Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5011

Аграрний сектор України спіткали серйозні труднощі через повномасштабне вторгнення Росії на територію України. Вплив війни на сільське господарство є надзвичайно важливим і має серйозні наслідки для країни та глобального аграрного ринку. 

Велика кількість посівних площ нині замінована або непридатна до використання через наслідки масових бомбардувань. До частини земель немає доступу, ворог свідомо знищує склади та сільгосптехніку. Усі ці чинники не опосередкованою мірою впливатимуть на розвиток сільського господарства у найближчому майбутньому.

У сучасних умовах проблемою номер один для аграріїв є збут вирощеної продукції. Початок повномасштабного вторгнення припав на продовження тренду зростання експорту АПК України. Продукція АПК залишилась на складах в очікуванні моменту реалізації. Традиційно в Україні більша частина загального врожаю зерна йде на експорт, тоді як частка врожаю, необхідна для внутрішніх потреб не перевищує третину обсягу. Гроші потрібні для обробітку ґрунту, закупівлі насіння, добрив, засобів захисту, паливно-мастильних матеріалів, сплати податків та зарплат, але їх бракує через відсутність можливості продажу продукції. На противагу дедалі більшій паніці уряд України та міжнародна спільнота докладають неабияких зусиль для збереження логістичних маршрутів експорту зерна. Наприклад, Чорноморська зернова ініціатива послабила логістичні обмеження на транспортування Чорним морем, що сприяло частковому відновленню експорту зерна.

Сьогодні український агробізнес працює в надскладних умовах і демонструє гнучкість та ефективність. Через складну логістику зернових, сільське господарство переорієнтовується, фермери все більше роблять ставку на олійні культури. Потрібно знаходити варіанти збуту вирощеної продукції. Виклики сьогодення викрили проблему сировинного вектора експорту України та дозволили без спротиву збільшити темпи переорієнтації аграрного сектору на продукти із вищою доданою вартістю. Одним із прикладів є створення нових підприємств для переробки сільськогосподарської продукції, йдеться про переробку зернових на готові види продукції, як-от борошно, макарони, крупи, спирт, комбікорм для тварин, крохмаль та інші продукти.

Також на даний час аграрії зустрілись із викликом дефіциту та значного зростання цін палива. Збільшення частки використання альтернативних відновлювальних джерел енергії сприятиме зменшенню залежності від ринку палива.

Попри складні умови, багато сільгоспвиробників продовжують сіяти, збирати врожаї, доглядати за господарством і віддавати всі зусилля для забезпечення продовольчої безпеки України та світу.

сайт зроблено в adgrafics