Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

Holodylo

Холодильник сьогодні - найнеобхідніший побутовий прилад. У наші дні найбільшого поширення набули двокамерні холодильники. Можна обійтися без телевізора, пилососа, пральної і посудомийної машини, навіть без кухонної плити - але без холодильника в будинку - ніяк.

Критерії вибору

Розмір холодильника.

Існують такі стандарти: ширина 55-75 см і вище, глибина 60-65 см, висота - 85-210 см. Хоча є в природі і так звані холодильники «азіатського типу», витягнуті в ширину, а не у висоту, як це прийнято у всієї Європи. Умовно за габаритами холодильники можна розділити на 4 групи. 

Група А. Маленькі, як правило, низькі і вузькі однокамерні моделі, з невеликим морозильним відсіком, розташованим усередині холодильника або взагалі без нього. Розміри можуть бути приблизно такими: висота 85-160 см, ширина - близько 55 см і глибина - стандартні 60 см. Такі моделі зазвичай беруть для дачі, офісу, готелю. Часто подібні компактні моделі купують студенти, літні люди, пенсіонери. Подібні моделі використовують і як міні-бари. Їх часто поміщають у вітальні. Холодильники такого типу активно купуються представниками готельного бізнесу, такі моделі зустрічаються в кожному номері готелю високого класу.

Група B. Холодильники «європейського стандарту» - це двокамерні моделі зі стандартною глибиною і шириною (приблизно 60 на 60 см) і висотою 170-210 см. Їх обсяг - від 260 до 350 літрів. Підходять для стандартної сім'ї з 3-4-х чоловік. Морозильне відділення двокамерних холодильників частіше розташоване внизу (звичайно це ящики + полички), рідше нагорі (відділення з однією поличкою). Об'єм морозильної камери може бути від 50 до 140 літрів.

Група C. Холодильники «азіатського стандарту» - моделі середнього розміру, невисокі і широкі. У них округлі форми, і в більшості випадків з верхнім розташуванням морозильної камери. Можуть бути як однокамерні, так і двокамерні. За рахунок збільшених розмірів по ширині і глибині такі холодильники зберігають більший корисний об'єм, незважаючи на невелику висоту. У подібних холодильників ширина може бути понад 80 см, а висота - близько 170 см. Обсяг цих моделей становить 200- 260 літрів. Цього цілком достатньо для сім'ї з 2-3-х чоловік.

Група D. Великі холодильники об'ємом від 350 до 800 літрів стандартної ширини (близько 60 см). Дуже високі - від 190 до 210 см. Для невисоких людей такі ці холодильники будуть просто незручні при експлуатації. Серед моделей великого обсягу існують так звані холодильники-шафи, у яких морозильне та холодильне відділення розташовані поруч. Таке розташування дуже схоже на двостулкову шафу. Холодильники такого дизайну підходять для великої кухні-студії або заміського будинку.

Об'єм холодильника, вимірюється в літрах

Існують два види об'єму: загальний (внутрішній простір порожнього холодильника) і корисний (обсяг продуктів, що поміститься в камеру). Звертати увагу треба саме на характеристику корисного об'єму, адже вам потрібен холодильник, який здатний вмістити всі необхідні для вас і вашої родини продукти. Якщо збираєтесь довгий час зберігати багато заморожених продуктів, то краще придбати холодильник з великою морозильною камерою. Хоча справжні «комірники» для цих цілей воліють купувати окремі морозильні камери. Залежно від висоти холодильника об'єм може становити від 200 до 350 літрів. Морозильна і холодильні камери розташовуються один над одним і мають, як правило, окремі дверцята.

Якщо вірити європейській статистиці, оптимальний обсяг холодильника прямо пропорційний кількості членів сім'ї. Якщо людина живе одна, їй потрібен прилад місткістю до 150 л. На дві-чотири людини буде потрібно холодильник місткістю 200-280 л. А вже родині з п'яти і більше осіб потрібно подумати про шафку побільше - ніяк не менше 300-320 л!

Камери холодильника і їх взаємне розташування

Крім традиційних однокамерних холодильників існують двокамерні і багатокамерні. Найбільшого поширення набули комбіновані двокамерні холодильники, які мають холодильну і морозильну камери. Нижнє розташування морозильної камери зручніше верхнього за принципом найбільш частого використання.

Порівняно проста конструкція однокамерних холодильників дозволяє їм поєднувати високу ступінь надійності з доступною ціною. Найбільш істотний недолік таких моделей - необхідність періодичного розморожування крижаної «шуби» на стінках морозильної камери. Багато сучасних холодильників мають три камери. Третя камера - зона нульової температури («зона збереження свіжості»), яка призначена для зберігання швидкопсувних продуктів. При температурі від 0 до +2 ° С вкрай слабо розмножуються бактерії. Найкраще, щоб зона збереження свіжості ізольовано розташовувалася в холодильному відділенні, але за окремою стінкою, і мала власний температурний контроль. Додаткова перевага - поділ цієї зони на дві частини - вологе й сухе.

Однокамерні холодильники в основному складаються тільки з холодильного відділення. Але зустрічаються й моделі з маленьким морозильним відсіком, куди можна помістити десь 2 кг м'яса. Моделі двокамерних холодильників виробники роблять як однодверними, так і з двома дверцятами. Перевага двокамерних холодильників з двома дверима в тім, що при відкритті однієї камери холодна атмосфера в другій не порушується. Тим самим економиться електроенергія (до 10%), необхідна для підтримки певної температури.

Кількість компресорів у холодильника

Компресор - це мотор, який ганяє холод по холодильнику, в результаті чого і відбувається охолодження. Маленький холодильник буде в кожному разі з одним компресором. Наявність двох компресорів обов'язково для холодильників великого об'єму (більше 350 літрів) та  трикамерних моделей.

Великі холодильники з одним компресором виробники випускають за меншою ціною, ніж двохкомпресорні, але при цьому мотор працює одночасно на морозильне та холодильне відділення. Тобто у випадку, коли треба понизити температуру тільки в одній з камер, компресор буде охолоджувати обидві, затрачаючи додаткову електроенергію. Тому доцільно купувати холодильник з двома компресорами. По-перше, один мотор не здатний досить швидко охолоджувати велику кількість продуктів. По-друге, для холодильника з двома роздільними, морозильним і холодильним, відділеннями краще присутність другого компресора. У такому випадку кожен з моторів буде охолоджувати строго відведену йому камеру, причому температуру для кожної з них можна регулювати окремо. Додаткова перевага холодильника з двома компресорами в можливості відключення одного з них. Наприклад, щоб помити тільки одне відділення, а друге залишити в робочому стані. Звичайно, на ринку представлені моделі, в яких роздільне охолодження реалізоване за допомогою одного компресора, але таких досить мало.

Система «No Frost» чи автоматичне розморожування?

Холодильник з системою «No Frost» не потребує розморожування. Спеціальний вентилятор забезпечує потужну циркуляцію холодного повітря усередині камери. Потім потік прямує в шланг і потрапляє на випарник. Через певний час вентилятор зупиняється, і протягом декількох секунд працює нагрівач. Утворений іній перетворюється у воду і стікає в ємність, нагріту до 90 градусів. Технологія «No Frost» забезпечує швидке і рівномірне охолодження продуктів.

Переваги для споживача:
- Не вимагається періодичного розморожування,
- Продукти зберігаються довше,
- Не обростають інієм,
- Не примерзають один до одного,
- Компресор працює з меншим навантаженням, економлячи електроенергію.

З такою системою дуже швидко відновлюється температура після відкривання дверей морозильника. До недоліків системи можна віднести підвищений рівень шуму і те, що вона займає корисний об'єм всередині камери. При автоматичному розморожуванні десь раз на півроку морозильну камеру доведеться розморожувати. Але чи варто це відносити до мінусів експлуатації? У будь-якому випадку рекомендується щороку проводити профілактику, відключаючи холодильник від мережі на 4-5 годин. Є й компромісний варіант - холодильна камера з автоматичним розморожуванням і морозильна камера з системою «No Frost».

Управління холодильником

Управління холодильником здійснюється двома способами - електромеханічним і електронним. Останнє передбачає наявність у холодильника електронної панелі управління з цифровим дисплеєм і пульта, на якому відображаються всі необхідні дані про його роботу. Електромеханічне управління досі для багатьох - більш звичне. Воно здійснюється простим поворотом ручки термостата усередині холодильної камери або за її межами на верхній площині шафи.

Кліматичний клас холодильника

При виборі холодильника рекомендується звертати увагу на його кліматичний клас. У кожного холодильника виробником визначаються умови експлуатації, зокрема, температура навколишнього середовища, при якій даний холодильник повинен працювати і працюватиме нормально. Стандарти передбачають 4 кліматичних класи з умовними позначеннями латинськими літерами:

N - нормальний кліматичний клас: холодильник цього кліматичного класу призначений для роботи при температурі навколишнього середовища від + 16 ° С до + 32 ° С;
SN - субнормальний кліматичний клас: холодильник цього кліматичного класу призначений для роботи при температурі навколишнього середовища від + 10 ° С до + 32 ° С;
ST - субтропічний кліматичний клас: холодильник цього кліматичного класу призначений для роботи при температурі навколишнього середовища від +18 ° С до + 38 ° С;
T - тропічний: холодильник призначений для роботи при температурі навколишнього середовища від + 18 ° С до + 43 ° С.

На українському ринку ширше представлені холодильники з кліматичними класами N і SN. Кліматичний клас вказується на технічній наклейці (зазвичай розташованій усередині холодильної камери), там же наводиться найменування та серійний номер (у більшості випадків).

Клас енергоспоживання

Найекономніші холодильники маркуються буквою «А». Слідом ідуть класи «В» і «С», які не сильно відрізняються від першого й також уважаються економічними. Холодильники з більш високим показником енергоспоживання (від «D» до «G») практично не випускаються в наші дні. Різниця між класами, крім споживання енергії компресорами, полягає ще й у тому, скільки часу холодильник здатний підтримувати температуру без використання електрики. Значна різниця в ціні двох близьких по класу енергоспоживання холодильників навряд чи окупиться. Тому головне, щоб економічність виражалася буквою не нижче, ніж «С».

А щоб холодильник використовував менше електричної енергії, треба дотримуватися ряду простих правил. Вибрати місце для холодильника, максимально віддалене від батареї і кухонної плити. Не ставити в нього продукти, температура яких вище кімнатної. Не залишати на довгий час відкритими дверцята холодильника.

Ціна і виробник

Вартість залежить, насамперед, від обсягу і кількості камер холодильника, а також від їхніх функцій і систем розморожування. Додаткові складові ціни - кількість компресорів, клас енергоспоживання, і, природно, марка виробника. Вартість зростає і за наявності низки додаткових функцій і зручностей (звукова сигналізація довго відкритих дверей, спеціальний відсік для зберігання косметики, «розумна» електроніка і т.д.).

Зовнішній і внутрішній дизайн

Виробники холодильних агрегатів пропонують моделі різних кольорів - від найпопулярнішого білого до синього з чорним. Більш практичні моделі роблять із сталі або алюмінію. Сталевий холодильник відмінно виглядає на кухні будь-якого дизайну, а років через десять можна сміливо купувати будь-яку нову кухню до старого холодильника. Сьогодні все активніше на ринок просувають кольорову техніку. Фахівці з'ясували, що людям різних темпераментів властива прихильність до певних кольорів і відтінків. Так що завжди є, з чого вибрати. Крім того, навколишні кольори впливають на апетит. Жовтий і червоний, меншою мірою бежевий викликають підвищення апетиту, а чорний, синій, зелений, сірий - навпаки, зниження. Дія білого кольору - нейтральна.

Внутрішнє облаштування

Побутові холодильники зазвичай працюють циклічно, періодично включаються і вимикаються. Моментами включення і виключення управляє термодатчик. Для забезпечення правильного запуску двигуна використовуються пускові і захисні реле, які часто об'єднують в один прилад.
Стінки холодильної шафи подвійні, проміжок між стінками заповнюється тепло ізолюючими матеріалами: мінеральною ватою, спіненим полістиролом або поліуретаном. Продукти в холодильнику розміщують на полицях. Полиці можуть бути скляними, що дозволяють ізолювати відділення один від одного. З внутрішньої сторони дверей холодильника для економії місця розташовані додаткові полиці. На цих полицях зазвичай зберігають продукти в пляшках, консерви, а також яйця. Іноді на двері холодильника може розташовуватися ємність для напоїв з виведеним на зовнішню поверхню патрубком із затвором, що дозволяє використовувати холодильник в якості кулера. Спеціальний ущільнювач служить для запобігання потрапляння повітря через щілини між корпусом і дверцятами холодильника. Ущільнювачі сучасних холодильників мають магнітну вставку, що дозволяє відмовитися від механічних затворів.
Полиці в холодильній камері можуть бути виконані з пластика, металу або скла. Скляні полиці легко миються і виглядають більш естетично і красиво. Перевага решіток в тому, що вони не перешкоджають циркуляції повітря усередині холодильної камери. Головне, щоб всередині камери була достатня кількість кріплень, що дозволяють створювати будь-які комбінації з висотою полиць усередині холодильної камери. Полиці із загартованого скла дуже міцні, можуть володіти не меншою вантажоміцністю, ніж металеві (навантаження до 25 кг). Поверхня такої полиці рівна і, відповідно, на ній все буде стояти рівно. Фіксатори полиць проти висунення забезпечують вельми зручну перевагу - полку не можна висунути випадково. Адже часто буває, що знімаєш щось важке з незафіксованої верхньої полиці, і вона «їде», доставляючи багато незручностей.

Освітлення в холодильнику може забезпечуватися однією або двома звичайними лампочками, або ж галогенною лампою. Лампи повинні бути досить яскравими, розташовуватися якомога ближче до переднього краю, і світити всередину. Освітлення, розташоване біля задньої стінки, менш бажане, оскільки воно, по суті, добре освітлює тільки задню стінку.

Кронштейн для пляшок допоможе заощадити внутрішній простір і зручно розмістити всі пляшки. Зверніть увагу на внутрішнє оформлення дверцят - наявність різних поличок, утримувачів, контейнерів, підставок для яєць і т.д. Вона також може бути оснащена додатковими пристроями. Наприклад, домашній бар - врізане у двері холодильного відділення віконце з власною дверкою-стійкою, відкриваючи яку, можна брати різні напої з холодильника. Подача холодної води через спеціальний резервуар для рідини (води, соку і т.д.) або ж подача очищеної водопровідної води. Із зовнішнього боку дверей холодильного відділення є поглиблення з дозатором, через який можна її наливати. Льодогенератор - пристрій для отримання льоду (зазвичай два режими - лід в кубиках або колотий лід). У більшості випадків холодильники з льодогенераторами необхідно підключати до системи водопостачання.

Антибактеріальний захист. Для придушення життєдіяльності бактерій в холодильниках застосовують захист двох типів. В одному випадку внутрішню камеру виконують з матеріалу, що містить іони срібла. Вони не тільки знищують мікроорганізми, а й перешкоджають поширенню запахів. Іноді для очищення повітря камер холодильників від мікроорганізмів і запахів застосовують системи його фільтрації.

Важливі функції морозильної камери

Основні критерії для морозильної камери - це корисний об'єм і здатність підтримувати певну температуру. При різних температурах продукти здатні зберігатися відносно довгий проміжок часу. Для зберігання протягом тижня досить температури -6 ° С (такі холодильники мають одну зірочку). Якщо підтримується температура -12 ° С, то це гарантує збереження продуктів строком до 1 місяця (дві зірочки). При температурному режимі -18 ° С (три зірочки) можна зберігати продукти в холодильнику до трьох місяців. Якщо є можливість установки температури нижче -18 ° С, то можна не турбуватися, що продукти зіпсуються раніше, ніж через півроку. Такі холодильники маркуються чотирма зірочками. У звичайному режимі роботи в морозильнику, як правило, підтримується температура близько -18 ° С. Але крім звичайного режиму в більшості морозильників є так званий режим «швидкої заморозки» або «супер заморозки». У цьому режимі роботи продукти заморожуються при дуже низькій температурі (від -24 ° С до -26 ° С). Важливою характеристикою морозилки є його заморожуюча здатність. Вона може варіюватися від 3,5 кг до 20 кг на добу. Для домашніх цілей потужність заморожування більше 10 кг зазвичай ні до чого. 

У морозильній камері можуть бути відділення / полиці і висувні ящики. Якщо в морозильній камері багато продуктів, то зручніше висувні ящики. На відділеннях морозильної камери бувають помітки / календарі, встановлюючи які, можна відзначити, де що знаходиться і терміни заморожування. Якщо у вашій квартирі досить часто відключають електроенергію, то варто звернути увагу на наявність в морозильній камері акумуляторів холоду. Зазвичай вони є місткістю, заповненою незамерзаючою рідиною, яка забезпечує підтримку усередині морозилки мінусової температури протягом 9-24 годин (залежно від моделі) у разі непередбаченого відключення електроенергії. Акумулятор холоду можна використовувати і окремо від морозильника: наприклад, якщо в спекотний літній день ви зберетеся на пікнік і захочете взяти з собою прохолодні напої і м'ясо для шашлику - потрібно буде просто покласти акумулятор холоду в контейнер з їжею.

У морозильній камері корисно мати піднос для заморожування. У ньому можна розмістити ванночки для льоду або акумулятори холоду. Крім цього, піднос можна використовувати для заморожування ягід, після чого зсипати їх в пакет і зберігати. Це набагато ефективніше, ніж заморожувати ягоди відразу в пакеті.

Вбудований холодильник

Вбудований холодильник гарний тим, що ідеально вписується в інтер'єр кухні. «Вбудованки» краще брати в тому випадку, якщо переїжджаєте на нову квартиру і замовляєте на кухню нові меблі. Такий холодильник закривається дверцятами, залишаються видні тільки його температурні датчики й інші індикатори. Таким чином, не відкриваючи дверцята, можна управляти роботою вбудованого холодильника. Простір під холодильником використовують як шафки або, наприклад, для посудомийної машини. На цьому його переваги закінчуються. Вбудований холодильник коштує дорожче своїх аналогів такого ж об'єму. До того ж, його корисний об'єм на порядок менший, ніж загальний обсяг займаного їм місця.

Поради, як вибрати холодильник?

1. Габарити холодильника повинні бути хоча б трохи менше розмірів дверних отворів в ліфті, вхідних дверей в квартиру і міжкімнатних дверей на шляху до місця установки. Особливо це стосується широких і глибоких холодильників.

2. Слід заздалегідь ретельно обміркувати, де ви збираєтеся його встановити. При цьому потрібно врахувати не тільки площу розміщення холодильника, але і навколишній простір. Прикиньте розмір холодильника з відчиненими дверцятами, щоб він не створював перешкод для проходу і доступу до інших об'єктів. На деяких моделях є можливість міняти сторону, в яку будуть відкриватися дверцята холодильника.

3. Якщо холодильник має систему «No Frost», то він взагалі не потребує розморожування, але рекомендується відключати його хоча б раз на рік для профілактичного прибирання. Холодильна камера, у більшості моделей працює в режимі авторозморожування, тобто холодильник позбавляється від вологи, що конденсується без вашої участі.

4. Внутрішня поверхня холодильника штампується тільки з харчової пластмаси. Знаючи певні тонкощі, можна легко відрізнити хороший полімер від підробки. Відомо, що неякісна сировина виливає різкий неприємний запах. Досвідчені продавці демонструють такий холодильник після включення в розетку. На холоді пластмаса замерзає і перестає поширювати запах. Але як тільки прилад виявиться відключеним від харчування, запах з'явиться знову. Тому холодильники краще уважно оглядати ще до підключення до мережі.

5. Який обсяг і габарити? Для стандартної сім'ї з 3-4 чоловік цілком достатнім виявиться холодильник місткістю 300 - 320 літрів. Хоча люди найчастіше керуються принципом «чим більше - тим краще». Краще, щоб у холодильника залишалися порожні полиці, ніж щоб залишалися продукти, які ніде розмістити.

6. При виборі холодильника не забувайте, що чим більше буде морозильна камера, тим менше об'єм холодильної. Подумайте, яке відділення необхідно для вас більше.

7. Однокамерний холодильник, як правило, купують в якості додаткового. Наприклад, для дачі, для окремої кімнати, або строго під продукти для дітей.

8. Зверніть увагу на дверні ручки холодильника. У маленьку кухню краще взяти модель з ручками, «утопленими» в корпусі. Якщо питання економії місця для вас актуальне, то це реально допоможе.

9. Якщо вам важко зорієнтуватися в одиницях виміру - літрах корисного об'єму холодильної та морозильної камер - звертайте увагу на кількість полиць і \ або відсіків кожної камери. Їх кількість дозволить з достатньою точністю скласти уявлення про можливості холодильника.

10. Зверніть увагу на ступінь шуму в роботі холодильника. Він не повинен дратувати. В цілому змусити побутову техніку працювати безшумно просто неможливо. Це тільки у великих приладах можна вистелити внутрішні поверхні спеціальними шумопоглинаючими матеріалами, ізолювати окремі деталі. У холодильнику два джерела шуму - компресор і вентилятор.

11. Холодильник зручніший в переміщенні, якщо у нього є ззаду спеціальні коліщатка. Холодильник стоїть на ніжках, але якщо його потрібно перемістити, досить трохи нахилити назад і везти на коліщатках, а не нести.

12. Слід звернути увагу також на еластичні гумові ущільнювачі на дверях, на плавність і щільність закриття дверцят холодильника і т.д. На деяких холодильниках встановлені доводчики дверей, які не дозволяють випадково залишити маленьку щілинку через незакриті дверцята.

13. У деяких холодильників є спеціальні відштовхуючі ручки. Вони забезпечують особливо зручне відкривання дверей холодильника, навіть якщо у вас зайняті обидві руки, скажімо, великою важкою каструлею.

сайт зроблено в adgrafics