Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період, відповідно секторального плану державного ринкового нагляду на 2019 рік, спеціалістами проведено 1 планову виїзну перевірку характеристик електричних ламп розжарення, в тому числі галогенових; ламп люмінесцентних з умонтованим пускорегулювальним пристроем, двоцокольні та одноцокольні. Освітлювальної апаратури. Проводів ізольованих (включаючи емальовані чи анодовані), кабелів (включаючи коаксальні) та інші. Проводиться поточна робота по 12 позаплановим заходам по ланцюгу постачання щодо походження продукції на ринок України, отриманих за допомогою національної інформаційної системи державного ринкового нагляду, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

Відповідно Річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік, проведено 2 планові перевірки щодо додержання законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності в частині додержання вимог щодо періодичної повірки засобів вимірювальної техніки, відповідно Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

За результатами перевірок по ринковому нагляду, суб'єктам господарювання видано 4 Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, з яких: 2 Рішення щодо усунення формальної невідповідності, 2 Рішення щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, скасовано 5 Рішення.

За розповсюдження продукції, що не відповідає встановленим вимогам Технічних регламентів до суб'єкта господарювання будуть застосовані штрафні санкції, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

На сайті ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області висвітлена стаття на тему: «Як захистити свої права при придбанні товарів через інтернет»

При проведенні заходів з ринкового та метрологічного нагляду застосовувалась відеофіксація.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 5 звернень громадян: 1 письмових і 4 усних. Крім того, 10 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 1 позапланових та 3 планові перевірки, про що складено відповідні документи.

За порушення законодавства накладено економічні стягнення на суму 6,147 тис.грн.

Притягнуто до адміністративної відповідальності 3 підприємці на загальну суму 0,510 тис.грн.

Під час проведення перевірок застосовувалась відеофіксація.

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану озимих культур на площі  3085 га.

Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

- про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в весняний період 2019 року в господарствах області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 72,2 тис.га, закуплено господарствами 11,8 тонн ЗЗР.

- щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;

- щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;

- орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 159;
  • карантинних сертифікатів  - 25.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 308 одиниць;
  • зеpна і зерно продуктів – 4653 тонн;
  • продуктів  харчування – 231 тонн;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 816 тонн;
  • свіжих овочів та фруктів – 252 тонн;
  • лісоматеріалів  - 1511 м3;
  • пиломатеріалів  - 321 м3 ;
  • пакувальної тари  з деревини – 5086 одиниць;
  • зрізів квітів - 328 тис. шт.;
  • інших об’єктів регулювання – 136 тонн.

Проведено п’ять планових заходів державного нагляду (контролю), виявлено два порушення чинного законодавства у сфері захисту рослин.

Під час проведення перевірок застосовувалась відеофіксація.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

З 21 по 27 травня здійснюється плановий захід державного нагляду (контролю) з додержання законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Спеціалістом відділу здійснено виїзд в Ярмолинецький район. В місцях продажу на ринках, магазинах, торгівельних точках з фізичними особами, підприємцями, що здійснюють оптову та роздрібну торгівлю насінням проведено роботу спрямовану на попередження порушень законодавства в сфері насінництва та розсадництва з 8 суб’єктами. Під час рейду вивчались питання маркування пакетів з насінням, наявність у продавців, документів, що підтверджують сортові та посівні якості насіння, тощо. Також вручено «Методичні рекомендації щодо придбання насіння сільськогосподарських культур» та рекомендаційний матеріал «Суб’єктам оптової і роздрібної торгівлі насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів», в яких вказані вимоги, передбачені законодавством України щодо реалізації овочевих, баштанних та квіткових культур, також інформація щодо ввезення насіння і садивного матеріалу на територію України.

З 4 суб’єктами господарювання проведено роз’яснювальну роботу щодо недопущення введення в обіг насіння та садивного матеріалу. Їм  вручено «Методичні рекомендації щодо придбання насіння сільськогосподарських культур».

На сайті Головного управління розміщено довідковий матеріал «Формування Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва в 2019 році».

З метою покращення знань законодавства в сфері насінництва та розсадництва 24 травня проведено навчання спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва з питань порядку здійснення заходів державного нагляду (контролю) та аналізу порушень, виявлених за результатами проведення заходів державного нагляду (контролю) дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва.

З 21 по 23 травня 2019 року заступник начальника відділу взяв участь в обміні досвідом спеціалістів відділів контролю в сфері насінництва та розсадництва, що проходив на базі Управління фітосанітарної безпеки  Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Надавались рекомендації агроформуванням з питань очистки та доведення до посівних кондицій насіння ярих культур, подальшої його сертифікації та зберігання, придбання насіння, відведення та догляду за насінницькими посівами.

З спеціалістами агроформувань проводилась робота щодо порядку визначення сортових якостей посівів, сортових і товарних якостей садивного матеріалу.

Надавалась консультативна допомога агроформуванням щодо ведення насінництва та удосконалення догляду за насінницькими посівами сільськогосподарських культур, додержання технологічних та методичних вимог насінництва для забезпечення збереження сортової чистоти насінницьких посівів озимих та ярих культур, підготовці матеріально технічної бази до приймання насіння нового врожаю.

Відділ безпечності харчових продуктів

Державними інспекторами області протягом тижня проведено 60 планових та 7 позапланових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів.

Разом з тим, для цілей державного контролю у 42 дошкільних та навчальних закладах Віньковецького, Кам’янець-Подільського, Новоушицького та Чемеровецького районів  відібрано 79 зразків харчових продуктів, які направленні для дослідження на показники безпеки до Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Відділ державного контролю

Надано погодження на здійснення експорту чотирьох  партій молочного продукту, дві партії шроту соєвого в асортименті за межі держави.

Погоджено вивіз непродуктивних тварин за межі держави.

Відповідно до плану заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік та з метою дотримання норм Законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на території області протягом тижня проведено 60 планових заходів. Також, було проведено 39 позапланових заходів з них 33 було здійснено з метою перевірки  дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 6 заходів у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 32 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності, або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

Також, на території області розміщується для подальшого експорту одна партія великої рогатої худоби у кількісті 165 голів до Ліванської Республіки, одна партія ДРХ у  кількісті 810 голів до Туреччини та 180 голів ВРХ до Грузії.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 4 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин і птиці по території Хмельницької області.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка, КЧС, туберкульоз. Всього за тиждень  щеплено проти:

- сказу –2098 голів,

- сибірки – 3221 голову;

- досліджено на туберкульоз – 3356 голів;

- досліджено на лейкоз – 3457 голів.

Протягом тижня в ході роз’яснювальної роботи з профілактики АЧС  проведено 1706 бесід, роздано 134 інформаційних матеріали, розклеєно 155 листівок, надруковано 1 статтю в пресі.

Знято карантинні обмеження по африканській чумі свиней в ТОВ «Оболонь-Агро» с. Почапинці Чемеровецького району.

Ветеринарними фахівцями у складі 24 мобільних ветеринарно-поліцейських груп з початку року перевірено 1141 одиницю автотранспорту, за виявлені порушення при перевезенні тварин і продуктів харчування тваринного походження 167 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства   

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького  міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, проекти зон санітарної охорони,   розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на  право експлуатації рентгенівського кабінету(зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів )» , розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання,     розгляд генеральних планів забудови населених пунктів,   узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів,  згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280, розгляду та узгодження перспективних меню, режимів роботи  дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів.

Проведено: 4 планових обстеження об’єктів, 2 позапланових та 347 комісійних обстежень. З них: 25 об’єктів централізованого водопостачання, 4 дитячих навчальних заклади, 1 загальноосвітній навчальний заклад, 15- пришкільних таборів, 2 – оздоровчих закладів відпочинку, 1-ПМСД №1м.Хмельницький,  20 об’єктів торгівлі, 2- молочні кухні при ЦРЛ, 2 – стоматологічні кабінети на медичну практику, 281 криниць громадського користування. Керівникам і відповідальним особам надані приписи та пропозиції по усуненню виявлених недоліків та надані рекомендації.

Проведено:

  • нараду з працівниками ЦНАП у Віньковецькому та Волочиському районі на  предмет втрати чинності постанови КМУ від 27.08.2003 №1351.

             Взято участь:

  • у нараді-семінар з представниками ДСНС на тему: «Вимоги санітарного законодавства до застосування пестицидів та агрохімікатів»;
  • у всеукраїнській селекторній нараді з питань проведення оздоровчої компанії 2019 року.
  • в роботі комісії Білогірської РДА по контролю за проведенням санітарної очистки населених пунктів району та прилеглих до них територій та по контролю за санітарно-технічним станом джерел водопостачання (артезіанських свердловин, водонапірних веж, водозаборів, каптажів, колодязів громадського користування) , МВВ;
  • в засіданні комісії ТЕБ та НС при Шепетівській міській раді щодо реагування на ситуацію, що склалася внаслідок проходження повені 17-18 травня 2019 року;
  • в комісії з питань ТЕБ та НС Нетішинської міської ради «Про стан підготовки місць масового відпочинку на водних об'єктах міста та стан санітарно-епідеміологічного благополуччя населення м.Нетішин у літній період 2019р».
сайт зроблено в adgrafics