Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Одним із найбільш небезпечних шкідників зернових колосових культур, є клоп шкідлива черепашка (Eurygaster integriceps Put.). В Україні поширений в Лісостеповій і Степовій зоні. Клоп шкідлива черепашка відноситься до ряду напівтвердокрилих, родини щитники-черепашки.

Bug cherepashka

   Цей фітофаг пошкоджує рослини, починаючи з появи його на посівах і до вильоту в місце зимівлі. Шкодять хлібам як дорослі комахи, так і личинки. Пошкодження сходів рано навесні викликає різке відставання рослин у рості і розвитку. Дуже пошкоджені рослини у фазу виходу в трубку не викидають колос або він наполовину виходить з піхви листка. Пошкодження клопом стебла у цей період може призвести до зменшення врожаю на 50-54 % . При пошкодженні рослин у фазу колосіння виникає часткова або повна білоколосиця. Основним чинником якісних втрат зерна є личинки. Під вливом ферментів, виділених личинками, знижується вага пошкодженого зерна. Навіть за незначного його пошкодження (2-3 %) істотно погіршуються хлібопекарські та технологічні показники якості урожаю.
   Наша область належить до зони осередкового розмноження і шкодочинності шкідливої черепашки. Розвитку та розповсюдженню шкідника сприяють кліматичні умови. Теперішня жарка, суха погода може прискорити поширення, розвиток та шкідливість клопа черепашки, тому необхідний постійний фітосанітарний контроль. Регулювання чисельності фітофага неможливе без використання інтегрованої системи захисту рослин, яка базується на науково обґрунтованому застосуванні агротехнічних та хімічних засобів захисту. Хімічні обробки посівів здійснювати за чисельності шкідника понад економічний поріг шкодочинності (екз./м²): клопів, у фазі молочно-воскової стиглості на посівах цінних і сильних пшениць — 2 (личинки), на посівах рядових сортів — 4–6, на ячмені — 8–12.
При необхідності для захисту зернових колосових культур від клопа шкідливої черепашки згідно ’’Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні” хімічні препарати: Актара в.г. 0,1-0,14 кг/га або к.с. 0.15 л/га, Данадим стабільним к.е. 1.5 л/га, Децис Профі в.г.,0,04 кг/га, Бі-58 новий к.е., 1,5 л/га, Карате Зеон, мк.с., 0,15 л/га чи аналогами зазначених препаратів.
   При роботі з пестицидами слід суворо дотримуватись регламентів застосування, вимог санітарної безпеки, охорони праці та навколишнього середовища.

Данилюк Т. Д. - головний спеціаліст відділу карантину рослин

сайт зроблено в adgrafics