапити в халепу» тут дуже просто, оскільки все настільки, звичне і повсякденне, що деякі важливі моменти просто не беруться до уваги.

В кращому випадку страждає гаманець, а в гіршому -здоров'я. Однак покупець в силах не допустити цього. Можливості для самозахисту є. 

Попередити можливі негаразди, пов’язані з купівлею, можливо ще вдома. Продумайте, які продукти, в якій кількості, для чого і на який термін потрібно купити. Продумайте, скільки коштуватиме покупка, де краще та дешевше це зробити. Особливо зосередьтеся, якщо збираєтесь зекономити – захоплюючись низькими цінами можете втратити в якості.

Готуйте гроші заздалегідь - краще не примушувати продавця і чергу підганяти Вас. До речі, порахуйте, скільки Ви повинні заплатити і скільки - отримати здачі. Перевіряйте гроші, не відходячи від  прилавку. Потім доказати щось продавцеві дуже важко.

Не купуйте продукти, на упаковці яких немає інформації про їх склад, виробника, термін та умови зберігання, позначення нормативного документа (для харчових продуктів вітчизняного виробництва) або якщо ця інформація викладена на незрозумілій для вас мові. 

Не купуйте продукцію з терміном зберігання, який закінчується або закінчився. 

По можливості будьте особливо уважними:  коли купуєте товари на ринку в так звані “часи пік” або в  “передсвяткові дні” - будьте особливо уважні в цей час, найбільша ймовірність коли Вас можуть ошукати. Те ж саме - якщо купуєте в темний період доби, непогоду, поспіхом. Критично ставтесь до цін на продукти. Дуже низька ціна повинна скоріше насторожити: або товар найгіршої якості, або терези занадто підкручені. Обов'язково запитуйте, чи свіжий товар. Продавці досить часто правдиво відповідають на це запитання. 

Загальні застереження:

  • Обважування, нажаль, дуже розповсюдилось. Слідкуйте, щоб перед зважуванням стрілка терезів стояла на нулі, а при зважуванні чекайте, поки вона зовсім не зупиниться;
  • Вибираючи продукти, пам'ятайте - на вітрину виставляють більш якісний товар;
  • Під час зважування можливе пересортування: додання продуктів більш низького сорту, особливо овочів, фруктів, м'ясних продуктів;
  • Зверніть увагу на те, як і де зберігаються продукти на протязі дня. Продукти, які швидко псуються - молоко, м'ясо, ковбаси (особливо влітку і на ринках) краще купувати зранку, і, обов’язково, там, де є холодильник;
  • Не дозволяйте продавцеві збільшити товарообіг за Ваш рахунок. Якщо замість заказаних 300 грамів Вам зважили 350, ви зовсім не зобов'язані погоджуватися і купувати зайві 50 г.

У весняно-літній період значного розповсюдження набирає несанкціонована торгівля на вулицях міста.                       

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів на якість та безпеку товарів, що реалізуються ними в невстановлених місцях, «із рук», із землі.

З метою уникнення порушень прав споживачів у сфері торгівельного обслуговування надаємо поради - ні в якому разі не користуватись послугами фізичних осіб, які здійснюють торгівлю "із рук" у невстановлених місцях. Купівля свіжого м'яса, птиці, молока та молокопродуктів пов'язана з підвищеним ризиком для здоров'я і життя споживача. Законодавством не передбачено захист прав споживачів при їх порушеннях на «стихійній торгівлі».

При купівлі товарів на ринках необхідно звертати увагу на:

- наявність на торговому місці продавця таблички із зазначенням назви суб'єкта підприємницької діяльності що організував торгівлю;

- наявність ярликів цін, як вони оформлені – чи є назва товару, який пропонується для продажу, його вартість. Особливу увагу треба звернути на товари, що швидко псуються: на упаковці перевірити термін придатності (дата виготовлення та дата, до якої треба вжити даний продукт);                                                    - якщо у вас виникають сумніви щодо чистої ваги та повної міри проданих товарів, дане питання можна перевірити на контрольних вагах,  які повинні бути встановлені в доступному місці на ринку з відповідними інформаційними табличками та їх місцезнаходження обов'язково повинно зазначатись на графічно виконаному плані ринку;                                                              - при придбанні товарів, особливо непродовольчих, на які встановлені гарантійні терміни необхідно вимагати від продавця товарний чек або інший документ, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються: найменування суб'єкта господарювання та ринку, ряд та номер торгівельного місця, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис. Так як, у разі придбання товару неналежної якості, ваші вимоги будуть розглядатися тільки після пред'явлення розрахункового документа щодо товарів, на які встановлено гарантійні терміни-технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.

Коли ж виникають якісь негаразди, покупець має право звернутись за захистом своїх прав до суб’єкта підприємницької діяльності, що організував торгівлю на ринку, директора ринку чи до  Головного управління Держпродспоживслужби в  Хмельницькій області: м. Хмельницький, вул. Шевченка,53,  тел. 65-07-34, або до місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, на яких покладені питання захисту прав споживачів.

сайт зроблено в adgrafics