Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

botulism

   З настанням тепла закономірно зростає кількість харчових отруєнь, в тому числі викликаних збудником ботулізму. Розповсюдженість збудника цього захворювання в ґрунті і прісних водоймах обумовлює його потрапляння на продовольчу сировину ( овочі, фрукти, гриби, рибу, м'ясо) з якої виготовляють харчові продукти. Порушення технології обробки сировини, приготування і зберігання може сприяти розмноженню збудника та утворенню небезпечного токсину.

   Ботулізм – важке харчове отруєння, летальність від якого сягає 20 відсотків. Ось чому ми неодноразово звертались до населення області з роз’ясненнями, як правильно переробляти сировину та зберігати готові продукти і в першу чергу консервів домашнього виготовлення.
   На жаль, як показує час, ці застереження не завжди приймаються до уваги. У минулому році в області перехворіло на ботулізм 8 осіб. Переважно чинником збудника була консервована, солена або в’ялена риба власного виготовлення. На сьогодні захворюваність на ботулізм стає все гострішою проблемою. В першу чергу це пов’язано із різким збільшенням виготовлення консервів в домашніх умовах, а це значно збільшує ризик виникнення харчових токсикоінфекцій, серед яких ботулізм займає далеко не останнє місце. За нашими спостереженнями, більшість – це поодинокі випадки, рідше - сімейні вогнища, причиною захворювання яких є консервована продукція, виготовлена в домашніх умовах. Ще раз підкреслюємо, - продукція домашнього виготовлення.
   Вже у поточному році зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм. Чинником передачі збудника були : консервована м’ясна та рибна продукція домашнього виготовлення.
   Хочемо застерегти, що причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише вказані продукти, а й консерви з овочів та фруктів, копченості, солена продукція, яка виготовлена в домашніх умовах, без дотримання ретельної обробки сировини.
   Не дивлячись на перестороги, якщо Вам не вдалося уникнути отруєння,
   Ви повинні знати, що час від моменту вживання неякісного продукту до клінічних проявів ботулізму складає від шести годин до однієї доби, а частіше він коливається від 8 до 12 годин. Захворювання розпочинається гостро. З’являється двоїння в очах, послаблюється зір - так званий “зір в тумані ” або сітка перед очима, виникає розлад мови, болючий акт ковтання, жування, сухість в роті, нестійка хода, головний біль. Тому, після перших проявів захворювання слід негайно звернутись за медичною допомогою і ні в якому разі не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення хворих за медичною допомогою, коли захворювання переходить в важку ступінь і настає параліч дихання, а згодом і смерть.
   Отже, ще раз нагадуємо основні правила, які повинні дотримуватись населенням при виготовленні харчових продуктів, в т.ч. консервованих в домашніх умовах :
- ретельно обробляти тару, сировину для виготовлення консервів ( мити, ошпарювати, кип’ятити) ;
- при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120 гр. і більше, при якій ботулотоксин гине;
- суворо дотримуватись умов зберігання продукції;
- ні в якому разі не вживати вміст консервів, які мають ознаки бомбажу (тобто здуття ), або які викликають сумніви щодо їх якості;
- перед вживанням консервів ретельно їх прогрівати або кип’ятити у продовж 15-20 хвилин, вживати в той же день, оскільки токсин ботулізму в більшості не змінює зовнішній вигляд, смак і запах харчового продукту;
- ні в якому разі не купувати на ринках та в приватних осіб консервовану продукцію, ковбаси домашнього виготовлення.
   Шановні подоляни, якщо Ви будете виконувати ці вимоги, то не заподієте шкоди своєму здоров’ю та здоров’ю близьких і уникнете цього важкого захворювання.

сайт зроблено в adgrafics