Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   20 червня 2019 року у Волочиській районній державній адміністрації відбулась нарада по питанню заходів боротьби з американським білим метеликом за участю голови Волочиської районної державної адміністрації, голів об’єднаних територіальних громад Волочиського району, старост, голів місцевих рад, також у нараді прийняли участь начальник Волочиського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Микуляк М. Я. та головний спеціаліст відділу карантину рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Данилюк Т. Д.

Bee2

   На сьогоднішній день розповсюдження американського білого метелика є однією із найвагоміших причин, що уражують зелені насадження (дерева, кущі). Ці комахи літають вночі, тому мають мало природних ворогів, метелики переміщуються швидко і на великі відстані. Гусінь білого американського метелика коричневого кольору, бархатиста, з чорними цятками по всьому тілу, пухнаста. Лялечки шкідника зимують в корі дерев, в стеблах сухих рослин, під грудками землі і навіть у будівлях! Словом, зими цьому шкіднику не страшні, навіть з сильними морозами.
    Метелики з'являються навесні, в період цвітіння фруктових дерев. У травні-червні метелики активно відкладають яйця, а вже через пару тижнів з них виходить гусінь, яка буквально зжирає листяну частину дерева. Гусінь американського білого метелика живе колоніями – це ті самі «кубла» з павутини, які ми бачимо на уражених шкідником деревах. Біля 50 днів гусінь нищить все на своєму шляху, і лише потім заляльковується. Вже в липні з'являється наступне покоління метеликів, самки другого покоління ще плодовитіші, одна особина відкладає 2500 яєць! Гусінь другого покоління об'їдає дерева до самої осені.
   Серед заходів боротьби виділяють механічні, хімічні та біологічні методи.
Механічні: знищення шкідника проводити шляхом обрізання та спалювання гнізд з личинками перших віків, та збирання лялечок, яких слід шукати у всіх щілинах дерев, парканів, стін, під камінням і цеглинами, які лежать навколо ураженого дерева, під відсталою корою на стовбурах дерев, в старих зім’ятих павутинних гніздах, перекопування грунту в проекціях крони. Гілки з гніздами обрізають і спалюють. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заліковуванням гусені знімають і спалюють.
Хімічний метод врегулювання шкідника проводять на початку відродження гусениць та після їх виходу з павутинних гнізд – 2-3 разовими обробками гусені 1-2 поколінь, інсектицидом з інтервалом 7-10 днів дозволеними згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні (Антигусінь, Антикліщ Макс, Армет, Базало 100, Бомбардир, Діабло, Конфідор Максі та ін.).
Біологічний метод доцільно застосовувати в населених пунктах проти гусениць молодших віків (1-3) і за відсутності опадів протягом 3-5 днів; (біоінсектицид Скарадо- М-20-30 г на 1 сотку) слід зауважити, що біологічні препарати діють повільніше ніж хімічні.
   Проведення механічних та хімічних заходів боротьби із американським білим метеликом дасть змогу у найближчий час знищити цього шкідника. Але варто зауважити, що боротьба повинна проводитися кожним господарем.

Волочиське районне управління  ГУ ДПСС в Хмельницькій області

сайт зроблено в adgrafics