Зимові свята тривають. Попереду ще Новий рік, Різдво, старий Новий рік та Водохреща. Новорічні свята в Україні традиційно прийнято святкувати з розмахом і великою кількістю їжі. Готуватися починаємо заздалегідь: купуємо продукти, складаємо меню, прикрашаємо будинок. Новорічні свята – це приємна «метушня» відпочинок для душі і тіла, але не дуже приємний удар по травній системі. Під час святкування Нового року наш організм чекає випробування – споживання їжі у пізній час та ще й більшість страв важкі для травлення. Як не переїдати і взагалі розумно харчуватися в ці дні?
В день перед святковим застіллям не потрібно голодувати, а їсти 2-3 рази в день невеликими порціями.
Пийте склянку теплої води, можна з декількома краплями соку лимона перед кожним прийомом їжі.
Не рекомендується починати прийом їжі з жирних страв - жири знижують секрецію шлункового соку і уповільнюють травлення, що може призвести до відчуття млявості
Новорічний стіл не навантажуйте шкідливою та важкою для організму їжею. Їсти треба в основному те, що швидко перетравлюється. У першу чергу, це салати і страви, приготовлені з урахуванням сумісності харчових продуктів, а також варена або подрібнена їжа. Краще утриматися від смаженого м'яса, соління і маринадів.
Майонези та кетчупи краще замінити на домашні соуси. Вони теж досить поживні, проте не такі шкідливі.
Не захоплюйтесь екзотичною їжею, а зосередьтеся на тому, до чого звик організм. Сирі овочі допоможуть перетравити незвичну їжу, а рослинна клітковина, що міститься в них, «сполучить» більшу частину речовин, які можуть спровокувати розлад травлення.
Під час застілля краще вживати нежирне м'ясо або рибу. Поєднувати ці два продукти не можна. У якості гарніру підійдуть овочі та зелень. Від картоплі та хліба бажано відмовитися.
Під час свят уникайте цукерок, тістечок, тортів, шоколадок і солодких напоїв, особливо пакетованих та газованих
На десерт краще обрати не торт, а свіжі фрукти, безе чи желе.
Саме після святкувань українці найбільше страждають від отруєнь, нападів холециститу чи панкреатиту та навіть від інфарктів. Причина – велика кількість випитого. Щоб попередити такі наслідки, святкувати треба правильно. Алкоголь краще заїдати, але правильною їжею. Надайте перевагу нежирному м’ясу та овочевим салатам із олією.
Не перевищуйте безпечну дозу, пийте не більше так званої «однієї дози» алкоголю на годину. «Одна доза» - це 180 мл вина, або 360 мл пива, або 30 мл міцного напою, не експериментуйте з асортиментом та не змішуйте напої під час святкування. А ще - не запивайте алкоголь газованими напоями.
Щоб весело зустріти Новий рік та потім не страждати, зменшіть частоту випивання спиртного під час застілля.
Якщо на ранок після свята таки відчуваєте похмілля, пийте якомога більше води або води з лимоном. І не поспішайте вживати традиційний для багатьох розсіл. Він може лише нашкодити організму.
Протягом дня після новорічного застілля пийте лише воду, неміцний свіжозаварений зелений чай, а каву – лише одну- дві чашечку вранці.
Щоб запобігти харчовим отруєнням в новорічні свята, памʼятайте про правила особистої гігієни та те, що їжа має бути свіжоприготовленою, а не про запас на всі новорічні свята))
У новорічну ніч більше рухайтеся, спілкуйтеся, танцюйте та виходьте на свіже повітря.
Веселих новорічних свят та будьте здорові!