Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період відповідно секторального плану державного ринкового нагляду на 2019 рік, спеціалістами відділу проведено 1 планову виїзну перевірку характеристик продукції, а саме: характеристик товарів, електричного та електронного обладнання: - техніки для використання в побуті (комп’ютерної техніка тощо), відповідно Закону України "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" та Закону України "Про загальну безпечність нехарчової продукції".

Відповідно Річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік,  проведено 5 планових перевірок щодо додержання законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності в частині додержання вимог щодо періодичної повірки засобів вимірювальної техніки.

В результаті проведення планових перевірок з метрологічного нагляду, встановлені порушення вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», а саме: недотриманні установленні міжповірочні інтервали періодичної повірки засобів вимірювальної техніки, які застосовуються у сфері законодавчо регульованої метрології та перебувають в експлуатації. До усунення виявленого порушення метрологічних вимог, двом суб’єктам господарювання винесено Припис щодо заборони застосування законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації.

За результатами проведеної перевірки по ринковому нагляду суб'єктам господарювання видано 4 Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, з яких: 2 Рішення щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, 2 Рішення щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, скасовано 1 Рішення.

Відповідно Закону України "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" проводиться поточна робота по 2 позапланових заходах по ланцюгу постачання щодо походження продукції на ринок України.

На сайті ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області висвітлена стаття на тему: "Чим небезпечний пральний порошок і як його вибрати".

При проведенні планових заходів відеофіксація застосовувалась.

Відділ захисту споживачів

      За звітний період відділом захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області              одержано 6 звернень громадян: 4 письмових і 2 усних. Крім того, згідно телефонного зв’язку 10 споживачам надані усні консультації та роз’яснення  щодо їх прав.

       Із 6 розглянутих звернень громадян, 2 вирішені на користь споживачів.

       Спеціалістами відділу протягом даного періоду проведено 5 перевірок: 4 позапланові та 1 планову, про що складено відповідні документи. В усіх випадках під час перевірок проводилась відеофіксація.

      

      

Фітосанітарна безпека

Спеціалістами фітосанітарної безпеки за звітний період проведено огляд зерносховищ на заселення комірними шкідниками зерна насіннєвого 2138,5 тонн та фуражного 10 тонн, а також проведено фіто санітарний моніторинг на встановлення фітосанітарного стану озимих культур на площі    2286 га.

         Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

- про хід робіт із захисту рослин та забезпеченність засобами захисту рослин в весняний період 2019 року в господарствах області. Закуплено ЗЗР 40.6тонн.

- щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;

- щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;

-орієнтовний щотижневий медіа-план діяльності управління.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів – 216 екз.;

  • карантинних сертифікатів  - 16  екз.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів – 311 одиниць;

  • садивного матеріалу - 928 тис. шт;

  • насіння зернових бобових культур - 2139тонн

  • зеpна і зерно продуктів –1652тонн;

  • продуктів  харчування – 1047 тонн;

  • технічних, олійних та інших матеріалів – 1150 тонн;

  • свіжих овочів – 238 тонн;

  • лісоматеріалів  - 1425.64  м3;

  • пиломатеріалів  - 238.955 м3;

  • виробів із деревини-66 тонн

  • пакувальної тари  з деревини – 3134 одиниць;

  • зрізів квітів - 392 тис. шт.

  • інших об’єктів регулювання - 74 тонн.

Розміщено 3 cтатті  на сайті Головного управління         Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, та 1 стаття на сайтіСлавутського лісового господарства.

Проведена 1 перевірка у сфері захисту рослин.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

Проводився збір та опрацювання обсягів виробництва та  реалізації насіння під урожай 2019 господарствами занесеними до Державного реєстру, що здійснюють свою виробничу діяльність на території області.

Суб’єктам насінництва та розсадництва області направлено листи з рекомендаціями узгодити питання не висівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. Проінформовано про порядок подання  план – схем розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур, для отримання права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво в 2019 році.

Опрацьовано та розміщено сайт Головного управління нові Критерії, за якими оцінюються ступені ризику від провадження господарської діяльності у сферах насінництва та розсадництва  і охорони прав на сорти рослин та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Проводилась роз’яснювальна робота при здійсненні торгівлі насінням овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів на ринках та спеціалізованих магазинах області з фізичними особами - підприємцями. Під час спілкування зверталась увага на наявність та правильність оформлення супровідних документів, відповідність маркування партій насіння вимогам та даним зазначеним в супровідних документах.

Надавались рекомендації агроформуванням по питаннях очистки та доведення до посівних кондицій насіння ярих культур, подальшої його сертифікації та зберігання.

Відділ безпечності харчових продуктів

Протягом тижня спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках в районах та містах області здійснювався ветеринарно-санітарний контроль за реалізацією харчових продуктів та досліджено 214 м’ясо туш  ВРХ, 1211 м’ясо туш свиней, 2018 зразків молочних продуктів, 2112 зразків рослинної продукції. За результатами яких не допущено до реалізації 96 кг м’яса та субпродуктів по причині виявлення ехінококозу, метастронгільозу та стороннього запаху, 31 кг молочної продукції з причин механічного забруднення та фальсифікації, 112 кг рослинної продукції.

За порушення вимог ветеринарно-санітарного законодавства завідувачами лабораторій ветеринарно - санітарної експерти на агропродовольчих ринках притягнуто до адміністративної відповідальності 6 осіб.

Спеціалістами районних державних лікарень ветеринарної медицини ідентифіковано 546 гол. великої рогатої худоби, 20 голів дрібної рогатої худоби та 1030 гол.свиней.

Проведено перевірку роботи Дунаєвецької лабораторії ветеринарної експертизи на агропродовольчлму ринку та  надано методичну та практичну допомогу.

Разом з тим ,у період з  03.12.2018 року по 21.01.2019 року 25 державних інспекторів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області  проходили дистанційне навчання на тему: «Важливості використання найкращих практик для виробництва безпечного молока та молочних продуктів» в  загальному обсязі 240 академічних годин навчання та практичних занять. Інспектори управлінь здобували досвід щодо здоров’я, утримання і благополуччя тварин, ветеринарного супроводу гігієни доїння, зберігання молока на фермі, його транспортування, контролю якості, безпечності та фальсифікації молока та найкращі практики та досвід  Європейського Союзу.

24 січня 2019 року в м. Києві інспектори успішно пройшли фінальне тестування навчального курсу з отриманням відповідного сертифікату.

Відділ державного контролю

Спеціалістами відділу було опрацьовано та внесено 10 потужності до «Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції». Всього зареєстровано на території області 11976 оператор ринку.

Надано погодження на здійснення експорту одної партій яєць курячих, та двох партій молочної продукції за межі держави.

Погоджено вивіз непродуктивних тварин за межі держави.

Відповідно до плану заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік та з метою дотримання норм Законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на території області на протязі тижня проведено 38 планових заходів. Також, було проведено 18 позапланових заходів з них 5 було здійснено з метою перевірки  дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості, 13 заходів у сфері ветеринарної медицини. Дані заходи проводились за поданням суб’єкта господарювання звернення про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням, 9 позапланових заходів на виконання суб’єктом господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності, або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

За результатом інспектування переробного підприємства видано 1 експлуатаційних дозвіл для суб’єкта господарювання на право здійснення виробництва та обігу харчових продуктів.

Шепетівським районим управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проводиться комплекс діагностично-профілактичних заходів поставленої на карантин 1 партії овець у загальній кількості 600 голів. Дані тварини будуть експортуватись до Республіки Туреччини.

Проведено перевірку Філії «Птахофабрика "Авіс" ПАТ «Агрохолдинг Авангард» на відповідність вимогам Королівства Бахрейн, Республіки Філіппіни, Ємен, Сінгапуру, Малайзії з метою експортування яєць столових курячих.

Здійснено комплекс діагностично-профілактичних заходів та поставлено  на карантин 2 партії добових курчат у загальній кількості 86000 тис. голів що поступили з Республіки Польщі та 1 партії у кількості 60000 тис. з Чеської Республіки.

Відділ організації протиепізоотичної роботи

Працівниками відділу опрацьовано 2 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин і птиці по території Хмельницької області.

Лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка, туберкульоз. Всього за тиждень  щеплено проти:

- сказу –2965 голів,

- КЧС – 2013 голів;

- досліджено на туберкульоз – 1433 голови.

Протягом тижня в ході роз’яснювальної роботи з профілактики АЧС  проведено 720 бесід, роздано 229 інформаційних матеріалів, розклеєно 58 листівок, надруковано 1 статтю в пресі.

Ведеться збір інформації та аналіз щодо контролю якості проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.

Розпочато надходження до територіальних установ дезінфекційних установок УД -320.

Проведено навчання із цивільного захисту, де за сценарієм виник спалах африканської чуми свиней в свиногосподарстві Хмельницького району.

Ветеринарними фахівцями у складі 24 мобільних ветеринарно-поліцейських груп з початку року перевірено 100 одиниці автотранспорту, за виявлені порушення при перевезенні тварин і продуктів харчування тваринного походження 12 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

сайт зроблено в adgrafics