Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5213

Єрсиніоз залишається актуальною проблемою, оскільки в Україні реєструються спорадичні випадки цього захворювання, а також спалахи в організованих колективах.

Єрсиніоз кишковий – гостре інфекційне захворювання, яке викликає Yersinia enterocolitica, характеризується фекально-оральним механізмом передачі, симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, печінки, суглобів, інших органів і систем.Кишковий єрсиніоз можна віднести до сапронозних інфекційних хвороб. Для існування збудника як виду необхідна паразитична фаза в організмі тварин. Основний резервуар в природі –ґрунт. Вторинні резервуари інфекції – гризуни, сільськогосподарські та домашні тварини. Зрідка джерелом зараження може стати хвора людина, в якої збудник здатен виділятися з випорожненнями до 90 діб, або бактеріоносій. Механізм передачі – фекально-оральний, який реалізується харчовим (інфікування людини відбувається при вживанні інфікованих продуктів: молока, м’яса, яєць, овочів, фруктів, які тривало зберігалися на холоді), рідше водним шляхами (при вживанні некип’яченої води з відкритих водоймищ) та контактно-побутовим. Захворюванню притаманні гострий початок, явища інтоксикації, катаральний синдром, ураження шлунково-кишкового тракту, і суглобів, екзантема, збільшення печінки і лімфатичних вузлів. Інкубаційний період триває від 15 годин до 7 діб (в середньому 2-3 дні). Часто клінічні прояви єрсиніозу подібні до шигельозу, гострого апендициту, ревматизму, інфекційно-алергічного артриту, при генералізованому перебігу – менінгококової інфекції, сепсису.

З метою попередження спалахів єрсиніозів проводиться періодичний бактеріологічний контроль, а саме змиви з овочів (капусти, картоплі, буряків, моркви, цибулі) фруктів, а також полиць стелажів та обладнання овочесховищ. Профілактичні заходи потрібно проводити, діючи на всі ланки епідпроцесу. Обов’язковий постійний санітарний контроль за джерелами водопостачання, проведення санітарно-гігієнічних заходів на об’єктах харчування, контроль за зберіганням, приготуванням та реалізацією готових страв; захист продуктових складів, овочесховищ від гризунів, систематичне проведення комплексу дератизаційних заходів; і звичайно ж, дотримання правил загальної та особистої гігієни.

Не будьте байдужі – бережіть своє здоров’я!

сайт зроблено в adgrafics