Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період, відповідно секторального плану державного ринкового нагляду на 2019 рік, спеціалістами відділу проведено 2 планові виїзні перевірки характеристик електричних та електронних іграшок; іграшок для дітей віком до 36 місяців; іграшок, призначених для нанизування над колискою, дитячим ліжком або дитячою коляскою за допомогою мотузок, шнурів, резинок чи ременів та характеристик інструментів ручних пневматичних, гідравлічних або з умонтованим електричним або неелектричним двигуном (дрилі, пили, газонокосарки та інша техніка для побутового використання), відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

За результатами проведеної планової перевірки з метрологічного нагляду, що здійснювалась у сфері законодавчо регульованої метрології, за засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, проведено 1 позапланову перевірку щодо виконання припису про усунення порушень  метрологічних вимог.

Проводиться поточна робота по 6 позаплановим заходам по ланцюгу постачання щодо походження продукції на ринок України.

За результатами проведеної перевірки по ринковому нагляду суб'єктам господарювання видано 1 Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо усунення формальної невідповідності та 1 Рішення про вжиття обмежувальних корегувальних заходів щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, скасовано 3 Рішення.

За розповсюдження  продукції, що не відповідає встановленим вимогам Технічних регламентів до суб'єкта господарювання застосовані штрафні санкції в сумі 2,55 тис.грн, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

При проведенні заходів по ринковому та метрологічному нагляду відеофіксація застосовувалась.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 11 звернень громадян, з них: 6 письмових і 5 усних. Окрім того, 8 споживачам надано усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 1 планову перевірку, про що складено відповідні документи.          

До адміністративної відповідальності притягнуто 1 особу з накладенням штрафу на суму 0,170 тис.грн. Накладено економічні стягнення на суму 1,059 тис.грн. Оштрафовано 1-го підприємця  на суму 0,100 тис.грн за порушення законодавства про рекламу.

Під час проведення перевірок застосовувалась відеофіксація.

  

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено проведено фітосанітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану озимих культур на площі  2776 га.

Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченність засобами захисту рослин в весняний період 2019 року в господарствах області. Проведено захист рослин від шкідливих організмів на площі 327,3 тис.га .
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;
  • орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 184;
  • карантинних сертифікатів  - 38.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 341 одиниць;
  • зеpна і зерно продуктів – 7675 тонн;
  • насіння с/г  та декоративних культур – 64 тонн ;
  • продуктів  харчування – 187 тонн;
  • технічних, олійних та інших матеріалів – 672 тонн;
  • свіжих овочів та фруктів – 157 тонн;
  • лісоматеріалів  - 2445 м3;
  • пиломатеріалів  - 367 м3 ;
  • виробів із деревини - 27 тонн;
  • пакувальної тари  з деревини – 268 одиниць;
  • зрізів квітів - 384 тис. шт.;
  • інших об’єктів регулювання - 38 тонн.

Проведено 4 планових заходи державного нагляду, оформлено 2 приписи.

Під час проведення перевірок застосовувалась відеофіксація.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

Проведено роз’яснювальну роботу щодо порядку використання, зберігання, реалізації та розмноження насіння та садивного матеріалу, недопущення введення в обіг насіння та садивного матеріалу без сертифікатів про сортову та посівну якість, заборони використаннянасіння сортів сільськогосподарських культур створених на основі генетично модифікованих організмів до їх державної реєстрації з 9 суб’єктами господарювання. Після роз’яснювальної роботи суб’єктам господарювання роздано «Методичні рекомендації щодо придбання насіння сільськогосподарських культур».

Проведено навчання спеціалістів відділу на яких було розглянуто порядок здійснення нагляду за дотриманням сортових та посівних якостей насіння, що реалізується суб'єктами оптової та роздрібної торгівлі насінням овочевих та баштанних культур, садивним матеріалом плодових та ягідних культур в місцях продажу насіння (на ринках, торгових точках, спеціалізованих магазинах), порядок пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів, вимоги законодавства в сфері насінництва та розсадництва підчас оптової та роздрібної торгівлі насінням, документальний супровід партій насіння, ознайомлено з  критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Підготовлено інформацію щодо роботи відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва у І кварталі 2019 року до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

На сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області розміщено інформаційний матеріал «Сертифікація та реалізація насіння ярих культур під урожай 2019».

Надавались рекомендації агроформуванням щодо очистки та доведення до посівних кондицій насіння ярих культур, подальшої його сертифікації та зберігання, придбання насіння.

Відділ безпечності харчових продуктів

Державними інспекторами області протягом тижня проведено 95 планових та 16 позапланових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів.

Разом з тим, для цілей державного контролю у 43 дошкільних та навчальних закладах Полонського, Шепетівського, Летичівського, Деражнянського районів відібрано 72 зразки харчових продуктів, які направленні для дослідження на показники безпеки до Хмельницької регіональної лабораторії Держпродспоживслужби.

Відділ державного контролю

Спеціалістами відділу було опрацьовано та внесено 30 потужності до «Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють обіг харчової продукції». Всього зареєстровано на території області 12350 операторів ринку.

Надано погодження на здійснення експорту двох партій молочного продукту та одна партії яєць курячих в асортименті за межі держави.

Погоджено вивіз непродуктивних тварин за межі держави.

Відповідно до плану заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік та з метою дотримання норм Законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на території області протягом тижня проведено 98 планових заходів. Також, було проведено 27 позапланових заходів з них: 16 було здійснено з метою перевірки  дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 11 заходів у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 8 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності, або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

Здійснено комплекс діагностично-профілактичних заходів та поставлено  на карантин 1 партію добових курчат у загальній кількості 56 тис. голів що поступили з  Чеської Республіки та 2 партії у кількості 91тис. з Республіки Польщі. Також, на території області розміщується одна партія великої рогатої худоби у  кількісті 154 голів для подальшого експорту до Республіки Грузії та одна партія ДРХ у кількості 600 голів для експорту до Туреччини.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 4 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин і птиці по території Хмельницької області.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка, КЧС, туберкульоз. Всього за тиждень  щеплено проти:

  • сказу –9602 голови,
  • сибірки – 6506 голів;
  • досліджено на туберкульоз – 16061 голову;
  • досліджено на лейкоз – 17791 голову.

Протягом тижня в ході роз’яснювальної роботи з профілактики АЧС  проведено 3879 бесід, роздано 634 інформаційні матеріали, розклеєно 289 листівок, надруковано 3 статті в пресі.

Взято участь у розслідуванні випадків загибелі диких птахів в Дунаєвецькому районі.

Ветеринарними фахівцями у складі 24 мобільних ветеринарно-поліцейських груп з початку року перевірено 646 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення при перевезенні тварин і продуктів харчування тваринного походження 117 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства   

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького  міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, Паспорта місць видалення відходів  проекти зон санітарної охорони, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на  право експлуатації рентгенівського кабінету(зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів )» , розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання,    «Реєстрові карти об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів», розгляд генеральних планів забудови населених пунктів,   узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів,  згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280, розгляду та узгодження перспективних меню, режимів роботи  дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів.Підготовлені інформаційні листи –щодо вжиття заходів у відповідності до вимог чинного санітарного законодавства за даними результатів моніторингових лабораторно-інструментальних досліджень при проведенні планового соціально-гігієнічного моніторингу води питної з джерел централізованого та децентралізованого водопостачання - в населених пунктах та ЗОНЗ.

Проведено:

  • 8 планових обстеження об’єктів;
  • 6 позапланових та 100 комісійних обстежень. З них: 6об’єктів централізованого водопостачання, 10 дитячих навчальних закладів, 6 загальноосвітніх навчальних заклади,  19 об’єктів торгівлі, 62криниці громадського користування. У 84 обстежених об’єктах виявлені порушення санітарних норм і правил. Керівникам і відповідальним особам надані приписи та пропозиції по усуненню виявлених недоліків та  надані рекомендації;
  • одноденне заняття з працівниками  Красноставського ДНЗ «Ромашка», с. Красноставці  на тему «Дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил при організації роботи дошкільних  навчальних закладів».
сайт зроблено в adgrafics