Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

pesti

З невпинним зростанням чисельності населення на Земній кулі гостро постає питання забезпечення людства продуктами харчування. Проте, незважаючи на збільшення обсягів їх виробництва, значна кількість сільськогосподарської продукції втрачається з урожаєм.

Ці втрати включають зменшення врожайності внаслідок пригнічення культурних рослин бур’янами та ушкодження шкідниками і хворобами. Для зменшення таких втрат застосовують пестициди. Пестициди або засоби захисту рослин – це хімічні речовини, що застосовуються в сільському господарстві для боротьби з хворобами та шкідниками, вирощуваних культур, а також сприяють знищенню бур'янів. Тому сьогодні сільське господарство вже не може обійтися без використання агрохімікатів, зокрема засобів захисту рослин, застосування яких повинно бути раціональним, екологічно безпечним й економічно обґрунтованим.

         Існує декілька класифікацій пестицидів. До найпоширеніших відносять виробничу, хімічну та гігієнічну. Згідно з виробничою класифікацією (або за призначенням) пестициди поділяються на: інсектициди – для боротьби зі шкідливими комахами, бактерициди – для боротьби з бактеріями, фунгіциди – для боротьби з грибковими організмами, зооциди – для боротьби з гризунами, десиканти – для підсушування рослин, акарициди – для боротьби з кліщами, гербіциди – для боротьби з бур'янами, нематоциди – для боротьби з кільчастими хробаками, репеленти – для відлякування комах, тощо.Пестициди відносяться до різних класів органічних і неорганічних сполук. Більшість з них – це органічні речовини, отримані синтетичним шляхом. Відповідно до хімічної класифікації (або за походженням), пестициди поділяються на хлорорганічні, фосфорорганічні, ртутьорганічні, похідні оцтової і масляної кислот та органолу, ціанисті сполуки, препарати кальцію, миш'яку та сірки, алкалоїди тощо. Біологічні препарати мають рослинне, вірусне, бактеріальне або грибне походження (піретрини, вірусні, бактеріальні, грибні препарати, антибіотики, фітонциди і т.д.). 

   Ефективність використання пестицидів значною мірою залежить від форми препарату та умов, за яких відбувається контакт зі шкідливими організмами. Для застосування в сільському господарстві виготовляють різні препаративні форми пестицидів: змочувані порошки, водні концентрати суспензій, концентрати емульсій, водні розчини, гранульовані пестициди, водорозчинні гранули. У мікрокапсульованих препаратів діюча речовина вміщена в оболонку (капсулу), яка легко руйнується під впливом тих або інших речовин, світла, механічним шляхом або при нагріванні. Такі препарати застосовують тоді, коли необхідно виключити прямий контакт людини, тварин і рослин з діючою речовиною на певний час або уповільнити його вплив. Мікрокапсулювання пестицидів перспективне оскільки зменшує шкідливий вплив на довкілля .

         До нових препаративних форм пестицидів належать текучі суспензії, що є мікрогранулами, які розпадаються у воді з утворенням стійкої суспензії. Набувають поширення пестициди у формі змочуваних порошків, текучої пасти тощо. При розведенні водою вони утворюють суміш суспензії та емульсії, яка ефективніша, ніж проста суспензія.

Вибір способу застосування пестицидів зумовлюється формою препарату, видом шкідливого організму і рослини.

Пестициди є одним із важливих елементів інтенсивних технологій, без яких неможливе одержання високих і стабільних урожаїв практично жодної сільськогосподарської культури. Витрати на їх застосування окуповуються в 5-10 разів.

          Враховуючи те, що засоби захисту рослин – це хімічні речовини різного класу небезпеки (від малонебезпечних до високотоксичних) і можуть мати негативний вплив на людський організм та довкілля при їх застосуванні необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки.

     До роботи з пестицидами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні, жінки-годувальниці, а також ті, хто має медичні протипоказання.Особи, які проводять хімічний захист сільськогосподарських культур, повинні користуватися засобами індивідуального захисту – спецодягом, гумовим взуттям, рукавицями, респіраторами, захисними окулярами.

При обприскуванні посівів слід уникати контакту шкіри, очей і одягу із препаратом та робочим розчином. Не вдихати пил та аерозольні випари. Люди, які працюють із пестицидами, повинні суворо дотримуватись правил особистої гігієни. Під час роботи забороняється їсти, пити, курити, знімати засоби індивідуального захисту.

Забороняється обприскування рослин препаратами в спекотну погоду. Таку роботу необхідно проводити в ранні чи вечірні години,коли утримується низька температура, мінімальний вітер.Це дозволяє підвищити ефективність обробок, зменшити нецільові витрати пестицидів, їх знесення за межі обробленої ділянки. Недоцільно обприскувати рослини також перед дощем. Не можна обробляти кущі в період цвітіння.

   Важливим заходом профілактики отруєння є дотримання строків безпечного виходу людей на ділянки, оброблені пестицидами,які є різними для кожного препарату і становлять від 3 до 10 днів.

       Не можна проводити хімічні обробки городніх культур, які вживають в їжу у вигляді зелені (цибуля на перо,салат, петрушка, кріп, зелений горошок та інші), крім обробітку їх насіння та грунту до появи сходів.   При суворому дотриманні норм застосування пестицидів у сільському господарстві, санітарних вимог і правил при їх внесенні забезпечується не тільки захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, а й охорона здоров’я населення і довкілля.   Відповідний державний контроль у сфері захисту і карантину рослин здійснює головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

Головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні                      Шварц Ю.М.

сайт зроблено в adgrafics