Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Sliva1

    Якщо на вашій ділянці росте слива, напевно, всі наступні ситуації вам знайомі не з чуток у сливи обсипається ще дрібна зав’язь; опадають незрілі зелені вершки; майже або зовсім достиглі сливи звалюються з гілок, так що весь урожай опиняється під ногами. З проблемою обсипання сливи стикається кожен садівник. Тому так важливо розібратися в причинах цього поширеного явища. Можна виділити декілька основних причин обсипання сливи на різних етапах розвитку, кожна з них заслуговує детального розгляду.

   Підмерзання – одна з причин падалиці. Пагони та цвіт сливи підмерзають кожну зиму (або ранню весну). Але це нормальне явище. Слива утворює в десятки разів більше квітів, ніж потрібно. І щоб вони вимерзли всі до єдиного, зима повинна бути дуже морозною або весняні заморозки – надзвичайно суворими. Як визначити чи винні морози в тому, що зав’язь осипається? Це видно ще по квітках.       Коли тичинки і маточки квіток бурі, можна списувати проблему на морози. Квітки нормальні, життєздатні? Значить, справа в іншому. Щоб слива не обсипалась через заморозки, радимо вирощувати на ділянці виключно районовані сорти. Вони пройшли випробування холодами, і ніяке підмерзання не зможе позбавити нас врожаю. Також зав’язь сливи опадає через проблеми з запиленням. Якщо опадають сливи розміром з горошинку, можливо квіти погано запилюються. У кожного сорту сливи є свої “дружні” сорти-запилювачі. Наприклад, для сливи сорту “Угорка домашня” запилювачами можуть служити сорти: “Мірабель Нансі”, “Анна Шпет”. Їх бажано садити поруч. Деякі городники прищеплюють в крону сливового дерева кілька гілочок сортів-запилювачів – це більш складний, але теж варіант.       Можна навіть під час цвітіння повісити на сливу кілька квітучих гілочок інших сортів в баночці з водою, але їх ще потрібно знайти. Загалом, чим більше різних сортів зростає поблизу (у нас і в сусідів), тим краще для всіх. Шикарне рішення проблеми з запиленням – садити самоплідні сорти сливи. Вони чудово запилюють самі себе. Навіть якщо ваші сусіди не вирощують сливу, а ви посадите тільки один сорт, все одно будете з урожаєм.

Sliva2

Слива обсипається через нестачу води. Не так вже й рідко слива обсипається через нестачу води. Плодові дерева ми, дачники, зазвичай поливаємо в останню чергу. А у сливи коріння не так глибоко йдуть у ґрунт, як у яблуні, тому їй без поливу важче. В посушливе літо деякі поживні речовини з ґрунту (наприклад, азот) рослинам важко засвоїти. Налив плодів поточного року та формування квіткових бруньок на майбутній сезон у сливи відбуваються одночасно. Що вибере рослина при дефіциті ресурсів? Дерево, як відомо, працює не на дачника, а на власне розмноження. Для нього першочергове завдання – закласти “урожай” наступного року. У нинішніх зелених вершках кісточка вже є. Їх можна сміливо скидати, можливо щось проросте. В результаті обсипаються недостиглі плоди. Наше завдання допомогти сливі і “нинішнє покоління” виростити, і подбати про майбутнє. Як мінімум, три рази за сезон ми повинні забезпечити рослині нормальний полив. Ідеальний варіант – вечірній полив в канавку глибиною 15 сантиметрів по периметру крони. Після водних процедур бажано замульчувати пристовбурне коло перегноєм або торфом. У сире дощове літо слива теж може масово обсипатися.       Сильного перезволоження вона не любить. Так і з запиленням будуть труднощі – в дощ комахи не літають.
   Слива опадає при нестачі живлення. За таким же сценарієм йде розвиток ситуації з падалицею у разі нестачі поживних речовин. Можна як завгодно правильно і рясно поливати сливу, але якщо в ґрунті немає потрібних макро – і мікроелементів, дерево буде страждати. Уповільнення росту пагонів, пожовтіння листя, опадання дрібних плодів – це симптоми дефіциту азоту. При нестачі калію будуть опадати хороші, зрілі сливи. Що робити, якщо ґрунти бідні харчуванням? Підгодовувати. Сливовому дереву необхідні три підживлення. Перша підгодівля перед цвітінням: на 10 літрів води по 2 столові ложки сульфату калію і сечовини. На кожне дерево буде потрібно 3 відра розчину добрив; друга підгодівля в період наливу плодів: на 10 літрів води 3 столові ложки нітрофоски і 2 столові ложки сечовини, витрата суміші – 2 відра на дерево; третя підгодівля після збору врожаю: на 10 літрів води 3 столові ложки суперфосфату і 2 столові ложки сульфату калію, під кожне дерево виливають по 3 відра підживлення.
   Хвороби сливи – причина падалиці. На жаль, наші плодові дерева (сливи зокрема) можуть атакувати інфекційні захворювання. Вражені ослаблені рослини скидають і плоди і листя, а в деяких випадках дерево взагалі гине. Чим же хворіє слива? Грибкові захворювання моніліоз (плодова гниль, сіра гниль, моніліальний опік); полістигмоз або червона плямистість; клястероспоріоз; кокомікоз; кишеньки сливи; молочний блиск; курчавість; іржа. Бактеріальні захворювання - бактеріальна плямистість; відьмина мітла. Вірусні захворювання - хлоротична кільцева плямистість; шарка (віспа сливи). Неінфекційні захворювання - гоммоз (камедетеча); всихання. Список значний, чи не правда? При цьому деякі хвороби з цього переліку лікуванню не піддаються і можуть призвести до загибелі дерева.    Завдання садівника – запобігти хворобі, в крайньому випадку зловити її на ранній стадії і не допустити розвитку.
   Профілактика захворювань сливи. Захисні заходи не вимагають якихось надприродних зусиль. Впевнені, що більшість дачників щорічно всі ці операції виконують. Та все ж нагадаємо про основні профілактичні заходи: не загущайте посадки і проріджуйте крону для кращого провітрювання; проводьте регулярну обрізку за всіма правилами (гострим інструментом, без пеньків, з обробкою зрізів); дезінфікуйте інструмент; будьте уважніші при відборі прищепного матеріалу (багато захворювань приносяться з живцями); восени струшуйте з гілок залишені плоди і листя і прибирайте їх з пристовбурних кіл; три рази за сезон (перед розкриттям бруньки, під час цвітіння і після листопаду) обприскуйте дерева фунгіцидами (біологічними або хімічними). Грибкові інфекції все-таки найпоширеніші.
   Слива обсипається через шкідників. Шкідники теж не обходять сливу стороною. Непрохані гості можуть відкласти два покоління личинок, які в буквальному сенсі будуть вгризатися в плоди, позбавляючи нас врожаю. Найбільш злісні шкідники сливи – це плодожерка і пильщик. Сливова плодожерка - цей шкідник знайомий кожному садівникові. Слива починає достигати раніше терміну, і на плодах видно крапельки камеді – ось нам сигнал від плодожерки. Поступово личинка просувається до черешка. Через 3-5 днів після попадання в плід вона перекриває надходження поживних речовин від черешка до плоду. Незабаром плід сливи обсипається з дерева. Сливовий пильщик - личинка пильщика починає свою трапезу з м’якоті, а потім пересувається на незатверділу кісточку сливи.      Зіпсований плід має клопиний запах. Він опадає з дерева. А гусениця тим часом вже переходить в інший. І історія повторюється. Як боротися з шкідниками сливи? Для знищення шкідників досить обприскати сливу тоді, коли шкідники найбільш небезпечні. Перший раз – перед цвітінням, другий – після нього. Як тільки почали розпускатися можна провести оприскування будь-яким контактним інсектицидом: Арріво, Децис, Карате, Фастак, та інші. Вони знищать комах на підступах до цвіту. Після цвітіння, коли в зав’язь вже заселилися личинки уцілілих шкідників, їх оприскують системними препаратами, проникаючими всередину рослини. До них відносяться: Актара, Моспілан, Каліпсо, Конфідор-максі.
   Найшкідливіша причина падалиці сливи – величезний непідйомний урожай. Дерево просто скидає зайві зав’язі, які воно все одно не в змозі довести до повноцінного плоду. У такій ситуації ми зазвичай не звертаємо уваги на падалицю. Урожай би подужати! Тепер нам набагато більше відомо про те, чому опадає слива, як з цим явищем боротися і зав’язь зберегти. Сподіваємося, що в нашому і вашому саду слива буде обсипатися виключно через “перевантаження” плодами. Гарного врожаю.
Наталія Михальчишена - головний спеціаліст відділу карантину рослин

сайт зроблено в adgrafics