Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Сьогодні продуктові полиці магазинів буквально завалені різноманітною продукцією. Але ні яскрава обгортка, ні ціна, ні бренд не гарантують високої якості харчів, які ми споживаємо.

Саме тому Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» зобов’язав усі підприємства харчової галузі «розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках».

Частина виробників харчової продукції сприйняли цю новацію без особливого ентузіазму. Але незабаром без її впровадження підприємства харчової галузі просто не зможуть працювати, адже порушення вимог цього Закону тягне за собою солідні штрафні санкції. Про це виробникам ще раз нагадує управління Держпродспоживслужби в м. Хмельницькому.

У країнах Європейського Союзу НАССР почала діяти на початку 90-их років і нині є обов’язковою вимогою європейського харчового законодавства. Іншими словами, ця система є своєрідною перепусткою для харчової продукції на міжнародні та регіональні ринки. До того ж, НАССР діє не лише в Євросоюзі, а й у більш як 80 країнах, що визнають такі ж підходи до виробництва харчової продукції. Та ж Білорусія, наприклад. До речі, у Митному союзі також є вимога впровадження системи НАССР.

Українські виробники, які відправляють свою продукцію за кордон, вже давно застосовують цю систему, адже без НАССР на міжнародні ринки доступу немає. Активно сприяють впровадженню цієї системи й торговельні мережі, особливо з іноземним капіталом. Оскільки вони працюють за принципами країн Європи, то наявність у виробника НАССР — одна з основних вимог, які вони висувають своїм постачальникам. Віднедавна до такої ж практики вдаються й українські мережеві торговельні центри.

Чимало керівників підприємств не поспішають зі впровадженням НАССР, бо вважають, що у них у запасі є ще кілька років.

Не можна вважати безпечною продукцію, що виготовляється на погано вимитому обладнанні, у цеху, де сиплеться штукатурка, відсутній належний вхідний контроль сировини, не ведеться ефективна боротьба з гризунами тощо. Відповідальність виробника починається з наведення ідеального порядку на підприємстві, у тому числі – у роздягальнях, туалетах, з культури кожного окремого працівника.

Відповідно до ч. 2  ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку (крім малих потужностей) зобов҆язані розробити та ввести в дію систему аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) з вересня 2017 року.  

Невиконання Закону тягне за собою суттєве матеріальне покарання. Відповідно до ч. 4 розділу  першого ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров҆я та благополуччя тварин»   для юридичних осіб це – штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб 15 мінімальних заробітних плат.

сайт зроблено в adgrafics