Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

В умовах сьогодення, коли український ринок пропонує увазі споживачів просто величезний асортимент телевізорів різноманітного типу і функціональних можливостей, пересічному покупцеві досить важко визначитися з вибором фірми і технічних характеристик цих високотехнологічних пристроїв. Будь-який телевізор – це насамперед екран.

Тому, обираючи телевізор, ви, в першу чергу, будете звертати увагу саме на тип його екрану. Сьогодні до уваги споживачів пропонуються телевізори з двома типами матриці: рідкокристалічні (LCD / LED) телевізори та плазмові. Кожний вид має свої недоліки та переваги.

Найпоширенішим типом телевізорів вважаються рідкокристалічні моделі, які оснащені класичною рідкокристалічною матрицею LCD, – Liquid Crystal Display, що використовується в різноманітних ПК. Недоліками цього типу матриці є відсутність глибокого чорного кольору, невеликий кут огляду екрану та невеликий час відгуку. Дивлячись на екран телевізора під гострим кутом, можна відразу помітити, що відбувається зниження контрастності та спотворення кольору зображення. Що стосується такого недоліку, як невеликий час відгуку – це так званий «шлейф». Він проявляється під час перегляду спортивних телепередач та динамічних сцен фільмів – можна чітко побачити відбитки попереднього кадру.

Не дивлячись на цілий перелік недоліків, які властиві LCD-телевізорам, дані пристрої вважаються досить перспективними. Виробники продовжують працювати над покращенням та вдосконаленням їхніх технічних характеристик. Тому сьогодні LCD телевізори – це один із найпопулярніших засобів техніки даного типу.

Деякі користувачі вважають телевізори LED новим типом дисплею, та вони помиляються. В LED телевізорах втілений один із різновидів LCD технологій – лампи підсвічування (CCFL) в даних пристроях замінені світлодіодами (LED). До основних переваг такого типу матриці належать:

  • більш яскраві кольори;

  • помітне покращення контрастності зображення;

  • зменшення енергоспоживання.

В сучасних моделях телевізорів світлодіодна підсвітка може бути розміщена за двома різними схемами: прямою і контурною. Пряма підсвітка є традиційною – джерело світла розміщується за матрицею приладу. При контурному підсвічуванні світлодіоди розміщуються по контуру матриці. Завдяки цілій системі віддзверкалювачів світло від контурної підсвітки надходить до центру матриці. Екран телевізора, оснащеного такою підсвіткою, можна зробити набагато тоншим. Вивчаючи характеристики телевізорів, зверніть обов’язково увагу на такі технології, як Micro Dimming та Local Dimming. Оснащення пристроїв даними технологіями дозволило значно підвищити контрастність зображення та зробити чорний колір насиченим.

LCD-матриці – основні переваги:

  • мала вага;

  • низькі показники енергоспоживання;

  • довговічність;

  • тонкий екран;

  • висока контрастність, що дозволяє користувачу переглядати телепередачі в умовах будь-якого освітлення.

Недоліки LCD-матриць:

  • недостатня глибина чорного кольору порівняно з плазмовими телевізорами;

  • підвищені вимоги до якості зображення (при перегляді матеріалу з низькою роздільною здатністю буде чітко видно всі недоліки).

Плазмові телевізори користуються високою популярністю серед споживачів. Завдяки конструкційним особливостям пристроїв, а також використанню при їх виробництві цілої низки технологій, плазмові телевізори набули таких якостей, як:

  • відмінна контрастність;

  • приємне зображення;

  • висока якість відображення динамічних сцен;

  • широкі кути огляду.

Хоча навіть такі технологічні пристрої мають ряд недоліків. А саме:

  • кольори не такі яскраві, як в LCD телевізорах;

  • в продажу є моделі лише з великою діагоналлю;

  • для роботи плазмовим телевізорам потрібно набагато більше енергії, ніж аналогам LCD, тому вони швидше та інтенсивніше нагріваються.

Існують телевізори, при виробництві яких була використана нова технологія OLED, – Organic Light Emitting Diode. Матриці даного виду не потребують підсвітки, а це, в свою чергу, дозволяє створювати дисплеї товщиною лише декілька міліметрів. Крім того, вони володіють такими перевагами, як:

  • висока контрастність;

  • широкі кути огляду;

  • насичений чорний колір;

  • висока яскравість;

  • відсутність «шлейфу» при відтворенні динамічних сцен.

При всіх перевагах OLED телевізори володіють одним суттєвим недоліком – непомірно висока ціна, що робить серійне виробництво даних пристроїв просто неможливим. Якщо ви обрали тип матриці та телевізору, наступний крок – вибір роздільної здатності екрану та розміру діагоналі. Роздільна здатність - це растр телевізійного кадру, кількість пікселів по горизонталі та вертикалі екрану. Найбільш високе її значення досягається тоді, коли чіткість вхідного сигналу співпадає з фізичними параметрами роздільної здатності ЖК-матриці. Щодо роздільної здатності, то найбільш поширеними сьогодні вважаються наступні формати: 1024х768 для плазмових телевізорів та 1366х768 для LED/LCD. Завдяки HD Ready і 1920x1080 Full HD значно підвищується чіткість «картинки». Екрани з такою роздільною здатністю актуальні в тому випадку, якщо ви дивитеся кабельні або супутникові канали. Фахівці радять віддавати перевагу пристроям з Full HD якістю зображення, так як нове цифрове телебачення транслюється саме в цій якості.

Стосовно вибору діагоналі, то споживачі в першу чергу орієнтуються на такий показник, як ціна виробу, і при можливості обирають якомога більший за розмірами екран. Та правильний вибір діагоналі повинен здійснюватися за спеціальною формулою: вимірюється відстань від користувача до місця розміщення телевізора, а отримані дані діляться на три. Це і є «розмір» діагоналі телевізора.

До уваги користувачів на українському ринку представлені моделі телевізорів з різними діагоналями. Їх можна розділити на групи:

  • телевізори, оснащені найменшими діагоналями 15, 19, 22, 26 дюймів, ідеально підходять для невеликих приміщень – кухонь, дитячих, ванних кімнат;

  • «універсальна» діагональ – це 32 дюйми. Використовується переважно у спальнях, невеликих за площею вітальнях;

  • для просторих кімнат краще купувати моделі з діагоналлю у 37, 40, 42 дюйми;

  • телевізори з діагоналлю в 46, 50, 52, 55 дюймів встановлюють в приміщеннях, відстань між стінами яких перевищує 4 метри, або використовують для створення домашніх кінотеатрів.

Стосовно функціоналу телевізорів, то він може бути абсолютно різним. Причому розібратися у наявності в пристроях тих чи інших функцій звичайному користувачеві доволі складно. Ви можете отримати пораду у консультантів, що займаються реалізацією обраного вами телевізору, або ж скористатися порадами фахівців і визначити для себе, які з функцій          

Підтримка 3D. Ще не так давно переглядати фільми у тривимірному зображенні можна було лише у кінотеатрах. Сьогодні ж придбати телевізор, наділений цією функцією, може практично кожен бажаючий. При виборі даного пристрою, в першу чергу, слід звернути увагу на те, яка використовується технологія відтворення 3D, – активна чи пасивна. Активна 3D технологія потребує використання спеціальних окулярів, ціна яких доволі висока. Хоча при цьому користувач отримує зображення високої якості. При пасивній технології можна використовувати дешеві поляризаційні окуляри, але в такому випадку ви отримуєте зображення дещо нижчої якості.

Smart TV. Сучасні телевізори, оснащені Smart-функціями, дозволяють споживачам отримати доступ в Інтернет, використовуючи при цьому деякі невеликі програми. Щоб підключитися до Інтернету, необхідний модуль Wi-Fi або Wi-Fi-адаптер. Підключити ТВ до мережі Інтернету також можна за допомогою LAN-порта.

Медіаплеєр. За допомогою медіаплеєру, яким оснащуються сучасні моделі телевізорів, можна не лише прослуховувати різноманітну музику, а й переглядати фото чи відео різних форматів, які розміщені в мережі Інтернет чи на носіях інформації. При виборі телевізору переконайтесь, що вбудований медіаплеєр підтримує необхідні формати відео, а також чи є в пристрої USB-роз’єми.

Роз’єми. Роз’єми дозволяють використовувати телевізор не тільки для перегляду телепередач. До пристрою, оснащеного роз’ємами, можна підключати різні прилади – комп’ютери, медіа- та DVD-плеєри, ігрові приставки тощо. Сучасні моделі телевізорів, як правило, оснащені достатньою кількістю роз’ємів. Та у будь-якому випадку, обираючи ТВ, в першу чергу, продумайте, які прилади і яку їх кількість плануєте підключати в майбутньому до свого телевізора.

Відеорекордер. Завдяки наявності відеорекордера, користувач може записувати улюблені передачі на флешку чи жорсткий диск, підключивши накопичувач до певного роз’єму. Цікаво те, що телевізор можна запрограмувати на запис передачі у визначений час.

Частота. Окремі телевізори можуть мати різні частотні режими – «100 Гц», «200 Гц». Ця функція дозволяє зробити зображення більш чітким при перегляді динамічних сцен. До того ж режим можна повністю виключити або ж підкоригувати.

Цифровий тюнер. Сучасні телевізори оснащуються не лише аналоговим тюнером, а й цифровим ефірним DVB-T чи DVB-T2, кабельним – DVB-C і супутниковим DVB-S тюнером. Користуючись таким телевізором, ви зможете переглядати цифрове ефірне телебачення в HD якості. Для декодування сигналу вам також буде потрібно купити модуль Т2.

РІР режим. Якщо ви хочете завжди бути в курсі останніх подій або під час перегляду улюблених телепередач мати змогу переглядати останні повідомлення з форуму чи чату, то РІР режим якраз і надасть вам таку можливість – на екран ТВ одночасно виводиться декілька зображень з різних джерел: плеєра, тюнера, Інтернету.

Яскравість. Фахівці радять обирати моделі телевізорів з показником яскравості не нижче 350 кд/м 2. Адже в іншому випадку ви не зможете відчути абсолютне задоволення від перегляду ТВ програм, тим більше в умовах, коли на екран потраплятиме сонячне світло.

Кут перегляду. Якщо у обраної вами моделі телевізору кут перегляду не менше 178 градусів, перед вами пристрій, дійсно, високої якості. Хоча такі телевізори досить дорогі, тому, якщо ви хочете зекономити, сміливо обирайте «економ-варіант». Єдине правило, дотримавшись якого ви зможете насолоджуватись переглядом ТВ програм, - дивитися на екран під прямим кутом.

Показник контрастності і часу роботи лампи. Досить важливим критерієм вдалого вибору рідкокристалічного телевізора є час роботи лампи. Цей показник прямо пропорційний строку служби ТВ. Вважається, що хороший показник – це 60 000 годин. А контрастність – це співвідношення найбільш світлих пікселів до найтемніших.

сайт зроблено в adgrafics