Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5191

Раціональне харчування тих, хто навчається – одна з умов створення здорового середовища у загальноосвітніх установах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти. Тому Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 27.10.2023 № 990-р схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Стратегія визначає план дій на 2023-2024 роки, пріоритетні напрямки роботи до 2027 року та операційні завдання.

Актуальними проблемами залишаються неналежні умови організації достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти.

Основними причинами зазначених проблем, що потребують вирішення протягом 2023-2027 років, є:

- недостатність обсягів місцевих бюджетів забезпечувати виконання норм харчування в закладах освіти в умовах повномасштабного вторгнення росії на територію України;

- підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції та зниження платоспроможності батьків, через що все менше учнів відвідують шкільні їдальні; 

- втрата постачальників харчових продуктів або послуг з організації харчування через нерентабельність для суб’єктів господарювання, віддаленість територій, пошкодження автомобільних шляхів та інші ризики для ринку в умовах повномасштабного вторгнення росії на територію України. Зокрема, логістика постачання ускладнена, через що заклади освіти не можуть вчасно отримувати замовлені харчові продукти;

- застарілість або пошкодженість внаслідок воєнних дій обладнання та харчоблоків, що не дозволяє використовувати сучасні технології приготування страв і забезпечувати дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), відповідно є потреба у відновленні, комплексній модернізації та ремонтних роботах;

- нестача кухарів, інших працівників на кухні;

- потреба у додатковому навчанні працівників закладів освіти та підприємств, що надають послуги з організації харчування закладам освіти, на тему організації харчування (зокрема щодо впровадження нових норм харчування, складення та виконання меню);

- відмова дітей від шкільного харчування через сформовані неправильні харчові звички;

Ухвалення цього документа є одним із найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти та забезпечення дітей якісною та поживною їжею.

Фактично цей документ – готовий план дій на найближчі роки.

Він спрямований на:

- підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;

- відновлення та модернізацію харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності;

- забезпечення органів місцевого самоврядування та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування та сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок;

- запровадження нових норм харчування та меню;

- формування культури здорового харчування в Україні.

Стратегічна мета реалізації реформи – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

Серед показників досягнення стратегічної мети:

- зменшення відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років;

- рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;

- зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;

- збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти;

- збільшення кількості комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.

Стратегічною метою державної політики в межах реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року є забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування у закладах освіти, що, зокрема, сприяє соціальному захисту вразливих груп населення, формуванню у громадян навичок, усвідомленому вибору здорового харчування (як прояву піклування про власне здоров’я та психологічний стан у критичних умовах).

Розпорядженням в. о. голови Хмельницької обласної державної адміністрації від 23.01.2024 №27/2024-р затверджена комплексна регіональна програма реалізації Стратегії реформування шкільного харчування у Хмельницькій області на період до 2027 року та обласного плану заходів щодо впровадження її у 2024-2025 роках.

Реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні!

сайт зроблено в adgrafics