Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Bura gnil 

   Перед посадкою картоплі переконайтесь чи садивний матеріал не уражений хворобами.

   Одна з найнебезпечніших хвороб картоплі — бура гниль. Її спричиняє бактерія Ralstonia solanacearum (R3), карантинний організм для України, входить до 1-го списку «Переліку шкідників, хвороб рослин і бур’янів, що мають карантинне значення в Україні». Ця хвороба (бура гниль) є майже в усіх країнах, де вирощують картоплю.

Проявляється бура гниль картоплі переважно в місцях із теплим кліматом, але останнім часом окремі вогнища виявлено в Молдові та Росії. Була обмежено поширеною в Польші й Румунії, але вогнища знищено й на сьогодні нового зараження не виявлено. Оптимальні умови для розвитку бактерії створюються за температури 27°С.

   Перші ознаки хвороби бурою гниллю, зазвичай, проявляються у фазі цвітіння — на початку формування бульб. Рослини передчасно в’януть, листя жовтіє (іноді захворювання називають бактеріальним в’яненням). Процес в’янення відбувається настільки швидко, що деякі гілки, які почали в’янути, зберігають зелене забарвлення і лише згодом буріють. Разом із ознаками побуріння і в’янення спостерігається почорніння стебла. Листя, що зів’яло, може змінювати колір — від темного до світло-зеленого, а згодом коричневого, у разі висихання воно не скручується.
   Дуже сильно уражуються бульби. Перші симптоми бурої гнилі на поверхні бульб непомітні, однак на зрізі можна побачити сіро-білий бактеріальний ексудат, що нагромаджується в місці судинного кільця бульби. Під час зберігання уражені бульби гниють, виділяючи неприємний запах.
   Основними джерелами зараження є інфіковані: грунт, рослинні рештки, бульби. Розповсюдженню хвороби бура гниль в польових умовах сприяють комахи та нематоди.
   Висока вологість грунту, періоди теплої дощової погоди створюють сприятливі умови для розвитку захворювання.
   Збудник бактеріальної гнилі розвивається всередині бульб у судинних пучках, що істотно ускладнює їх дезінфекцію. Одним із заходів, що підвищують стійкість насіннєвої картоплі проти бактеріозу, є озеленення бульб.    Під час озеленення в бульбах під дією світла утворюється алкалоїд соланін, який сприяє кращому зберіганню, захищає від грибних і бактеріальних хвороб, а також шкідників.
   Запобігання та боротьба з хворобою картоплі бурою гнилю:
• не висаджувати її на заражених грунтах;
• висаджувати здоровий садивний матеріал;
• знищувати бур’яни — резерватори хвороби (насамперед пасльонові);
• дотримуватись обережності під час розрізування картоплі (не можна розрізувати одним ножем здорові та заражені бульби, або ж після кожного розрізування його слід стерилізувати);
• обробляти бульби перед садінням протруйниками (наприклад, ТМТД — 45 кг/т);
• знищувати бадилля перед збиранням урожаю;
• дотримуватися сівозміни (найкращі попередники: пшениця, багаторічні трави, зернобобові, вико-вівсяна суміш, буряки; погані попередники: капуста, морква, томати, цибуля);
• викопувати повністю стиглу картоплю, просушувати її;
• насіннєві бульби восени озеленити;
• вирощувати стійкі сорти.

Головний спеціаліст відділу карантину рослин
Головного управління Держпродспоживслужби
в Хмельницькій області К. Заєць

сайт зроблено в adgrafics