Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   6-го березня 2019 Постановою Кабінету Міністрів України № 198 затверджено «Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

   Відповідно цієї постанови критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах, є:
- порушення вимог законодавства у сфері генетично-інженерної діяльності та поводження з генетично модифікованими організмами, виявлені за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;
- обсяг сортів сільськогосподарських рослин, створених на основі генетично модифікованих організмів, вироблених та/або реалізованих протягом останнього року, що передує рокові, в якому складається річний план заходів державного нагляду (контролю)
   Згідно цих критеріїв, кожному суб’єкту господарювання, залежно від відповідності показників провадження його господарської діяльності, показникам критеріїв, які наведені в додатку 2 до критеріїв, нараховується певна кількість балів. Відповідно суми балів нарахованих за всіма критеріями суб’єктів господарювання відносять до ступенів ризику:
від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;
від 21 до 40 балів — до середнього ступеня ризику;
від 0 до 20 балів — до незначного ступеня ризику.
Від ступенів ризику залежить періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах. Так у суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику їх проводять не частіше одного разу на два роки, із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки, з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п'ять років.
   У разі коли за результатами планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) протягом останніх шести років для суб’єктів господарювання, які віднесені до середнього ступеня ризику, та протягом останніх десяти років для суб’єктів господарювання, які віднесені до незначного ступеня ризику, у суб’єкта господарювання не виявлено суттєвих порушень наступний плановий захід державного нагляду (контролю) щодо такого суб’єкта господарювання проводиться не раніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений в 1,5 раза.
   Звертаємо увагу сільгоспвиробників області, що прийняття цієї Постанови та інших нормативних актів передбачених Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» дозволить Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ефективно виконувати свої функції, що передбачені Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів».
   Ознайомитись з постановою можна на сайті Кабінету Міністрів України за посиланням.

сайт зроблено в adgrafics