Інтерес населення до грибів, як харчового продукту дуже великий. В свіжому вигляді гриби використовують для приготування різноманітних страв, а також заготовляють про запас.
Знання про їстівні гриби у людей в багатьох випадках виявляються недостатніми, що призводить до помилкового збирання і вживання умовно-їстівних і навіть отруйних грибів, котрі викликають важкі отруєння, а при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою – смерть.
У минулому році було зареєстровано 6 випадків отруєння грибами, з 9 потерпілими. Неуважними до свого здоров’я були мешканці Новоушицького, Ярмолинецького районів та міст Кам’янець -Подільського і Нетішина, які по їх словах вживали маремухи, сироїжки, рядовки, а також гриби невідомого походження.
Аналіз випадків отруєнь грибами в країні свідчить, що останні обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів, насамперед, блідої поганки, які помилково приймаються за такі їстівні гриби, як печериці та сироїжки.
Для того щоб уникнути отруєння існують певні умови.
1. Якщо Ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощені печериці, гливи, що купуєте в магазинах, то отруєння виключається.
2. Якщо Ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу на „тихе полювання ”, необхідно знати наступне:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
- намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби „білі ”, „бабки ”, „моховики ” тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруєних;
- якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
- перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
- не вживайте сирих грибів;
- перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
- не давайте грибів малолітнім дітям;
- ніколи не застосовуйте „домашні ” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок нічого не дають.
4. Якщо отруєння все ж таки виникло або Ви його підозрюєте:
- негайно промийте шлунок слабким соляним розчином;
- незважаючи на тимчасове полегшення Вашого стану, негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.
На даний час вже розпочалася пора масового збору та заготівлі грибів . Тому, що раз попереджуємо, будьте уважними ! Не ризикуйте своїм здоров’ям і здоров’ям своїх дітей.