Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

На сьогоднішній день на ринку України представлено широкий асортимент іграшок різного походження. Але чи багато серед них іграшок, абсолютно безпечних для дітей? А скільки таких, що сприяють розвитку дитини? Не так вже і багато.

Перед наданням іграшки на ринку  розповсюджувачі зобов’язані перевірити  наявність знака відповідності на іграшці, необхідних документів, інструкцій та інформації про безпечність, які складаються згідно з вимогами законодавства про мови.

Дитячі іграшки – перші друзі Вашої дитини. На них покладена важлива функція – іграшки допомагають дитині розвиватись і пізнавати світ. Але іграшка може стати і ворогом для дитини. Як відрізнити хорошу іграшку від тої , яку купувати точно не варто.

Спеціалістами відділу ринкового та метрологічного нагляду Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на підставі плану перевірок характеристик продукції, відповідно до секторального плану роботи, здійснено ряд  планових перевірок характеристик продукції у суб’єктів господарювання, що займаються реалізацією дитячих іграшок.Було встановлено, що іграшки на ринку, як правило, невідомого походження. Зазвичай виробником цієї неякісної продукції є Китай. Фактичних виробників та постачальників таких товарів та шляхів їх надходження встановити практично неможливо, оскільки підприємці працюють за спрощеною системою оподаткування та не мають відповідних супровідних документів.

Також загрозу становлять іграшки без необхідного маркування, тому що неможливо їх ідентифікувати. Купуючи остерігайтесь яскравого забарвлення, адже малеча тягне іграшку до рота і їсть фарбу, яка може виявитися токсичною і небезпечною для здоров’я.

На що варто звертати увагу при покупці іграшки , щоб не нашкодити дитині:

1. Матеріал іграшки.

Матеріал іграшки –  це перший критерій при виборі пластмасової іграшки. Яскраві, красиві, легко миються – в таких іграшок маса переваг. Але недоліки неякісної  пластмасової  іграшки суттєво переважають  її плюси.

Безпечна пластмасова іграшка повинна бути прохолодною і твердою на дотик. М’якість пластмасі додають фталати та інші шкідливі складники. Перед покупкою понюхайте іграшку. Якщо від неї відходить різкий неприємний запах , значить ймовірно в її складі є фенол, постійний контакт з яким може призвести до проблем з здоров’ям Вашої дитини ( робота печінки, нирок , сильна алергія).

Список небезпечних для дитини складників, які можуть міститись в пластмасових іграшках :

Фталати, толуол, фенол, полівінілхлорид, ксилем.

2.Розмір іграшки

Для того, щоб іграшка була корисною для дитини, вона повинна відповідати віку і розміру дитини. Для маленької дитини небезпечні як надто великі і важкі, так і надто маленькі іграшки. Вікові обмеження на упаковці або етикетці іграшки – важлива інформація !

3. Шви м’якої іграшки.

Вибираючи м’якого ведмедика, зайчика або собачку, звертайте увагу в першу чергу на якість швів. Зашиті абияк іграшки з яких звисають нитки, а з швів видно наповнювач, краще не купувати.

4. Наповнювач іграшок.

Паралон, синтепон чи гранули? Паралон через деякий час почне виділяти шкідливі речовини, тому краще купувати іграшки з наповнювачем з синтепону. Такі іграшки легко миються і швидко сохнуть. Якщо  Вам сподобалась іграшка з наповнювачем гранулами, то переконайтесь  не тільки в тому що шви зароблені на совість,  а й в тому що всередині іграшки є герметичний чохол-підкладка, в якому ці гранули знаходяться.

5. Краї і кути

Пластмасову іграшку перед покупкою огляньте на наявність подряпин, сколів і тріщин. Дитина запросто може поранитись. По тій же причині в дитячих іграшках не має бути гострих кутів і гострих деталей.

6. Кріплення деталей іграшки

Купуючи іграшку для дитини, не забувайте, що нею будуть користуватись не дуже обережно. Більшість маленьких діток пробують розібрати свої іграшки на частини, можливо й попробувати їх на зуб. Переконайтесь, що всі деталі іграшки закріплені надійно.

7. Шнурівки, бантики ,мотузочки.

Не купуйте іграшки з надто довгими елементами або зніміть їх перед  тим , як дати дитині. Зовсім маленькі діти можуть запросто заплутатись в цих деталях іграшки.

8. Шумовий ефект.

Діти зазвичай дуже люблять іграшки зі звуком: ляльки, телефони, машинки. Але більшість неякісних іграшок мають  недопустимий для дитячого вуха рівень шуму. Максимум, який може видавати іграшка, не повинен перевищувати 65 децибел. Але навіть якщо з іграшкою все в порядку , педіатри не рекомендують гратися з  такими іграшками більше півгодини в день – це надто серйозне навантаження на дитячий слух і психіку.

9. Місце покупки

Неякісні або небезпечні дитячі іграшки можуть продаватися і в великих спеціалізованих магазинах, але все-таки шанс купити таку іграшку там суттєво нижчий, ніж, наприклад, в базарних палатках або «підпільних» магазинчиках.

10.Супровідні документи

Завжди звертайте увагу на етикетку і упаковку іграшки. По-справжньому безпечною можна вважати таку іграшку, на якій вказані:

  • Матеріал, з якого вона виготовлена;
  • Країна-виробник;
  • Вікові обмеження;
  • Відповідність ДСТУ або (номер сертифікату) - декларації, який підтверджує дозвіл на продаж та чи пройшла ця іграшка оцінку відповідності;
  • Знак відповідності повинен наноситися на іграшку та бути видимим, розбірливим і незмивним.

На іграшці, також повинен зазначатися вік дитини, якій  призначена  іграшка, з коротким поясненням небезпеки, має додаватися інструкція з експлуатації чи правила гри (наприклад, схеми складання, якщо це – конструктор), а також спосіб обробки такої іграшки (миття, чищення, дезінфекція та їх утилізація в разі потреби).  Якщо  ви не знайшли маркування, то є велика ймовірність того, що ця іграшка є нелегальною. Тому такий товар краще не купувати. Особливо, коли іграшка має різкий запах та інші видимі дефекти. Згідно п. 48 Постанови КМУ №151 від 28.02.2018 року «Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок»,  знак відповідності повинен  наноситися на іграшку, прикріплену до неї етикетку (ярлик) або пакування та бути видимим, розбірливим і незмивним.  У разі, коли іграшка дрібна або складається з дрібних частин, знак відповідності може наноситися на етикетку (ярлик) або супровідну листівку.

сайт зроблено в adgrafics