Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

poroshok

    Пральний порошок - один із самих практичних і незамінних винаходів людства. Його створення датується кінцем XIX століття, і за довгі роки свого існування склад пральних порошків зазнавав неодноразових змін.

    Сьогодні така побутова хімія може містити ПАР (поверхнево-активні речовини), силікат натрію, соду, фосфати і безліч інших компонентів. Далеко не завжди її склад є безпечним для здоров'я і навколишнього середовища.
Що небезпечного в пральних порошках для шкіри і організму в цілому?
Навіть найретельніше полоскання не може стовідсотково вимити пральний порошок з тканини. Саме тому повністю виключити контакт з таким засобом побутової хімії нереально. Адже одяг і білизна постійно стикається з нашою шкірою, ми вдихаємо запах від речей, і мікрочастинки того, що міститься в їх швах і тканинах.
Найбільш чутливими до компонентів порошків, що використовуються при пранні, є діти. Для малюків речовини, які містяться в таких засобах, можуть стати причиною виникнення подразнень на шкірі, почервоніння, свербіння, лущення та інших проявів алергічного дерматиту. При проникненні токсичних речовин через шкіру агресивному впливу можуть піддаватися внутрішні органи, як у дітей, так і у дорослих.
Як то кажуть, ворога треба знати в обличчя, тому давайте розглянемо, що ж такого можуть містити сучасні пральні порошки:

  • ПАР. Поверхнево-активні речовини присутні чи не в кожному сучасному порошку. Це можуть бути аніонні та катіонні ПАР.
  • Аніонні ПАР є найбільш поширеними, оскільки вони найдешевші в виробництві і моментально розчиняються у воді. Але при цьому такі речовини є найбільш шкідливими для організму і навколишнього середовища.
  • Катіонні ПАР в меншій мірі, але все ж негативно позначаються на здоров'ї і природі.
  • Фосфати. Це хімічні сполуки металів і фосфорної кислоти. У виробництві пральних порошків використовуються фосфати кальцію, натрію і калію. У деяких країнах вони заборонені або суворо регламентовані. У нас щодо використання фосфатів при виготовленні побутової хімії будь-яких офіційних вказівок не існує, тому нерідко на ринку можна зустріти порошки з концентрацією фосфатів в 50% і більше.
  • Феноли. Такі речовини є токсичними, і контакт з ними може негативно позначитися на здоров'ї серця, легенів, печінки і нирок. Крім того, феноли впливають на нервову систему. Вони здатні проникати через шкіру, навіть якщо на ній немає пошкоджень. Як правило, це відбувається під час ручного прання або при носінні речей, в тканинах яких навіть після полоскання можуть залишатися різні токсичні речовини.
  • Відбілювачі. У складі порошків з ефектом відбілення часто присутні компоненти, що містять хлор . При впливі на слизові оболонки і шкіру такі речовини можуть викликати сильне подразнення. Сюди ж можна віднести оптичні освітлювачі, що завдають особливої шкоди навколишньому середовищу і зокрема водоймам, в які потрапляють стічні води. Також вони небезпечні для дітей і можуть викликати алергічні реакції у дорослих під впливом сонячних променів.
  • Гідрохлорид натрію. Це ще один шкідливий компонент в складі порошків. Результати проведених досліджень показали, що тривалий вплив гідрохлориду натрію на організм негативно позначається на стані серцево-судинної системи, може викликати серйозні алергічні реакції, погіршувати стан волосся і шкіри, а також підвищувати ризик розвитку онкологічних захворювань.

   Не менш шкідливими для здоров'я є хімічні ароматизатори, які використовуються в складі пральних порошків. Найчастіше – це вони є причиною алергії. Також доведено, що деякі штучні ароматизатори можуть спровокувати розвиток астми і важких форм алергії, негативно позначатися на координації рухів і концентрації уваги.
На що звертати увагу при виборі порошку?
Купуючи пральний порошок, необхідно з особливою ретельністю вивчити інформацію, надану на його етикетці:

  • на якісній продукції обов'язково має бути інструкція, вказана дата виготовлення і термін його придатності;
  • вміст ПАР в ньому має бути не більше 5%, при цьому наявність аніонних ПАР, які позначаються на етикетці як А-ПАР - пряма причина для відмови від покупки такого порошку;
  • в пральному порошку повинні бути відсутніми фосфати, які успішно замінені сьогодні екологічно безпечними цеолітами;

наявність ензимів в складі пральних порошків негативно позначається на стані натуральних тканин, тому купувати продукцію з такими речовинами краще тільки для синтетики.

Ще більш уважними необхідно бути при виборі порошку для прання дитячих речей:

  • дитячі пральні порошки не повинні містити хімічних сполук для додання м'якості, легкого прасування і підтримки кольору речей;
  • інструкція із застосування засобу та його дозування обов'язково повинні відображатися на етикетці;
  • найкраще вибирати продукцію, на якій зазначено, що вона гіпоалергенна і призначена для новонароджених.

Прості правила безпечного для здоров'я прання
Щоб зменшити негативний вплив ПАР і, відповідно, знизити ризик для свого здоров'я, необхідно кілька разів полоскати речі після прання, виключити прямий контакт з пральним порошком, зберігати його в щільно закритій упаковці і акуратно засипати засіб в машинку.
Також пам'ятайте:

  • якщо ви перете вручну, не забувайте вдягати рукавички і намагайтеся не вдихати пил від порошку при його засипанні;
  • після прання, контакту з порошком і його упаковкою ретельно мийте руки;
  • при пранні в машинці, закривайте двері у ванну кімнату і провітрюйте приміщення після закінчення роботи;
  • для багаторазового полоскання використовуйте воду не менше 50-60 °С;
  • зберігайте пральний порошок подалі від продуктів харчування і посуду, а також в недоступності для дітей.

Правильно вибравши порошок і дотримуючись таких простих правил, ви зможете значно знизити ризик для свого здоров'я і спокійно насолоджуватися ідеально чистими речами.

сайт зроблено в adgrafics