Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Fumigation

Фумігація (від лат. fumigare — обкурювати, диміти) — метод боротьби зі шкідниками шляхом повного заповнення обсягу газоподібними  пестицидами (фумігантами), які задушують або отруюють шкідників. У карантинному знезараженні метод фумігації рослинної продукції, є головною ланкою.

Він дає обмежену можливість запобігати проникненню з імпортованою продукцією карантинних і некарантинних шкідників рослин і продуктів запасу, які надходять із зарубіжних країн і сприяють поширенню карантинних шкідників територією України. Будь - яка технологія проведення знезараження починається з обстеження об’єкта на зараженність шкідниками. Мета обстеження об’єктів на зараженність шкідниками - виявлення місць заселення й умов гніздування шкідливих організмів, установлення джерел і шляхів їхнього розселення для проведення профілактичних та винищувальних заходів. Як правило, зараженність шкідниками виявляється в продуктах рослинного походження і продуктах їхньої переробки; також місцем поширення шкідників є приміщення сховищ, підприємств, лабораторій з відповідними технологічним, транспортним та іншим обладнанням і приладами; приміщення й устаткування потокових ліній для приймання, обробки і відвантаження; території підприємств; транспортні засоби; інвентар; мішки і брезенти та інше. Зараженість об'єктів шкідниками і збудниками хвороб визначають оглядом їх і аналізом зразків, які відбирають із продукції, а також просипів, органічних решток тощо, зібраних у ході обстеження з різних місць приміщень. Зараженість незавантажених складів визначають шляхом огляду стін, підлоги, каркасів, дверей, плінтусів, приймальних пристроїв, нижніх і верхніх галерей, транспортерів, каналів і решіток активного вентилювання, аерожолобів, устаткування. В елеваторах, на млинах, круп'яних, комбікормових заводах, заводах із обробки сортового і гібридного насіння кукурудзи обстежують усі приміщення, силос, над силосні і підсилосні галереї, зерносушарки, транспортувальне, зерноочисне, технологічне, вагове й аспіраційне устаткування, пилові камери, циклони, цехи і бункери для відходів, оглядаючи їх та аналізуючи зібрані в процесі обстеження просипи зерна, зразки продукції. Результати обстеження є підставою для виконання керівниками об'єктів відповідних фітосанітарних заходів. У разі прийняття рішення про необхідність проведення знезараження об'єктів або транспортних засобів особливу увагу під час обстеження приділяють наявності умов проведення фумігаційних робіт (герметичність, санітарно-технічний стан транспортних засобів тощо).

При підлоговому та силосному зберіганні зернопродуктів обробка спеціальним газом (фумігантом) є обов'язковою. Фумігація зерна створює в приміщенні, у якому проводиться обробка, необхідну концентрацію речовини (фуміганта),  що знищують шкідників та мікроорганізми. Найважливіша умова проведення фумігації (обробки від шкідників та мікроорганізмів) – це дотримання умов підтримання необхідного температурного режиму за для досягнення максимального ефекту використання фумігантів (речовин для знищення шкідників та мікроорганізмів). Температура повинна бути не вищою ніж 15оС. Процедура дезінсекції виконується в кілька етапів і триває досить тривалий період – до декількох тижнів.

Під його впливом фумігації гинуть дорослі особини і личинки всіх шкідників. Засоби, які використовуються, повинні бути ефективними для обробки зернових, бобових, солодових, а також інших культур. Фумігант знищує шкідників, включаючи кліщів, личинок метеликів і жуків. Для виконання процедури також потрібно один, два тижня. Технологія обробки полягає в переміщенні зернової культури з однієї ємності для зберігання в іншу. При цьому потрібне використання спеціального обприскувача, встановленого в приміщенні безпосередньо над транспортером. Препарат розпорошується на зерно, після чого ємність необхідно ізолювати на 10 днів. Протягом цього часу розкривати її категорично забороняється.

Фумігація приміщень здійснюється двома основними способами. При використанні методу спадаючого потоку повітря використовується спеціальна вентиляційна установка. При цьому відбувається глибоке проникнення фуміганта в продуктову масу, що призводить до загибелі всіх шкідників. Цей метод вважається швидким і ефективним. Фумігація - це один з найдоступніших і безпечних способів дезінсекції продуктів харчування, що надходять великими партіями. Після проведення фумігації газом товар відправляється на реалізацію або транспортується далі. При використанні методу зондування, ємність з таблетками - фумігантами всередині занурюють у загальну тару - наприклад, в контейнер з культурою, що підлягає фумігації. За допомогою зонда відбувається рівномірний розподіл фумігантів. Після закінчення процедури ємність з фумігантом витягуються. Цим способом також проводять фумігацію зерна. Перед процедурою газації (газація це метод фумігації за допомогою газоподібного пестициду, фуміганту), причому неважливо, який спосіб буде обраний, потрібно визначити приблизну кількість шкідників, щоб взяти необхідну кількість фуміганта. Після цього потрібна ретельна герметизація оброблюваного приміщення. Після того як процедура по дезінсекції виконана, бажано приміщення провітрити.

Роботу по фумігації складів та інших подібних приміщень повинні виконувати тільки працівники спеціалізованих організацій з високою кваліфікацією, обладнанням і достатніми навиками. Адже мова йде про обробку продуктів харчування. Саме тому результат роботи неспеціалістів може виявитися занадто небезпечним. Для роботи із знезараження із застосуванням хімічних засобів на разі використовують дві найпрогресивніші технології: дезінсекція аерозольним методом і фумігація препаратами на основі фосфіну. Знезаражувальні роботи виконують спеціалісти, що мають відповідні дозвільні документи з дотриманням вимог техніки безпеки.

Головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні Віктор Буджерак.

сайт зроблено в adgrafics