Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

 

Картопля - це одна з найпопулярніших культур, вирощуваних на наших присадибних ділянках. Страви із картоплі дуже частий гість на наших столах. Тому тема посадки картоплі та захисту її від шкідливих організмів  завжди залишається актуальною.

Підготовка та огляд картоплі

     Для насіння не підійде картопля, яка уражена різними хворобами, ну і звичайно не варто відбирати і деформовані або пошкоджені бульби.   Також велике значення має і розмір картоплин. Маленькі бульби не зможуть дати багато стебел, а великі лише розвинуть багату пишну зелень на поверхні, що також не сприяє отриманню хорошого врожаю. Зупинитися необхідно на картоплинах середнього розміру, вага яких коливається від 50 до 80 грам.

Прогрівання картоплі

      Найпопулярніший і не особливо клопіткий метод, яким користуються практично всі. Зміст даного методу полягає в тому, щоб приблизно за 2-3 тижні до запланованої дати посадки перенести картоплю в тепле приміщення з температурою 18-20°С і протримати його тут 5-7 днів. Після цього картоплю знову доведеться перенести, але тепер температура повинна бути нижчою - близько 7-10°С, а в приміщенні повинно бути досить світло. Щоб створити всі необхідні умови для насіння, необхідно також підтримувати і високу вологість. Для цього достатньо раз на кілька днів обприскувати бульби картоплі водою.

Підготовка грунту

      Не турбуйтеся, якщо при весняній культивації грунту  органічні добрива частково опиняться на поверхні, з першим  поливом або дощем поживні речовини підуть вглиб. Не завадить додати аміачну селітру з розрахунку по

1кг на сотку. Її можна не закладати в землю, а розкидати по поверхні.

Як тільки картопля дасть сходи - підгодуйте рослини золою, присипаючи пристовбурні кола з розрахунку 20г золи на кожен кущ. Через 20 днів проведіть позакореневе підживлення макро і мікроелементами, змішавши 40г сечовини, 10г калійних добрив, 150г суперфосфату і 1г мідного купоросу з 10л води. Даної кількості підгодівлі достатньо на 1 сотку посадки картоплі. Вона захистить рослини від хвороб, а також дозволить отримати коренеплодам  більш високі смакові якості і рівну форму.

Опудрювання картоплі золою

   Це ще один перевірений і хороший спосіб для отримання більш високого врожаю. Для цього, під час посадки в кожну викопану для картоплі ямку насипте по дві столові ложки деревної золи. А потім вже сміливо опускайте туди картоплю. Це дуже хороший знезаражуючий, а також збагачуючий корисними речовинами спосіб, який до того ж не вимагає додаткових фінансових вкладень.

Протруювання картоплі

   Проведення даної процедури забезпечить господаря ділянки хорошим урожаєм, за рахунок того, що перед посадкою бульби картоплі будуть оброблені різними стимуляторами росту, наситяться мікроелементами, а також будуть захищені спеціальними інсектофунгіцідними препаратами, які допоможуть запобігти  захворюванням, ушкодженням грунтовими, надземними шкідниками та хворобами, що вражають бульби картоплі і листкову поверхню самих рослин.

1. Протруювання бульб перед посадкою.

  • Престиж 290FS. ТН   - 1л/т (витрата робочого розчину – 25-70л/т, залежно від способу  протруювання );
  • Круізер 600 FS, т.к.с.   - 0,3л/т.

   Від бур’янів теж позбавляються по-різному. У  цьому випадку на допомогу прийдуть гербіциди.

2. Боротьба з бур׳янами.

    З осені можливо застосувати Раундап, або його аналоги для знищення багаторічних бур’янів на площі, де буде висаджуватись картопля.

   Грунтовий гербіцид Зенкор Ліквід SK, KC - застосовують для обприскування грунту до сходів культури:

  • На легких грунтах – 0,5-0,7кг/га
  • На середніх грунтах – 0,7-1,0кг/га.   
  • На важких грунтах – 1,0-1,5 кг/га .

     Залежно від погодніх умов, гербіцид Зенкор Ліквід SK, KC забезпечує чистоту посівів аж до літа. Зрозуміло, плівка гербіциду не повинна бути зруйнована внаслідок міжрядного обробітку грунту або інтенсивних опадів безпосередньо після обприскування. При вмісті гумусу в грунті 2-3% слід застосовувати 0,75кг/га Зенкору. На посадках з великою забур’яненістю посівів доцільніше загальну норму витрат ( 0,75-1,5кг/га) розподілити на два обробітки: 65% досходове обприскування, і 35% післясходове обприскування.   

    По вегетуючих рослинах картоплі ( за висоти 10-15см) можна застосувати

Тітус 25 в.г. ( аналог Тівітус, ВГ). Обробіток ним слід проводити після спадання спеки для уникнення опіків. Він знищить однорічні, багаторічні злакові та дводольні бур’яни.  При одноразовому обробітку, за висоти рослин картоплі 10-25см, тобто перед змиканням рядків – 50г + ПАР Тренд 90. При двохразовому обробітку:

1-й - за висоти рослин картоплі 10-15см - 30г + ПАР Тренд 90.

2-й - через 8-10днів   - 20г + ПАР Тренд 90.

   Врожайність може знизитися через шкідники (колорадський жук, попелиці, трипси), і хвороби (фітофтороз, альтернаріоз). Вони можуть знищити вашу працю, тому ведіть боротьбу проти них вчасно.

3.Боротьба   з хворобами.

   Для боротьби проти хвороб   проводять 2-3 обробки.

Перший проводять до появи ознак хвороби, це період бутонізації, початок цвітіння картоплі. Наступні через 7-10днів. До появи фітофторозу рекомендується використовувати контактні препарати (тобто перший обробіток ). Наступні обробітки препаратами системної дії.

     1-й обробіток в фазу бутонізації:

  • Купроксат КС - 3-5л/га , витрата робочого розчину не менше 300л/га.
  • Ширлан 500 SC к.с.– 0,3-0,4л/га.
  • Фольпан ВГ  2кг/га.

    2-й обробіток через 7-10днів ( наступний після другого через 7-10днів ):

  • Фольпан ВГ  2кг/га.
  • Танос 50.ВГ ( Тайтл ) – 0,6кг/га.
  • Акробат МЦ, в.г.– 2кг/га.
  • Татту к.с. – 3л/га.
  • Рідоміл Голд МЦ – 2,5кг/га.
  • Курзат  М-68, в.г.– 2,5-3кг/га.                         

4. Боротьба з шкідниками .

   Обприскування картоплі одним із препаратів :

  • Актара 240SC,к.с. – 0,06-0,08 кг/га.   
  • Дантоп 50, в.г. – 0,035-0,045кг/га.
  • Моспілан ВП – 0,02-0,025кг/га.
  • Біская 240 OD, МД – 0,2л/га.
  • Конфідор 200 SL.PK  – 0,2-0,25л/га.
  • Бомбардир ВГ  – 0,045-0,05 кг/га.
  • Кораген 20,КС – 0,05-0,06л/га.
  • Танрек, РК – 0,15-0,2л/га.
  • Фюрі, в.е – 0,07л/га.

Гарних вам врожаїв.

Головний спеціаліст відділу прогнозування

фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків

ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькоїій області                     О.Звезда

сайт зроблено в adgrafics