Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Весна-2019 в розпалі: непроста, зі штормовими попередженнями, коливаннями температур, дощами, місцями з приморозками. Проте селяни та дачники самовіддано проводять всі необхідні заходи догляду за своїми ділянками. Останнім часом багато людей задає фітосанітарним спеціалістам одне і те ж питання: чому після масового цвітіння абрикосів раптово засох цвіт?

Abrikos1

   Це наслідок моніліозу – досить поширеного і шкодочинного грибкового захворювання плодових культур, результатом якого є побуріння і засихання квіток, молодих листків, відмирання плодових гілок і однорічних пагонів.
   Моніліоз уражує всі види кісточкових культур, поширюється дуже швидко, пошкоджені органи ніби обпалені вогнем, тому хворобу часто називають моніліальним опіком. Не варто плутати з ураженням плодових весняними заморозками.
   Для швидкого поширення недуги сприятлива прохолодна і волога погода під час цвітіння. Протягом літа хвороба викликає подальше враження пагонів та плодів.

Abricos2

   Відносно стійкі до моніліозу відомі сорти кісточкових: абрикоса – Ювілейний, Червонощокий, Нікітський, Венгерка крупноплідна, Ак-урюк, вишні - Шпанка, сливи - Венгерка домашня, персика - Золотий ювілейний, Чемпіон тощо.
   Для зниження інтенсивності поширення хвороби необхідно вчасно здійснювати санітарні заходи: прибирання листя, перекопування пристовбурного грунту та міжрядь на зяб, вирізання сухих, травмованих гілок, дезінфекція зрізів, обробка штамбів і скелетних гілок 20%-м вапняковим молоком восени і повторно навесні, застосування рекомендованих фунгцидів у фазу сплячої бруньки, а також до та після цвітіння дерев, строго дотримуючись заходів безпеки.

Сергій Пептюк – головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики і аналізу ризиків.

сайт зроблено в adgrafics