Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Держпродспоживслужба повідомляє, що за останній час збільшилася кількість запитів, скарг та звернень громадян щодо незадовільного утримання вигребних ям сусідами.

       Основні гігієнічні , будівельні вимоги та норми  до планування і забудови як нових, так і існуючих  міських та сільських поселень України, їх санітарного упорядкування та оздоровлення встановлено «Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів», затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України» від 19.06.1996 № 173, (далі – ДСП-173-96), ДБН Б.2.2-12:2018«Планування і забудова територій».

      Крім цього, вимоги щодо   санітарного очищення територій  населених місць, а також правила виконання  робіт з належного прибирання об'єктів благоустрою  та державного санітарно-епідеміологічного нагляду у сфері благоустрою населених пунктів і поводження з відходами викладені в «Державних санітарних нормах та правилах утримання територій населених місць», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я Українивід 17.03.2011  № 145.

     Дотримання вимог цих документів є обов'язковими для дотримання всіма державними, кооперативними, колективними та приватними підприємствами, організаціями та установами незалежно від відомчого підпорядкування та форм власності, а також посадовими особами та громадянами України, інвесторами-громадянами інших держав.

    У відповідності до вимог вищевказаних документів, відведення  стічних вод, що утворилися в процесі господарсько-побутової  і виробничої діяльності (крім шахтної, кар'єрної і дренажної води), повинно здійснюватись централізованою системою водовідведення. Обладнання внутрішньобудинкової каналізації та  каналізування об'єктів з відведенням стічних вод у вигрібні ями забороняється.

      У разі відсутності  інженерних мереж міської   (селищної, сільської) каналізації  або розташування об'єктів на відстані не  менше ніж 500 м від найближчого колектора стічних  вод необхідно передбачати каналізування об'єктів на локальні очисні споруди, при  цьому перевагу слід віддавати ґрунтовим методам біологічного очищення стічних вод.

    Як виняток, за  відсутності централізованого водопостачання  та водовідведення, допускається зберігати у вигрібних ямах (вигребах) рідкі відходи (фекалії,  сеча, помиї), що утворюються у житлових та громадських будівлях і спорудах.

    Відповідно до вимог «Державних санітарних нормах та правилах утримання територій населених місць», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я Українивід 17.03.2011  № 145 вигрібна яма  (вигріб) повинна побудована, як  інженерна споруда у вигляді  поглиблення в землі та виконана з водотривкого матеріалу і призначена для збирання та зберігання рідких відходів. Наземна частина вигрібної ями повинна бути обладнана щільно прилягаючою кришкою та решіткою для відокремлення твердих відходів. Вигреби необхідно очищати у міру їх  заповнення. Перевезення рідких відходів з вигребів та розміщення їх на території приватних володінь, а також використання їх як добрива в сільському господарстві забороняється.

    Вимогами  «Державних санітарних нормам та правил утримання територій населених місць» (ДСП -145), вигреби   повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів,  стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м.При цьому, відстань від вигребів до громадських колодязів  і каптажів джерел повинна бути не менше 50 м. Також, слід враховувати напрямок схилу ділянки.     

    Місце розміщення  вигребу на присадибній ділянці та відстань
від нього до власного житлового  будинку повинен визначати власник  цього
будинку з додержанням правил добросусідства відповідно до вимог Земельного кодексу.

сайт зроблено в adgrafics