Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   З початком весняно-літнього сезону збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода (гострі кишкові інфекції, вірусний гепатити А, лептоспіроз).

   Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.
   Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами збудників: вірусами, бактеріями. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишківника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище: грунт, воду, їжу, на предмети домашнього побуту.
    Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій - здатність збудників порівняно довго зберігатися у зовнішньому середовищі поза організмом людини. Для виникнення захворювання в організм людини повинна потрапити певна кількість збудника. Захворювання залежить від характеру самого збудника , стану здоров’я людини, а також від умов та шляхів його потрапляння в організм людини.
   Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій.
   Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах.
   У теплу пору року створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні. Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина, особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій стертій формі, бактеріо-вірусоносії людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє.
   Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися елементарних правил:
- для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
- не пити з випадкових водо джерел;
- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених водо джерел;
- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
- овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обливати окропом;
- не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
- мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці або туалету;
- всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою;
- купатися тільки в спеціально відведених місцях.

сайт зроблено в adgrafics